Recenze: SPÍCÍ BEATRICE (Júlia Matulová)


Šípková Růženka dvacátého prvního století

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy


Vítězka soutěže CooBoo hledá talent Júlia Matulová se narodila na Slovensku, avšak od sedmi let vyrůstala v Praze. Pod přezdívkou Lia Fée se věnuje publikování na Wattpadu, kde si můžete přečíst mnohé její příběhy, např. Čtyři plus jedna kočka, Deník průměrně zamilované blbky a Experiment Serafine. Z počátku překládala fanfikce na knižní sérii Bohové Olympu a i jednu napsala. Spící Beatrice vznikla v roce 2015 a na platformě získala mnoho pozitivních ohlasů. Rekreačně publikuje na blog Něco hustýho ke čtení.

Světem se šíří virus, který způsobuje kóma. Náctiletá Beatrice nechce nečinně přihlížet a čekat, kdo z jejího okolí usne jako další. Přihlásí se do dobrovolnického programu na hledání léku. V laboratořích se rychle spřátelí s dalšími pokusnými subjekty a synem hlavního vědce. Vše se zdá idylické a perfektní. Tedy až do příjezdu nové vědkyně, která si vyžádá Beu na vlastní pokusy. Co má v plánu? Objeví vědci lék a zachrání miliardy? Najde Beatrice svou pravou lásku?

Vše začíná na letišti několik měsíců po vypuknutí pandemie. Beatrice utekla z domova, aby se mohla připojit k hledání léku jako pokusný králík. Ve správnosti jejího rozhodnutí ji utvrdí hromadná autonehoda na dálnici způsobená dalšími dobrovolníky, kteří se stali obětí viru. Po příjezdu se setkává s dalšími subjekty, mezi nimiž jsou lidé z různých věkových skupin, vědci, a Charliem, synem vedoucího projektu. První den pokusů začne Bea poprvé pochybovat o tom, zda udělala správnou věc. 

Většina příběhu se odehrává ve výzkumném zařízení CDC v Atlantě. Mezi představená místa patří laboratoře, pokoje dobrovolníků, zahrada a skleník. 

„Naštěstí ještě existují lidé, kteří se nebojí pomoct. Nebo potřebují peníze.“ (str. 12)

Klady:
  • Čtivost
  • Popisy postav a míst – jsou akorát dlouhé a neruší při čtení
  • Různorodé realistické vedlejší postavy a vývoj jejich vztahů
  • Virus – myšlenka viru, který způsobuje zkrat centrální nervové soustavy a kóma, je zajímavá a nepůsobí úplně nereálně, snad bych jen vytkla, že u všech jedinců působí stejně a nijak nemutuje
  • Gramatika a grafická úprava textu
  • Vtipné situace 
  • Přátelství Bey a Charlieho – mile popsaný důvěrný vztah dvou lidí se stejným cílem 
  • Realistické chování postav ve většině případů – ať už třeba seznamování, hraní her, tak důvod přihlášení mnohých z nich
  • Reakce subjektů na první testovanou látku – u většiny se objevily nežádoucí účinky, které by je bez zásahu lékařů mohly stát život
  • Úmrtí v důsledku  nakažení virem
  • Myšlenky k zamyšlení – jedna za všechny: Jak byste se v případě takové pandemie zachovali vy?
  • Vyprávění v er-formě
„Beo, takhle se k sobě kamarádi nechovají! Nevyměňují si zamilované pohledy, nevodí se za ruce, nedávají si pusinky na dobré ráno... Z toho je pak vždycky něco víc. Copak jsi neviděla žádný zamilovaný film?“ (str. 179)

Zápory:
  • Téměř žádné projevy zkoumaných látek – denně jim podávali jinou látku, a nikdo na ně nijak nereagoval, chvílemi to působilo, že jim vlastně ani nic nedávají
  • Změny chování u Bey i Charlieho – první změny se objevily přibližně v polovině
  • Hlavní tématem je vztah Bey a Charlieho a boj proti viru, na který jsou čtenáři lákáni, je odsunut do pozadí
  • Milostný vztah Bey a Charlieho – působí jako z telenovely
  • Umělé natahování děje – narušováním plynulého vývoje romantického vztahu ústřední dvojice, hádky a kapitoly o tom, jak se s tím Bea vypořádává
  • Lék – způsob objevení i rychlost, jakou zlikvidoval všechny viriony
  • Téměř žádné zvraty – první pořádný se odehrál necelých třicet stran před koncem
  • Předvídatelnost
  • Nevyužití potenciálu
„Já to nevím, Beatrice. A ona to taky neví. Možná to nebude působit vůbec, možná stejně jako u ostatních, nebo...úplně jinak.“ (str. 231)

Postavy:
Hlavní protagonistkou je Beatrice. Jejím motivem k přihlášení do programu je starost o rodinu a přátele. Rychle se spřáteluje s většinou dobrovolníků a velmi blízký vztah si vytváří s o pár let starší dívkou Sylvií. Spolupracuje se synem hlavního vědce, Charliem, na jeho vlastních pokusech a brzy se jejich přátelství změní v něco víc. 

Charlie vypomáhá při oficiálních testech a vychází s každým. Jako jediný z výzkumníků dokáže uklidnit malou Marii, dceru jedné dobrovolnice a nejmladší účastnici pokusů. První začíná podezírat doktorku Vanessu, že provádí něco špatného. 

Vanessa se na hledání léku podílí podobně jako Bea z osobních důvodů. Vyžádá si, aby mohla pracovat na svém vlastním výzkumu, a dva dobrovolníky, mezi nimiž je i Bea. Ke svému okolí se chová chladně a arogantně, což zvyšuje dojem, že dělá něco nelegálního. 

Vedlejších postav se v příběhu mihlo několik.  Mezi ty nejvýznamnější patří Sylvie a Harvey, kteří mají k Bee velmi blízko, Sylvie ji od prvního dne brala jako mladší sestru, a kryjí ji, když tráví čas s Charliem mimo pokoj. Méně důležitý je doktor Hastings, vedoucí výzkumu a otec Charlieho. Působí jako milý, přátelský starší muž, který se snaží, aby všichni byli spokojení.

„Promiň, ale ten tvůj zamilovaný pohled by viděl i slepý, sestřičko.“ (str. 136)

Můj názor:
Spící Beatrice je průměrná kniha. Neurazí, nenadchne. Ze začátku jsem byla spokojená – oddechovka, u které člověk nemusí přemýšlet. Od půlky ve mně rostlo zklamání – hlavní postavy se rapidně změnily, většina zvratů byla vynucená a týkala se vztahu Bey a Charlieho. Poslední kapkou bylo zázračné úplné vyléčení všech nakažených pět sekund po podání léku. Mladší čtenářky budou pravděpodobně velmi spokojené. Hodnocení: 2,8/5


„Takže všechno bude jako doposud a k tomu mi pomůžeš odhalit, co Vanessa skrývá?“  (str. 158)

Obálka:
Obálka je nádherná. Zvolené barvy dodávají snový nádech. Středem je dívka se zavřenýma očima, která znázorňuje hlavní postavu. Je velmi podobná jejímu popisu v knize. Rozdílem jsou vlasy, které má příběhová Beatrice hnědé, kdežto obálková špinavý blond. Text je čitelný a nezaniká v pozadí.



Světem se šíří neznámý virus. Nelze určit, kde zasáhne příště, kdo a kdy se v bezvědomí svalí k zemi. Počet obětí každým dnem narůstá a vědci se rozhodnou přejít k pokusům na lidech. Mezi dobrovolné pokusné králíky se přihlásí i osmnáctiletá Beatrice, aby urychlila nalezení léku a zachránila svoje nejbližší. Beatrice se ve výzkumném středisku zaplete do dění víc, než by čekala. Spřátelí se se synem vědce, který chce s virem také bojovat. Společně se snaží najít lék, ale samozřejmě nemohou být úspěšnější než tým specialistů. Bea řeší jak vztahy se svými přáteli, tak s matkou, zároveň každý den riskuje svůj život při pokusech. Podaří se jí přežít, pomoci objevit lék a zachránit své blízké – včetně toho, kterého miluje?

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2020
Žánr: Romantika, Sci-fi, Pro děti a mládež
Počet stran: 264
Formát: PDF


Komentáře