Recenze: LÉTO V SÍTI (Petra Martišková)

Dívčí oddechovka se špetkou romantiky!

Léto v síti (Petra Martišková, nakladatelství Alpress)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Petře Martiškové.
Chci zakoupit tento titul!



Česká spisovatelka Petra Martišková má na svém kontě již množství dívčích románů. Je možné ji označit za novodobou Lenku Lanczovou, která hrdě čelí zahraniční tvorbě a s úspěchem i kvalitou představuje čtenářům české „young adult“, tedy dívčí romány nebo knihy pro dospívající, chcete-li. 

Na projektu jsme vám představovali tyto tituly: 

Léto v síti je nejnovější počin a prakticky zobrazuje životní etapu ústřední hrdinky Naty, která je díky práci svých rodičů stále na cestách. Na jednom místě se zdrží třeba jen půl roku. Díky tomu se však vypracovala jako influencerka „Naty vytáhla paty“ a autorka jí dokonce na Instagramu i Facebooku vytvořila osobní profily, které knihu dělají o to více autentickou. Při čtení tak můžete vnímat realitu, kterou Petra Martišková ve svém díle nastolila, a prohlížet si Natyiny fotografie. 

Zdroj: archiv recenzentky


Příběh se odehrává v ich-formě. Je čtivý a zábavný. Tentokrát obsahuje také několik návratů do minulosti, které jsou zakomponovány v přímé linii, a poprvé tak mohou čtenáře trochu zmást. Postupem čtení si na ně snadno zvyknete, předestírají vám celistvou realitu. 

Jelikož před sebou máte dívčí román, rozhodně si přijdete na své, jestli máte v oblibě důraz na přátelství, na dívčí rozhovory, zábavu, a dokonce i drby a nevraživost. To všechno zkrátka k životu dospívajících dívek patří a autorka to skvěle ztvárnila. 

Zdroj: archiv recenzentky


Mezi ústřední témata nepatří láska, jak by se mohlo zdát. Ale naopak právě dospívání, šikana, přátelství mezi dívkami, nalezení sama sebe, i obtíže influencerek. Smíření se s životem, který díky rodičům chemikům, cestujícím po celém světě, Naty vede. S ústřední protagonistkou se setkáte na státní pedagogické škole v Mostu. Pokud máte v oblibě seriál Most, určitě vás potěší zmínka. Autorka se zaměřuje také na pedagogiku, zobrazuje praxi v mateřské škole. Hlavní zvrat je cyklistický kurz, který začíná po trochu rozvláčném začátku. Tam už se začíná řešit ta pravá letní zábava, drama i romantika. Velkou roli hrají také sociální sítě. V knize jsou hojně využívané hashtagy, především každý nadpis nové kapitoly je v hashtagu. U každé nové kapitoly je také krátký úryvek z rozhovoru na sociální síti. 

Zatímco Naty žije sociálnímí sítěmi jako každý běžný dospívající, baví se s přáteli a řeší školu, tak Alex, kterého poznáte později, je jiný. Zatímco Naty je otevřená kniha, tak Alexe něco trápí... něco podstatného. Ač je téma závažné, je spíše nastíněné. Co se týče romantické linie, tak si ji užijí především cílové čtenářky v rámci young adult, takže očekávejte jen takové příhodné zpestření. 

Léto v síti je milá oddechová letní četba, která se možná až příliš drží na povrchu a nesahá do hloubky, což může vadit náročnějším čtenářkám. Úvod mi přišel až zbytečně zdlouhavý. Přestože byl zábavný, nenabízel hlubší náhled a spíše byl doplňkem dynamičtějšího dobrodružství na cyklistickém kurzu. 

Knihu bych doporučila především cílovým čtenářkám, které chtějí zažít letní atmosféru, poddat se dívčím radostem i starostem. Neříkám však, že si knihu nemůže užít starší čtenář. 

Zdroj: archiv recenzentky



Naty chce aspoň rok žít jako normální holka a v klidu odmaturovat. Kvůli práci rodičů už procestovala skoro celý svět a využila toho aspoň k parádnímu profilu na Instagramu, který ji proslavil. Může ale někdo jako ona vůbec vést normální život? A co teprve když se spřátelí s Alexem, který sociální sítě a všechno s nimi spojené přímo nesnáší?

Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2020
Žánr: dívčí román
Počet stran: 200
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře