Recenze: O NEZBEDNÉ ČERTICI (Petra Martišková)


Čertice Lili v lidském světě



Za recenzní výtisk děkuji autorce Petře Martiškové.
Chci zakoupit knihu O nezbedné čertici.


Petra Martišková je autorkou osmi románů pro dívky a tří dětských titulů. Na našich stránkách jsme recenzovaly pět z nich – Léto s frajerem, Útěk za láskou, Sázka na lásku, Hejkalka a Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka. Kniha O nezbedné čertici, která vyšla v prosinci loňského roku, je určena malým čtenářům.

Lili je malá čertice, se kterou šijí všichni čerti. Je to nezbedné uličnické kvítko a kdyby byla obyčejná lidská dívenka, už by měla své stránky v čertovské knize pěkně plné. Ale i když je pořádná hadrnice, má srdce na pravém místě. Lili se touží dostat do lidského světa - chodit do opravdové školy a mít lidské kamarády. Její tajné přání se jí má brzy vyplnit. Na svatého Mikuláše se otevírá pekelná brána a Lili i se svým věrným kamarádem Jonášem se tajně dostanou z pekla ven. Užívají si nečekané svobody tak moc, až se unaví a usnou. Když se probudí, brána je zavřená. Musí oba rok čekat, až se zase otevře?

Petra Martišková umí dětské čtenáře zaujmout. Není to jen zlobivou čerticí, ale také stylem vyprávění. Píše lehce a přirozeně. Popisy autorka volila tak, aby se děti při čtení či poslechu bavily.

Starý čert si rozzlobeně uplivl. Byl by ty dva malé rarachy chytil a dal jim pořádně co proto, jenže se mu nechtělo. Vlastně se mu nechtělo vůbec nic. Právě ho ti dva malí loupežníci vyrušili z toho, co dělal na světě vůbec nejraději - ležel na peci a spal. Ještě jednou za nimi zahrozil, ale pak se vyšplhal zpátky na pec u toho největšího pekelného kotle, přikryl se teploučkou kožešinou a za chvilku už chrápal tak hlasitě, že by probudil i hluchou tetu z Horní Lhoty. (str. 6)

Petra Martišková poukazuje na kamarádství, ale i na záměrné pošťuchování a ubližování. Klade důraz také na to, že dobro vítězí nad zlem a že rodina je všechno. Můžeme toužit po něčem, co nemáme a jít za tím až na druhý konec světa, ale po těch, které máme nejradši, se nám bude vždycky stýskat.


Jonáš je oproti Lili opatrnější, přesto se nechává strhnout Liliným nadšením pro věc. Když se chce Lili podívat do lidského světa, přece ji nenechá jít samotnou. Co kdyby se jí tam něco přihodilo!

Příběhu nemám téměř co vytknout. Jediné, co bych více doplnila, byla cesta z pekla na lidský svět. Bylo to příliš rychlé a nebylo řečeno, jak se tam dostal i Lilin kamarád Jonáš. Až na tuto malou výtku se mi kniha líbila. Děj plyne lehce a svižně a než se čtenář naděje, je na konci.

K dětské knize neodmyslitelně patří ilustrace. Nejinak je tomu i v této čertovské pohádce. Culíkatá Lili a rozčepýřený Jonáš v podání ilustrátorky Zdeňky Študlarové se musí líbit každé holčičce a chlapečkovi. Obrázky jsou barevné a upoutají na první pohled.


Kapitoly jsou krátké, zvolená velikost písmen patří k těm větším. Čtení je tak ideální volbou pro začínající čtenáře. Radost však udělá i starším dětem nebo i mladším, kterým mohou předčítat rodiče.


Knižní obálka
Pohled na dva smějící se čertíky ve vás musí vyvolat dojem, že život v pekle není tak hrozný, jak se o něm píše. A nejspíš máte pravdu. Obálka působí velmi pozitivní atmosférou a místo strachu vyvolá spíše úsměv na tváři.



Anotace
Být čertem, to není jen tak. Správný čert musí umět vyrábět bouchací kuličky, číst v čertovské knize a zatápět pod kotlem. Jenže malou čertici Lili mnohem víc baví zlobit starého Pecivála a vymýšlet s kamarádem Jonášem neplechy. A co teprve když se nedopatřením dostanou do světa lidí...Vánoce jsou za dveřmi a pekelná brána se jim na celý rok uzavře. Malí čertíci to nebudou mít vůbec jednoduché. Musí si zvyknout na nové věci, kamarády i lidskou školu a při tom všem vymyslet, jak se dostat zpátky domů. Dokážou udělat tři dobré skutky, aby se jim pekelná brána znovu otevřela?

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2017
Žánr: Pro děti
Počet stran: 112
Vazba knihy: Vázaná

Komentáře