Recenze: HASTRMANKA EVELÍNKA A ZLATÁ RYBKA (Petra Martišková)

Pohádka, která poukazuje na staré dobré hodnoty




Za recenzní výtisk děkuji autorce  Petře Martiškové.
Chci zakoupit dětskou knihu Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka.



Autorka Petra Martišková se věnuje především románům žánru young adult a new adult, ale už po druhé zabrousila do pohádkových vod a sepsala pro malé čtenáře ilustrovanou dětskou knihu. Námět ocení nejen dítě, ale i dospělý, který se rád vrátí do dětských let. Já sama jsem byla velmi překvapená, že se spisovatelka rozhodla věnovat tématům dřívějších dob, která jsou ryze česká. Hejkalka, její první dílo pro děti, je dobrodružná kniha s povídkami o malé lesní rebelce, která zažívá nejrůznější dobrodružství. Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka už názvem i působivou anotací vypovídá o tom, že se autorka opět k potěšení čtenářů vrací k českým hodnotám, což nejvíce ocení rodiče, kteří chtějí svým dětem předčítat pohádkové knihy, které jsou jim bližší. 




Styl psaní v er-formě minulého času je lehký a svěží. Výstižné a jemně poetické popisy zaujmou dítě i dospělého, ale zbytečně nezatěžují dynamický děj, který je převážně dobrodružný, ale obsahuje i informace o jiných pohádkových bytostech. Pokud dítko nezná kupříkladu bludičky, dozví se o nich a rozhodně nebude tápat. 




Hastrmanka Evelínka se nechce učit a přitom už se blíží vysvědčení a hlavně prázdniny, které přece jen nechce strávit doma při učení a pomoci rodičům. Ale naštěstí všechno dobře dopadne a za odměnu jede se svým bráškou k dědečkovi do Lhoty, kde teprve začíná to pravé prázdninové dobrodružství! 




Malá hastrmanka Evelínka je trochu zlobidlo. Nechce se učit ve škole, nebaví ji počty a rybníkovědy, jako správnou hastrmanku a vlastně ani neví, jestli vůbec chce hastrmankou být. Raději vymýšlí, jak se zabavit a občas zazlobí jako rarášek. U dědy ve Lhotě využije nejrůznějších možností, jak si prázdniny užít jako správná hastrmanka.

Se svým bráškou Matyášem občas mamince i tatínkovi pěkně zvednou mandle, ale jsou skvělý pár, který se doplňuje a rozhodně čtenáře pobaví. 



Svižný a zábavný děj zaujme školáky i předškoláky, kteří se chtějí dozvědět něco více o kouzelných bytostech, jež jsou nám blízké a kdysi dělali společnost nejen nám, ale i našim rodičům. Autorka krásným způsobem rozvíjí dětskou fantazii a to nejen formou nápaditých povídek, ale také velmi povedených a pohádkových ilustrací.

Ilustrátorka Zdeňka Štrudlarová si dala na svých kresbách opravdu záležet a knihu jimi hodně pozvedává. Doplňuje příběhy a pomáhá dětem představit si různé situace či bytosti. Z ilustrací je cítit léto a veselí, rozjasňují titul a nepůsobí novodobě, což by se k těmto povídkám vůbec nehodilo. 




Moc mě zaujalo, že se autorka ponořila do fantasy světa dřívějších dob, velmi dobře ho popsala a především se o bytostech, které děti nemusejí znát, rozepisuje a prezentuje je hodně lákavě. 

Pokud nemáte v oblibě novodobé pohádkové bytosti a tíhnete spíše k českým pohádkám, které hovořily o vodnících, vílách, bludičkách apod, tak titul Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka vás víc než potěší. Klidně si ke čtení přiberte i Hejkalku, která je podobná a rozhodně také zaujme.




Komu bych knihu doporučila?
Na této knize je originální, že se zalíbí i dospělým právě tématem, takže pokud svým dětem chcete předčítat něco, co vás samotné baví a k čemu jste jako děti tíhli, tohle je správná volba. Nepočítám, že by nějakého malého či velkého čtenáře tento nenásilný a zábavný titul něčím odradil, užijete si ho od začátku až do konce. 


Knižní obálka: 
O tom není třeba polemizovat. Je krásná a o knize skvěle vypovídá. Rozhodně k přečtení navnadí!




Anotace:
To se ví, že každý správný hastrman musí umět spoustu věcí. Znát vodní rostliny, zašívat botičky nebo hrát na housle, také se starat o rybník i jeho obyvatele. Ale to je přesně to, co malou hastrmanku Evelínku ani za mák nebaví. Vůbec nejraději vyvádí různé lumpárny, celé dny zlobí svého brášku Matyáše, plaší malé pulce, nebo hraje se svou nejlepší kamarádkou na honěnou. Jenže mít za kamarádku zlatou rybku, která umí splnit úplně každé, i to nejbláznivější přání, to není jen tak. A co teprve, když se společně vydají na prázdniny k dědovi a tam se při bouřce, jakou Evelínka ještě nezažila, rybka ztratí. Evelínka se vydává na dobrodružnou výpravu za její záchranou a přitom pozná nejen cenu přátelství, ale také to, jak skvělé je být hastrmankou.

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2017
Žánr: Pohádky, Pro děti a mládež
Počet stran: 128
Vazba: pevná



Komentáře