Recenze: SÁZKA NA LÁSKU (Petra Martišková)


Nepřeslazená láska vtipně podaná pro každou romantickou duši


Svět kolem nás pro mě přestal existovat, byli jsme jen my dva. Já a on. Dva láskou šílení blázni. 




Román Sázka na lásku mě nalákal zajímavou anotací, která neslibuje tolik, kolik kniha nabízí. Ale to chápu, nemůže prozradit všechno. Očekávala jsem tedy jednoduchou odpočinkovou tvorbu, která mě ovšem překvapila. Ne zbytečnými složitostmi, ale zajímavými tématy, které v sobě měla. Poukazuje na život sedmnáctileté slečny, která zažívá svou lásku, ale nevyhýbají se jí ani starosti, povinnosti a hlavně problémy, do kterých se může každý neopatrný a po zábavě bažící člověk dostat... 

Petra Martišková mi ukázala, že psaní knih zvládá opravdu bravurně a pokud chce své čtenářky potěšit, udělá to. Tato romantická kniha žánru new adult poukazuje na realitu, které autorka zaoblila hrany zábavnými situacemi a především dívčím humorem, který Sázce na lásku naprosto sedne a hodně ji ozvláštňuje. 

Velkou zajímavostí této knihy je, že vlastně byla příběhem, jenž původně vycházel na stránkách Krásná.cz jako seriál, ve kterém čtenářky hlasovaly, jakým způsobe má pokračovat a někdy byla i sama autorka překvapená, jaké možnosti si vybraly. Petra Martišková poté celou knihu přepracovala a s původním příběhem, má nyní Sázka na lásku společných tak 30 %. 

Čtivý styl psaní je podaný s lehkostí a vřelostí, rychle vtáhne do děje a není tedy divu, že jsem se při čtení usmívala. Sázka na lásku je rozdělená do krátkých kapitol s velice trefnými názvy, které mě bavily. Humor proplouvá celou knihou od začátku až do konce a nikde nepolevuje. Na mě působil stále stejně svěže a nikde na mě nepadal pocit, že jde o vynucený vtip, jako se někdy u románů stává.  Vtipné a úderné rozhovory vyznívají opravdově a jsou originální. 
Já nevyhledávám romány z prostředí hor či sněžných plání, ale díky hřejivému stylu mi ten chlad a pocit zimy příjemně sálající z knihy vůbec nevadil. Autorka to opravdu vhodně vyvážila.

"Aby bylo jasno, s tím klukem jsi skončila! Nechci tě s ním vidět, rozumíš? Nikdy!" 

Už na prvních stranách se nám představí hlavní hrdinka Heidy, obyčejná sedmnáctiletá dívka. Působila sympaticky a hned mi padla do oka. V reálném světě bychom se klidně mohly přátelit, protože si na nic nehrála a dokázala se sama sobě i zasmát. Heidy však na přátelé nemá moc čas, má nabitý program, kdy ze školy běží do pensionu, který vlastní její rodiče, a snaží se jim vypomáhat. Uklidním vás, Petra Martišková se vyhýbala zbytečným zdlouhavým popisům, takže té práce a školy si s Heidy zas tolik neužijete. Hluchá místa v knize prakticky nejsou. ,o)

Heidy se svou kamarádkou Janou sice začala pomáhat přes jarní prázdniny v pensionu, ale i přesto si užívá snowboardových závodů na Upíří boudě, na kterou po přečtení už pohlížím trochu jinak. Mejdany s přáteli občas vážně stojí za to a dospívání pak dostává novou příchuť, ale všechno nemusí být tak super, jak se na první pohled zdá. A do toho všeho se Heidy plaší hormony, protože zahlédla snad toho nejúžasnějšího kluka na celém světě.

Jmenuje se Patrik. Stále se kolem někoho někdo motá; hlavně jedna štíhlá modelka, na kterou Heidy prostě nemá... Románek tedy nebude jen tak obyčejný, přece jen v něm je něco mnohem víc a není jednoduché se podívat pravdě do očí. Pokud sbíráte v knihách indicie a snažíte se rozluštit záhady, které do nich autoři vnesli, zkuste to i zde. Já jsem tajemství, které se kolem Patrika točí, neodhalila a o to víc jsem byla příjemně překvapená.

"Neděláš si to jednoduchý," pokrčil rameny. "Jak to myslíš?" nechápala jsem. "Vybíráš si kluky, kteří ti nejsou souzení," řekl prostě.

Hlavní hrdinka Heidy je tedy normální holčina, která má problémy jako my všechny. Ráda by vypadala jako sexy modelka z obálky módního časopisu. Není se sebou spokojená, ale naštěstí to není žádná protivná fňukna, která propadá sebelítosti. Má skvělý smysl pro humor, svoje problémy dokáže řešit a neutíká před nimi jako srab. Snaží se ukázat, že s úsměvem jde všechno líp a občasný trapas je prostě lepší hodit za hlavu, než se jím zbytečně ubíjet.

Jana je Heidina kamarádka, i když jejich vztah nebyl přímo křečovitý a sevřený, jako to mívají ty nejlepší kamarádky, které na sobě visí. Vyhovovalo mi, že dívky byly schopné udělat bez sebe krok a bavit se. Uvědomovaly si, že žijí samy za sebe a žádná uťáplá jednovaječná dvojčata se tedy nekonala, čímž mi byl román ještě sympatičtější.

Patrik je idol, který působí sebejistě a to více se do něj hlavní hrdinka zakoukává. Má však tajemství, které si Heidy (ani čtenářka) neuvědomuje a celé to vyvrcholí až ve finále knihy, kdy mi vlastně zpětně docházelo některé jeho chování. Jako hrdina byl povedený a bylo snadné si nad ním párkrát "zaáchat". :o))

Hrdinové jsou velmi reální. Charaktery věrohodné a nepůsobí ploše. Každý je něčím zvláštní a nezapadá. Neměla jsem ani problém vyznat se ve změti jmen, protože autorka postavy, které chtěla vyzdvihnout, velmi dobře ukázala. ,o)

Ten kluk byl jedním slovem kus. Dokonale vypracované tělo, oči barvy letní oblohy orámované dlouhými černými řasami, dokonale tvarované rty, u nichž jsem pocítila nutkavou touhu je ochutnat, a blonďatý rozcuch na hlavě. Ztělesnění všech dívčích snů a stálo přímo přede mnou!

Tajemství nebo spíše minulost, jež některé hrdiny sžírá, nepůsobí přehnaně nebo nereálné. Autorka si opět udržela svou linku, což velmi oceňuji. Trochu jsem měla obavu, aby z toho nebyla třetí světová a román tak nebyl nevhodným způsobem spíš zesměšněn, ale povedlo se to. Mně osobně to sice maličko nesedlo, ale to je spíš můj osobní pohled na svět a knihu to nijak negativně neovlivňuje. ,o)

Sázka na lásku obsahuje pohled na kontroverzní témata - erotika, alkohol, drogy v podání mladistvých, kteří se rádi baví. Pokud takové hříchy nezažíváte denně, asi budete trochu koukat, ale upřímně jsem za ten pohled byla ráda. Není to napsané až na dřeň, ale rozhodně to na mě zapůsobilo.

"Zoufalí lidé dělají zoufalé věci," souhlasil taťka. 

Pokud vás tato kniha zaujala, určitě toužíte po romantice a lásce. A nebudete zklamané, drahé čtenářky, protože autorka pojala žánr new adult dokonale a sepsala něco, co by klidně mohlo konkurovat zahraniční tvorbě. Líbivě a dynamicky a živě. A jak je v tomto žánru zvykem, setkáte se s nějakou intimitou, a naštěstí v mezích, takže román nesklouzává k erotickému čtivu, což jsem velmi ocenila. ,o)

Ani netušíte, jak rychle a příjemně mi těch sto devadesát jedna stran rychle uteklo. Měla jsem pocit, jako by šlo o zábavnou procházku s Wishkou, která mi vyprávěla, co všechno zaslechla a co se jí přihodilo. Užívala jsem si každé slovo a vážně mi tato odpočinkovka bodla. Není nic lepšího, než se v poklidu zasmát, zamilovat a hledat rozuzlení v zašmodrchaných mezilidských vztazích. Věřím, že každá čtenářka si v Sázce na lásku najde své. :o)

"Ty mě zničíš," zašeptal. Přesně to jsem měla v úmyslu. 

Kniha je pro každou romantickou duši, která se ráda ztratí v reálném nepřehnaném světě. Nemáte rády přeslazené romány? V tom případě se nebojte, protože v románu nebylo přeslazené nic a přesto to dostatečně uspokojí každého snílka, jež si knihu vychutná s úsměvem na rtech stejně jako já. :o)


Knižní obálka: 
Tak na první pohled mě nalákala a na druhý pohled jsem zjistila, že se mi ten kluk nelíbí. Škoda, že to není nějaký pěkný blondák, abych měla představu Patrika před sebou. Ale ta holčina má super rudé háro. Prostředí se mi moc líbilo. Když se přestanu povrchně zaměřovat na muže, tak knižní obálka vypovídá o knize vše a krásně ji vystihuje. :o)




Anotace:
Žít v penzionu se jednomu může zdát jako prima dovolená, ale sedmnáctiletá Heidi o tom ví své. Celé dny kmitá kolem hostů, pomáhá s provozem a o nějakém společenském životě nebo snad lásce si může nechat leda tak zdát. Jediné zpestření mají být jarní prázdniny a soutěž ve snowboardingu na Upíří boudě. Když se však v penzionu ubytuje parta snowboarďáků v čele s hezounkem Patrikem, její poněkud nudný život vezme hodně rychle za své. Heidi zjišťuje, že její rodinu pojí s tou Patrikovou dávné tajemství, a když se do toho přidá i pořádný průšvih, do kterého se ne svou vinou namočí, má starostí až nad hlavu. Musí se vyrovnat s minulostí svých rodičů, s křivým obviněním i se zklamáním v lásce, a to není na jednu holku zrovna málo... 

Nakladatelství: Akcent
Rok vydání: 2016
Žánr: Romány pro ženy, Literatura česká, New Adult
Počet stran: 192
Vazba: vázaná

Komentáře