Recenze: LÉTO S FRAJEREM (Petra Martišková)

Okouzlující a hodnotná young adultka! 

„Tak vás tady všechny moc pěkně vítám - pro ty, co mě ještě neznají, jsem Bizon, vedoucí tábora. A doufám, že si tady ty necelé tři týdny skvěle užijí nejen děti, ale také my dospěláci, nebo skoro dospěláci.“ (Str. 26)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Petře Martiškové.

Chci zakoupit titul Léto s frajerem!


Známá a talentovaná česká spisovatelka, zaměřující se převážně na žánr young adult/new adult, vydala v listopadu u nakladatelství Alpress svůj nejnovější román pro dívky! Mimo romantických titulů nesmíme opomenout ani její pohádková díla, tíhnoucí k českým tradicím, doplněná krásnými ilustracemi. Novodobá klasika je pokladem pro rodiče, kteří chtějí naučit děti tradičním hodnotám a netíhnou k zahraničním pohádkám. Nejnovější dětskou knihou z pera Petry Martiškové je titul s názvem O nezbedné čertici, který vyšel u nakladatelství Brána. 

Léto s frajerem je velmi působivá young adultka, jejíž kouzlo se skrývá v tom, že si užijete nejen krásnou první lásku, ale setkáte se také s poučením. Autorka bravurně zobrazuje dospívání v nynější době. I náročné čtenářky si přijdou na své! 

Vyprávění v ich-formě minulého času z pohledu hlavní hrdinky Bereniky je svižné, živé a upřímné. V příběhu se snoubí opravdovost s trochou nejistoty, když autorka vplouvá do života dnešních teenagerů. Zda se jí přesně povedlo vystihnout jejich slang i zájmy, bohužel dokážou povědět jen cílové čtenářky, protože starší generace může být lehce zaskočená některými názvy či slovy, které běžně neužívá. Středně dlouhé, čtivé kapitoly vás velmi snadno pohltí a tuhle jednohubku prožijete jedna báseň.

Adrian v bílém tričku a černých šortkách vypadal jako reklama na zdraví a sílu. Vlasy měl sepnuté do culíku a zatímco děti mohutně zívaly, on už jim předcvičoval. (Str. 42)

Ústřední postavou je Berenika. Patnáctiletá dívka, která právě ukončila základní školu. Petra Martišková zobrazila ve své knize ukončení deváté třídy mejdanem pro náctileté. Po krátkém seznámení už ale Berenika odjíždí na nucený pobyt v přírodě plný pohybu, smíchu, ale také zničených iluzí a zákeřných pubertálních pastí... 

Berenika je obyčejná dívka, která je dobře vychovaná. Nemá žádné hloupé a provokativní výstřelky, kterými by čtenáře obtěžovala. Prostě běžná dívka, která ví, co chce a snaží se za tím jít. Spousta čtenářek si tuto postavu právě z důvodu jejího důvtipu, klidu a správnosti oblíbí. 

Adrian je tajemný, občas nepředvídatelný a pohledný mladík, jehož charakter poukazuje na to, že soudit ostatní se jen tak nevyplácí, pokud neznáte skutečnou pravdu. Rád jezdí na čtyřkolce a užívá si života, přestože se o něm za jeho zády povídají dost podivné a temné scénáře o tom, kým vlastně je... V tomhle mám pocit, že ne vše bylo zodpovězeno, ale to je můj subjektivní názor. 

Postavy jsou velmi povedené. Promyšlené. Poukazují na fakta, která by si lidé měli uvědomit a zobrazují svět přesně takový, jaký je. Zkrátka hrdinové se vší opravdovostí, které byste mohli v současnosti klidně potkat na ulici. 

Pokud čtete romány této autorky, už tušíte, že ani tentokrát své hrdiny nenechala zapadnout a použila neobvyklá jména, která je snadné si zapamatovat a orientovat se v nich. Přestože postav je tentokrát mnohem více, než jste u autorky zvyklí, neztrácíte se a nemáte pocit přehlcenosti, a to právě díky prostředí, do kterého děj situovala.

„Ale víš to, že když mě teď zachráníš, tak se budu muset stát tvojí ženou a po zbytek života ti věrně sloužit?“ (Str. 16)

Děj se odehrává na letním táboře v krásné přírodě, která není přespříliš zobrazována, takže nejste zatěžováni zbytečnými popisy. Ovšem nepleťte si to se stručností, autorka vystihla tu správnou míru, aby román zůstal dynamický, a přesto vypovídal o všem, co je nutné pro jeho přirozenost. 

Toužíte po romantické první lásce? Autorka ji ztvárnila reálně, a přesto okouzlujícím způsobem v žánru young adult. Neočekávejte tedy žádné erotické scény, ale naopak jemné a něžné doteky a polibky, které zašimrají v podbřišku. 

Přátelství hraje tentokrát prim. Už máte dost klasických kamarádských příběhů, ale chcete okusit realitu? Petra Martišková rozhodně skvěle překvapila, poukázala na skutečnost, změny dospívání a uvědomování si podstat života. 

Velkým plusem je, že kniha je poučná, aniž by to čtenářkám překáželo. Žádné afektované nucení, co je dobré a co špatné. Pouze skvělé zobrazení toho, co je dobré a jakým směrem by se měli dospívající vydat. Pokud máte obavu z moralizujícího románu, hoďte ji za hlavu, tohle je opravdu mnohem víc a v příběhu oddechového dobrodružství vás zaujme spousta prvků, které hodně oceníte. 

Petra Martišková vám nastíní svět youtuberů, tanečníků a dalších zajímavých postav nebo vás seznámí se zajímavostmi, které dělají její svět ještě upřímnější. 

Já byla touhle oddechovkou pro náročné čtenářky příjemně překvapená, protože skýtá spoustu možností k zamyšlení - rozhodně není povrchní. Další román, který se autorce povedl na sto procent a mohu jej doporučit. Jediné, co mě trochu znejišťuje, jsou některé rozhovory či slangová slova, protože je neznám a nemohu posoudit jejich přirozenost, protože už mi bohužel není patnáct. To ale každý bude muset řešit subjektivně, rozhodně to není negativum příběhu.

Ačkoliv cílovými čtenářkami jsou dospívající dívky, pro které je tento román hodnotným a krásným čtením, vůbec bych se neobávala doporučit jej i jejich maminkám, které si připomenou knihy Lenky Lanczové. 


Knižní obálka: 
Prostě přesná. Odkazuje na příběh, zobrazuje nevinnou romantickou lásku a žár slunce. Navíc je důmyslná stejně jako obsah knihy.




Anotace: 
„Tohle léto bude tutově za trest!“ mračí se patnáctiletá Berenika, když se balí na letní tábor. A je fuk, že bude instruktorka a že jede se svou nejlepší kamarádkou. Berenika totiž není zrovna táborový typ a mnohem raději by léto trávila úplně jinak. To platí do chvíle, než se jí díky jednomu frajerovi a prima táborové partě obrátí život vzhůru nohama.

Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2017
Žánr: young adult, Pro děti a mládež, Dívčí romány
Počet stran: 200
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře