Recenze: ŽIVÁ MINULOST (Veronika Martinková)

 Do starých ran přidej novou sůl

Než dostala možnost nadechnout se podruhé, už se nad ní skláněl a opět objal její krk svýma rukama. Neměla sílu se jakkoli bránit a nechala ho, aby ji zavedl na místo, kde už dýchat nepotřebovala. (str. 5)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Veronice Martinkové.
Chci zakoupit tento titul!


Jednoho rána je nalezeno tělo sedmadvacetileté Laury Králové. Žádné stopy po cizím vniknutí, minimální nález na místě činu. Přesto musel být někdo, komu oběť ležela v žaludku a rozhodl se ji ve vlastním obývacím pokoji uškrtit. Kriminalisté stojí před téměř dokonalým zločinem. Podaří se jim nakonec vypátrat pachatele? Počtvrté se dostáváme k detektivní dvojici Haně Vítkové a Davidu Winklerovi.

Varování: následující text může vyzradit informace z předešlých dílů.

Kapitoly jsou značené datem a aktuálním vypravěčem. Začínáme 9. května Davidem, s nímž 16. června i končíme. Nesledujeme nezbytně každý den, třebaže se dá říct, že většinu z nich máme zmapovanou. Pohled je veden první osobou, a přestože některé situace prožijeme opakovaně, úhel se mění podle momentálního promlouvajícího. Dochází tak ke střetu dvou pólů, kdy některé informace již známe, ale druhý vypravěč je v tu chvíli neví, byť by pro něj byly přínosné. Vzniká tak prostor pro mnoho emocí i zbytečných nedorozumění.

Dynamicky se měnící optika řeší dva případy v jednom. I když to je značně podhodnocené tvrzení, protože David má vroubků z minulosti víc. Kvůli svým specifickým metodám je vyšetřován inspekcí a jeho práce je značně limitovaná. Byl nějak zapleten do podezřelých úmrtí, jež mu jsou předkládána, nebo je na něj jen nastražen komplot z vyšších míst?

„To vykání bylo proto, že jsem chtěl, aby měl Žďárský pocit, že si od Pavla držím odstup a nesouhlasím s jeho chováním. Hodinové vykecávání proto, že jsem ho potřeboval poznat. Zjistit, co si myslí. Jak reaguje. Co je pro něj důležité. Že jsem ti řekl o kafe, bylo podle něj v pořádku. Ty jsi ženská, já chlap, máš mi nosit kafe. Ale ve chvíli, kdy jsem tě nazval krávou, se zatvářil nesouhlasně. Podle mě nelhal v tom, že své ženě nechtěl ublížit. (str. 76)

Hana má prioritu v nalezení vraha Laury Králové. Případ, v němž se postupně vykrystalizovávají drobnosti, jež dávají tušit, že oběť nemusela být úplně bez poskvrnky a existují tací, co by možná její smrt uvítali. Když je ale něco moc nápadně jednoduché, určitě v tom bude nějaké ale

Kniha si konstantně drží tempo závodního koně a i řádkování s grafickým členěním kapitol je vedeno stylem nezodpovězených vět, takže se nabízí, abyste v četbě pokračovali dál. Dominuje spisovná čeština s řadou dialogů i popisů kriminalistických postupů. I zdánlivě nudná kancelářská policejní práce se stává atraktivní a napínavou. 

Kromě standardního vyšetřování je velká část věnována vztahu mezi Hanou a Davidem, poněvadž předchozí díl mu uštědřil značnou trhlinu. Každý si řeší to své, ale aby si ujasnili podstatné věci, na to už nezbývá čas. Zjistí, co je opravdu důležité dřív, než bude pozdě?

Charakteristika postav je popsána lidsky, se všemi aspekty, co život přináší. Problémový Winkler si udržuje roli sólisty s bystrým úsudkem a skvělými výsledky, přesto je oblast, jež nad ním má silnou moc. Oproti tomu Vítková se snaží o cestu spravedlivého policisty jdoucího vždy ve šlépějích zákona. Jenže i ona zjišťuje, že někdy je nemožné postavit se síle nadřízených. Hana se musí sžít s nově nabitou rolí a zároveň si ujasnit, co vlastně chce. I když s úkony jednotlivých postav nemusíme vždy souhlasit, do jisté míry je budeme chápat a hlavně jim fandit. Každý má na výběr, avšak pokud je uzel problémů hodně zašmodrchaný, měl by se co nejdříve rozseknout…

Opřela si hlavu o mé rameno. „Jo. Bylo to v době, kdy od nás odešel táta. Vyčítala jsem si to. Máma mi to vyčítala. A tohle, to fyzické utrpení, přehlušovalo to psychické. Alespoň na chvíli,“ dodala. Nerozuměl jsem tomu. Jak jí něco takového mohlo pomoct? Ale později tu noc, asi při třetí skleničce, mi to došlo. Byli jsme stejní. Jen ona tu bolest přehlušovala žiletkou. Já chlastem. (str. 349)

Po jazykové stránce titul nevybočuje od ostatních dílů série. Stylistika není složitá, vyšetřování si zachovává logiku a ve spojení s propracovanou psychologií činí dílo kompaktním a čtivým. Nedočkáte se výrazných překlepů, gramatických či stylistických chyb, jak je v současnosti obvyklé. Hlavní tok vyprávění se odděluje do menších říček a kromě pátrání po vrahu Laury Králové budete odhalovat řadu dalších nesrovnalostí a pojmenovávat ty správné viníky. Spisovatelce se podařilo vytvořit mnoho zdánlivě nesouvisejících činů, jejichž propojenost však postupem času zjišťujete.

I vzhledem k tomu, že na první pohled je hlavní případ upozaděn a upřednostňuje se Davidova linka v kombinaci s osobním životem, je nezbytně nutná chronologická četba. Předchozí tituly jsou v hojné míře zmiňovány či se na ně přímo navazuje. Nečekejte morbidní detaily nebo hromadu mrtvol, spíš psychologické rozkrývání hlubokých vod zločinu.

Série si drží vysokou laťku a obsahově má stále kam směřovat. Námět rozhodně slibuje mnohé zvraty. Na druhou stranu mám v tomto případě dojem, že se projevil prvek, který úplně neupřednostňuji – a to, že spousta věcí by se vyřešila během pár stran, pokud by nevázla komunikace a postavy si dokázaly jasně z očí do očí vyříkat, co je tíží. Nicméně to bychom byli ochuzeni o napínavé čtení, v němž se mísí spravedlnost a touha mít uzavřený případ. Pokud hledáte detektivku s desítkami proměnných, baví vás sledovat vývoj protagonistů a nechcete mít snadno odhalitelného vraha, Živá minulost tato kritéria splňuje.

Veronika Martinkova je již etablovanou autorkou na poli detektivních románů. V roce 2021 se umístila v literární soutěži nakladatelství MOBA, a tím započalo její literární působení. Vydané knihy se jí s pravidelností rozrůstají (Podíl viny, Odsouzen k smrti, Vina a trest) a již v tuto chvíli se můžeme těšit na další novinku, kterou bude Mrtvá budoucnost.

Osobně jsem byla opět nadmíru spokojená. Četba mě bavila, David je prostě takový samorost, jehož byste nejraději roztrhli, ale přesto ho podprahově zbožňujete. Právě to se mi líbí; po celou dobu budete mít rozporuplné emoce. Trochu mi chyběl větší zápal pro aktuální případ, který byl vyřešen tak mezi řečí, a i když rozumím, že atmosféra se dala krájet a celou dobu jste byli v napětí, jak se vše vystříbří, já být Hanou, tak chytnu Davida za flígr a situaci jasně rozebereme. Nedokázala bych žít tak dlouho v nejistotě. I z tohohle odstavce je jasné, že protagonisté vám nebudou lhostejní. Také jsem se dozvěděla, že policisté pro výkon povolání nemusí vlastnit zbrojní průkaz, což jsem nevěděla. Jednoznačně doporučuji.

Závěrečné hodnocení: 90 %


Domníváte se, že jste doma v bezpečí? Že vám nic nehrozí? Stejně smýšlela i sedmadvacetiletá Laura Králová. Bezproblémová a nezávislá mladá žena. Přesto byla jednoho květnového rána nalezena na podlaze ve svém obývacím pokoji. Uškrcená.

Vypátrat jejího vraha je úkolem pro tým vyšetřovatelů v čele s kapitánkou Hanou Vítkovou. I přes prvotní zdání, že nikdo z okolí oběti neměl důvod připravit tuto mladou ženu o život, se Haně daří postupně odkrýt její problematickou minulost. Minulost, která mohla být důvodem Lauřiny násilné smrti.

Nakladatelství: VM knihy, s.r.o.
Série: Hana Vítková a David Winkler (4.)
Rok vydání: 2023
Žánr: krimi
Počet stran: 424
Vazba: pevná

Komentáře