Recenze: TŘÍDA ŠPIONŮ – ZÁHADA STRAŠIDELNÉHO HRADU (Petra Martišková)

Záhada strašidelného hradu

Klárka je prima holka. Má světle hnědé vlasy, které ráda nosí sepnuté do dvou copů. Na nose má pár roztomilých pih a z každého oka jí kouká sto čertů. Teda alespoň to Klárce říká vždycky tatínek. Ale Klárka posledně koukala do zrcadla skoro hodinu a neviděla ani jednoho, natož snad sto.
Je veselá a odevšad je slyšet její zvonivý smích. Tu z pokojíku, hned zase pod okny a za chvíli z kuchyně. Také tuze ráda tancuje, čte si dobrodružné knížky a umí mochezky kreslit. A málem bych zapomněla – také moc ráda mlsá, nejraději čokoládu, a vymýšlí lumpárny. (str. 7)


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Spisovatelka Petra Martišková ve spolupráci s ilustrátorkou Marií Kuželuhovou vytvořila krásnou pohádkovou knihu. Nejedná se o jejich první počin, společně mají na triku už Strašidlo z 2. B a Strašidlo z 2. B o Vánocích. A tento příběh bude taky pěkně strašidelný! 

Všechno to začalo stěhováním Klárky do Lhoty. Naše malá hrdinka se na přesídlení do nového města samozřejmě příliš netěšila, protože tak ztratila své kamarády a z cizího prostředí je nejistá. A ani ve škole to poprvé nezačalo nejlíp. Střet se spolužákem sice nejdřív nevypadal dobře, ale nakonec ten rošťák přece jen nebyl tak špatný, jak se chvilku zdálo. Vtipné je, že i tentokrát je dívenka z druhé třídy, tentokrát z áčka, nikoliv z béčka jako v případě výše zmíněných titulů. 

Zdroj: archiv recenzentky

Klárka se samozřejmě seznámí s novými kamarády. S Jankem, Vojtou a Kubou, taky nesmí chybět Adélka i Terezka. Ale hlavně ji čeká jedno veliké dobrodružství! 

Jelikož se v blízkosti Lhoty nachází hrad Zlobín, stává se báječným místem pro děj. Děti zažívají strašidelné a napínavé okamžiky v lese pod ním, kde je vyděsí zvláštní zvuky. Nechávají se zlákat pověstí o hamižném knížeti, který měl pocit, že může cokoliv. Dokonce nechybí ani kletba! 

Vypravování v er-formě je svižné a dynamické. Sotva se Klárka stihne rozkoukat, už má kolem sebe spoustu přátel a získává mnoho zajímavých zážitků. Takový přístup snadno udrží cílové čtenáře u čtení, ke všemu jim bude příjemný i styl psaní, který jim rozšíří slovní zásobu, ale přitom je zbytečně nezahltí. Autorka používá pouze česká slova, což je jen dobře, neboť se naše ratolesti naučí rozumět rodnému jazyku. 

Zdroj: archiv recenzentky

Ústředním motivem je lehce strašidelné a napínavé dění či prozkoumávání místa, ve kterém se Klárka ocitá. Nechybí školní prostředí, ale rovněž i příroda a starý, kouzelnou atmosférou opředený hrad. Plusem je jednoduchá legenda, jež je poutavá, zábavná a skvěle doplňuje propracovaný koncept. Malí čtenáři se mohou poučit také z mezilidských vztahů, které jsou v textu nastíněné. Navazování přátelství i společná podpora, co se pátrání i obav z nebezpečí týče. Kniha není ochuzená ani o tradiční český humor, můžete si přečíst vtip o Pepíčkovi nebo se zasmát spolu s hrdiny, když zažívají své příhody. 

Co se týče detektivní linky šikovných špionů, není zbytečně komplikovaná, ale ani se nejedná ryze o jednoduchost, která by postrádala napětí. Navíc všechno dobře dopadne a děti čeká krásné ocenění na závěr. Velmi kladné a hezké čtení. 

Barevné a jemně zakulacené detailní kresby připravila publikaci na míru již zmíněná ilustrátorka Marie Koželuhová. Ta má nejen talent, ale i praxi, takže obrázky zobrazují ústřední hrdiny a dění tak, že si je dobrodruzi mohou snadno propojit s příběhem. 

Vyprávění o sympatické školačce Klárce je vhodné pro holky i kluky, kteří touží po příjemně napínavém dobrodružství se špetkou nebezpečí a detektivním pátrání. 

Zdroj: archiv recenzentky

Petra Martišková se věnuje účetnictví, ale ve volném čase inklinuje k psaní. Na svém kontě má již sedmadvacet knih, přičemž se jedná zejména o dívčí romány, ale rovněž i knížky pro děti. Od roku 2006 vydávala pod jménem Petra Makoliová, později již jako Martišková. V rámci projektu jsme vám představovali několik počinů:
Osobně mohu Třídu špionů doporučit. I když jsem dospělá, děti mi byly sympatické, navíc mě bavilo luštění záhady a objevování podhradí i hradu samotného. Jednoduché, svižné a důvtipné. Pro cílovku více než vhodné a mé kluky knížka dokonce navnadila na návštěvu hradu, což je za mě rozhodně klad. 

Závěrečné hodnocení: 98 %


Nad Lhotou se hrozivě tyčí opuštěný hrad, který je opředený strašidelnou legendou. Ozývají se z něho děsivé zvuky a v oknech se mihotají světla. Opravdu tam straší? Podaří se Klárce, Jankovi a druhákům přijít téhle záhadě na kloub?

Nakladatelství: Bambook
Ilustrace: Marie Koželuhová
Rok vydání: 2023
Žánr: pro děti a mládež, pohádky
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Komentáře