Recenze: PSÍ ŽIVOT (Jaroslav Irovský)

 Kdopak to mluví ze psí říše

Psí život (Jaroslav Irovský, nakladatelství Jonathan Livingston)

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Jaroslavu Irovskému.
Chci zakoupit tento titul!


Jaroslav Irovský je v současnosti zřejmě nejznámějším olomouckým spisovatelem. Na svém kontě má poezii i prózu, z níž jsme vám představili Hrobař a …s duší beadníka. Podrobněji o jeho osobnosti a názorech jste se mohli dočíst v otevřeném rozhovoru. Nejnovější počin vydaný u nakladatelství Jonathan Livingston se již dočkal dotisku a my si ho nyní přiblížíme. 

Zajímavostí z pozadí této knihy je fakt, že z veškerých prodaných výtisků, které si zakoupíte přímo u autora, jde 50 Kč na podporu droždínské neziskové organizace Jezevčíci v nouzi.

Útlý počin nám představuje partu čtyř kamarádů: anglického buldoka Jacka, jorkšíra Terryho, boxera a jejich hlavního mentora Rockyho a švýcarského ovčáka Ariho. Poslední zmiňovaný je hlavním protagonistou, jehož pohledem zkoumáme lidský i zvířecí svět.

Dalšího dne jsem z Jardy cítil, že je jaksi nesvůj. Uklízel byt, vytíral podlahu, vyměnil povlečení na posteli, umyl okno v ložnici. Chápal jsem, že je to způsobeno jeho večerní schůzkou s dívkou, ale to takto vyvádí každý chlap? Čeká to někdy v budoucnu i mě? Co budu muset udělat speciálního, abych se zalíbil nějaké feně, s níž bych měl následně zplodit pár potomků? (str. 45)


Každý z nás má nějaké problémy, jenže domácí mazlíček musí řešit nejen ty své, ale i přenesené nálady svých páníčků. Nejlépe se má Ari. Ač je jeho pán někdy hodně smutný a věčně nespokojený s okolní společností, má rád dlouhé procházky do přírody a na Ariho není zlý. Můžeme se jen díky indiciím domnívat, že se jedná o stejného Jardu, jenž byl protagonistou v …s duší beadníka. Ostatní přátelé takové štěstí nemají. Řeší nevšímavost, nebo naopak nadměrnou pozornost a oblékání do všemožných oblečků.

Jejich setkávání v parku by se dalo připodobnit k partě chlapů, která se sejde v hospodě, a tlachá o všem možném. Jenže jejich tématem není jen kastrace, feny a potrava, ale i hodnocení okolních činností. Rockyho pán často kouká na televizi, on pak ostatním předává moudra, jež se z ní dozvěděl nebo která prohlásil jeho majitel.

„Co je to influencer?“ zeptal se Jack, který měl s pochycením všeho, co se v lidském světě děje, i po dvou letech stále velké potíže. „Většinou je to prý nějaký naprosto zbytečný blbec, který vůbec nic neumí a kterého sledují stejní blbci, jako je on sám. A čím větší blbec, tím větší sledovanost,“ snažil jsem se buldu poučit Jardovými slovy. (str. 20)


Neseme se na vlně humorných příhod, i smutnějších pocitů. Co dělat, když s vámi omylem zabřezne fena, jak si rozumí psi s kočkami, jak se cítí o silvestrovské noci, ale i obavy, abyste dokázali ochránit svého pána. Podíváme se do parku, hor, i obydlí jednotlivých postav. Titul obsahuje i jednu velmi napínavou scénu i situace, které nastanou, když začne Jarda randit.

Co se mi velmi líbilo na …s duší beadníka, v tomto díle spíše rušilo. Jedná se o nadmíru témat narážejících na současnou společnost. Roušky, válka, černoši a hyperkorektnost, influenceři, lidé, kteří nevědí, k jakému pohlaví se hlásí apod. Nezapadalo mi to do konceptu party psích přátel, a poněvadž zvířata nechápou jednotlivé souvislosti, nedozvíte se důvody, proč dané oblasti jejích páníčkům vadí, pouze dlouhý výčet toho, co se jim nelíbí, že jejich názor je jediný správný a pokud ho projeví, hned jsou označeni dehonestujícími nálepkami. Nabízelo se mnohem víc souvisejících témat či rozpracování těch zmíněných. 

„Nakonec bych ani nemohl být učitelem. Myšlení dnešní mládeže nedokážu pochopit. Spousta dětí je rozmazlená, závislá na telefonech, bezvýznamných trendech a sociálních sítích, navléká se do podivných hadrů, mluví příšerným českoanglickým slangem a učitelé už ani nemají takový respekt jako za mých dětských let. Coby školák jsem při nekázni dostal po hubě jak od nich, tak pak i doma. Dnes už se tohle nedělá. Nesmí! Bohužel…“ dodal a opět potvrdil, že vlastní přestárlou duši, uvězněnou v těle šestatřicátníka. (str. 99)


Vyprávění příjemně plynulo, obsahovalo řadu dialogů, humoru i přemýšlivějších pasáží. Líbil se mi zvolený jazyk i způsob uvažování, který dle mého přesně vystihl komunikaci mezi psy. Termíny jako „rozštěksmál“, nebo popisy lidského sexuálního života z jejich perspektivy. U mnoha čtenářů může vyvolat zamyšlení, jestli se ke svým mazlíčkům vždy chovají správně, či jestli někdy nepodléhají zbytečným módním trendům. Nebáli byste se, kdyby k vám váš pes promluvil?

Úplně jsem si nezvykla na označení „páníčka“ pro ženskou majitelku. Kniha, jež míří na hyperkorektnost, by jí sama nemusela podléhat.

Ač se mi Psí život líbil, kvalit …s duší beadníka nedosahuje. Ari si tímto příběhem krátil čekání na svého pána, vy si tímto útlým počinem můžeme zkrátit cestu vlakem. Dlouhodobější rezonovaní neočekávejte, pouze milé vyprávění. V jedné citaci je zmínka o přestárlé duši uvězněné v těle šestatřicátníka. Dle mého soudu toho jistě hodně zažila, takže by byla k okolí spíše liberální a ne oplývající zkostnatělými názory. 

Titul rozhodně udělá radost všem pejskařům i ostatním, co rádi čtou o zvířecím hrdinovi v hlavní roli. Zároveň mohou mít fajn pocit, že koupí přispějí na dobrou věc. Na druhou stranu, vesmíru stejně vládnou kočky, takže… ;)

Závěrečné hodnocení: 70 %


Jaký pán, takový pes!

To říká lehce slintající boxer Rocky, televizní maniak a vůdce čtyřčlenné party psích hrdinů netradičního satirického příběhu, do níž patří i švýcarský ovčák Ari (vypravěč), častými nemocemi sužovaný anglický buldok Jack a věčně podrážděný, Napoleonským komplexem trpící jorkšír Terry, kteří se v doprovodu svých pánů denně schází na plácku uprostřed olomouckého sídliště.

Zde Rocky vypráví v rámci osvěty obsahy různých zpráv, pořadů a filmů (včetně pánem sledovaných pornofilmů, když není páníčka doma), aby jeho kamarádi dokázali mnohem blíže poznat a pochopit dění v bláznivém lidském světě a vše, co je jeho součástí.

Nakladatelství: Jonathan Livingston
Rok vydání: 2022
Žánr: humorné
Počet stran: 128
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře