Recenze: OPRAVDOVÉ ZLOČINY 3 (Lucie Bechynková)

 Do třetice všeho zlého!

Asha Jaquilla Degree se narodila 5. srpna 1890 manželům Haroldovi a Iquille Degreeovým. Ti dva se vzali na Valentýna roku 1988, takže jejich příběh nemohl začít romantičtěji. A právě 14. únor sehrál v jejich životě důležitou roli ještě jednou. Ale nepředbíhejme. (str. 7)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.


Lucie Bechynková přichází s třetím dílem Opravdových zločinů, publikací vycházející z oceňovaného podcastu
. Poslední nálož světových případů zla je jako obvykle rozdělená do dvou oddílů. První z nich obsahuje příběhy, které se opravdu staly. V nabídce najdeme nechvalně proslulé mordy, vynalézavé podvody a krádeže, ale i záhady dosud neobjasněné. V druhé části autorka zpovídá člena zásahové jednotky a policistu z oddělení vražd.

Styl Bechynkové je dynamický a čtivý. Bez zbytečných obezliček vás uvádí přímo do centra dění, z textu vystupují některé pasáže psané tučnými verzálkami kladoucí důraz na důležité detaily. Jsou skvěle podtrženy nejdůležitější informace, které nesmíte přehlédnout, Bechynková nezapře praxi v rádiovém zpravodajství. Umění krátce a svižně popsat dané události je pro Opravdové zločiny v knižní i klasické podobě poznávacím znamení a baví masy lidí.

Užitým jazykem je spisovná čeština, která je pro literaturu tohoto typu samozřejmostí. Krátké úderné věty podtrhují napětí a navozují atmosféru strachu. Bechynková je pověstná ostrovtipem, který je v Opravdových zločinech 3 trochu upozaděn a ztrácí tak na originalitě a svěžesti. Negativně lze vnímat stylistické přešlapy, jako jsou časté opakující se výrazy ve větách a nadbytek zájmen, viz ukázka. 

Psalo se léto 1977 a skupinu dívek čekal pobyt na vyhlášeném skautském táboře. Místo nových přátelství a zážitků si ale většina odvezla traumatický zážitek a tři z nich se nevrátily vůbec. Lori Farmer, Michel Guse a Doris Milner už nikdy neobjaly své matky ani sourozence. A jejich rodiny léta hledaly odpovědi na své otázky. (str. 211)


Stejně jako u předchozích knih musím vytknout velký nepoměr mezi úseky. Rozhovory mohly být delší a propracovanější, jít více na dřeň skutečným pocitům aktérů.
Takto vyznívají spíš jako doplňující vata před závěrem, což je škoda, protože mají daleko širší potenciál.

Fakt, že ani s třetími Opravdovými zločiny Bechynková nepřichází s ničím novým, může být chápán jak záporně, tak pozitivně. Fandové internetového pořadu si zopakují výrazné případy. Někteří však od literární podoby mohou očekávat detailnější zpracování, kterého se jim bohužel nedostane.

Zdroj: web nakladatelství

V dnešní době je true crime na vzestupu. Ročně vychází spousta publikací tohoto typu a Opravdové zločiny mezi nimi zapadnou. Neobsahují kruté explicitně vyobrazené násilí ani fascinující popis kriminalistického pátrání, rekonstrukci zločinů či podrobnou fotopřílohu.

Komplexně vzato si Opravdové zločiny 3 drží standard, jenž však nebyl nastaven nějak proklatě vysoko. Strohý výčet kauz doplněný o kratší rozhovorovou část je mustr, který se tu striktně dodržuje, a dílo vás tedy nenadchne, ale ani neurazí.

Počin mohu doporučit fanouškům Bechynkové a Krčmové, které spolu založily fenomén internetu vítězící v Podcastu roku. Pokud nemáte na čtení mnoho času, je titul určený pro vás, ukradené chvilky v cestě MHD vám pomůže spolehlivě překonat. Díky kratšímu rozsahu snadno navážete tam, kde jste skončili. Pokud ovšem hledáte cestu k sebezdokonalení se v oblasti kriminologie či průřez vývojem kriminalistických metod, raději sáhněte po Skutečných zločinech na Plzeňsku či Lovci Přízraků.

Moderátorka a spoluzakladatelka podcastu Opravdové zločiny Lucie Bechynková není u nás na projektu nováčkem, nedávno vyšla recenze na její detektivní prvotinu Neodpovídej. Nejsledovanější český pořad tohoto druhu letos opět obhájil první místo v anketě Autorský podcast. Jeho tvůrkyně rovněž pořádají besedy po republice, které jsou vyprodané, a jejich vystoupení si užijete, jak holky s oblibou říkají: „Na svobodě a naživu“. Literární portfolio Bechynkové zahrnuje Vrah je v každém z nás 1 a 2, Opravdové zločiny 1 a 2 a Ženy zločinu.

Jakožto velká fanynka Bechynkové jsem poněkud zklamaná, protože jsem čekala něco víc. Forma i obsah jsou identické, ale v záplavě true crime z poslední doby hodnotím tento jako nejhorší. Budu se spíše těšit na další autorskou tvorbu, jelikož detektivka Neodpovídej mě nadchla více.

Závěrečné hodnocení: 72 %


Anotace:
Do třetice všeho krvavého! Další pokračování bestselleru podle oceněného podcastu.

Brutální i záhadné případy opět ožívají v nervydrásající sbírce příběhů. Lucie Bechynková, jedna z tvůrkyň podcastového fenoménu Opravdové zločiny, vás provede ponurými událostmi z různých koutů světa. Čeká vás jeden z nejhorších sériových vrahů německé historie, francouzský zabiják spalující své oběti v kamnech, americký Dům hrůzy nebo neuvěřitelný osud stalkera, který se stal partnerem zpěvačky švédské skupiny ABBA. A tím to nekončí – připravte se, že na povrch vyplavou nejděsivější stránky lidské povahy…

Nakladatelství: nastole
Rok vydání: 2024
Žánr: literatura faktu
Počet stran: 254
Vazba: pevná s laminovaným potahem

Komentáře