Recenze: NEODPOVÍDEJ… (Lucie Bechynková)

 Anonymita internetu skrývá lecjaká překvapení…

Žena ležela obličejem nahoru, její výraz vypadal, jako by se právě něčeho lekla, oči měla vytřeštěné, ústa pootevřená. Z nosu jí tekla krev a na krku se začínaly rýsovat tmavé fleky. Její kabát měl natržený rukáv, šaty vyhrnuté až k pupíku a na sobě neměla spodní prádlo ani punčocháče. „Hmm, je docela zima na to, aby si vyrazila takhle naostro, ne?“ přemýšlel nahlas Suchoň. (str. 37) 


Za recenzní výtisk děkuji
 společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Zuzaně objektivně nic nechybí: lukrativní práce, přehršel kamarádek i dlouhodobý partner Honza, jenž je jí oporou. Přesto není spokojená. Častěji se dostavuje intenzivní pocit, že místo dohromady žijí vedle sebe, postupně se vzdalují a nezbývá prostor na společné trávení času ani spontánní romantiku. Při jedné dlouhé chvilce zabrousí na seznamku a začne si psát s Matoušem. Krásný inteligentní muž, co jí neposílá nahé fotky ani je nechce po ní. Motýlky v břiše při každém zavibrování telefonu dávají tušit, že je v tom až po uši. Zbývá poslední krok – první společná schůzka…

Zdroj: archiv recenzentky

Titul obsahuje dvacet jedna kapitol přivádějících nás do Prahy, jíž začínají otřásat podivná úmrtí. Když se v odlehlých křovinách parku nahodile objevuje stále větší počet mladých žen, Markovi Tenglerovi je jasné, že se jedná o sériového vraha. Bohužel, veřejné prostranství stopám moc nepřeje a jedinými informacemi zůstává, že oběti byly znásilněné a brutálně zavražděné. Dokáží zastavit pachatele dřív, než udeří znovu?

Kniha je koncipovaná jako několik příběhů v jednom, tvořících velký celek, kdy sami máme rozklíčovat souvislosti. Na jedné straně policejní vyšetřování, na druhé osobní dramata několika dívek v různých životních etapách. Z některých se stanou mrtvoly, jiné (možná) přežijí. Dominantními hrdiny jsou Marek a Zuzana, jejichž myšlenkové pochody nám předkládá nezainteresovaný, avšak částečně vševědoucí vypravěč. Právě obsahová odlišnost se promítá i do žánrového zařazení, takže zažijete ryzí román pro ženy i detektivku s prvky thrilleru.

Naštěstí před odchodem z hotelu vybalila ze dna kufru nové krajkové prádlo, kdyby dnes došlo na víc než jen na líbání. To byla jedna z věcí, které ji na Matoušovi bavily snad nejvíc. Nebyl slizký, netlačil na ni. Žádné škemrání o fotky, jakékoliv, to si vyjasnili na začátku a on to plně respektoval. Když si vzpomněla na to, co jí vyprávěly její kamarádky… jaké šílenosti po nich chlapi ze seznamek chtějí po dvou dnech psaní, bylo jí z toho úplně zle. Matouš byl ale prototyp chlapa, který tohle neměl zapotřebí. Žádné dotěrnosti. Žádné oplzlé zprávy. Žádný koledník. Tak jim říkala, koledníci, ti, co škemrali a prosili. Příčili se jí, a jakmile je do téhle škatulky zařadila, neměli šanci. Tak to měla odjakživa. Sama na sobě cítila, že Matouše chce víc, než by nahlas přiznala. A tak je potřeba být radši připravená než litovat. Přesně jako Bridget Jonesová, jen bez stahovacích kalhotek. (str. 21)

Díky přeskakování optiky je tempo dynamické, byť pro někoho může být lehce matoucí. Užitá spisovná čeština je v hojné míře doplňována obecnou, tedy nebude překvapením časté vyskytování „bysme“ i v případech, které příručka jazyka českého neuvádí.

Charaktery jsou vykresleny zdařile, leč nikterak hloubkově. Oceňuji, že autorka nepsala tak, aby byl čtenář se vším spokojen, ale naopak aby mu byla i pita krev a trpěl. Zuzana, ač třicetičtyřletá, působí dojmem puberťačky, jíž se splašily hormony a má pocit, že s kariérou o něco přišla. Jedná různě, ale rozhodně ne racionálně. Marek je zkušený detektiv, ale v partnerské otázce je raději nezávislý a svou práci upřednostňuje před vážným vztahem. Nebrání se krátkodobým avantýrám, ale tahat si někoho přes práh, o to nestojí. 

Zdroj: archiv recenzentky

Kromě vykreslení podzimních pražských uliček či domovů jednotlivých aktérů poznáme poctivou policejní práci. V tomto bodě jsem byla velmi spokojená, poněvadž kroky byly logické, systematické i chronologické a i laik si dokázal udělat představu o tom, co obnáší práce kriminalistů či jaký má odraz v soukromí. Odebírání důkazních materiálů, výslech svědků, prvotní ohledání apod.

Lucie Bechynková se vyhnula výrazným gramatickým a pravopisným chybám, byť v rámci samostatného debutu docházelo k opakování celých informací či osobních zájmen nebo ke zkratkovitému popisu. Pozorný čtenář také najde faktickou nesrovnalost, kdy se z přítele Radima stane Filip. Jedná se o jednorázovou záležitost a četbu jako takovou to výrazně neovlivní. Stylisticky sice nevytvořila složité dílo, ale podařilo se do určité míry čitatele zmást a předložit mu několik možných alternativ a vodítek. Vykreslila přechod od bezpečného chování k rizikovému, i co se s ním pojí. Pokud jste pravidelnými posluchači podcastu Opravdové zločiny, najdete spoustu narážek na zmíněné zahraniční případy i celé fráze, jež s kolegyní Bárou Krčmovou používají. To stejné platí také o slovním projevu, jenž velmi názorně převedla do psané formy a literárně se příliš nevymezila.

Součástí jsou černobíle ilustrace Barbory Balgové. Jedná se o jednoduché črty kouření, mobilního telefonu, spodního prádla apod. Velké zastoupení mají též internetové konverzace ve formě bublin.

Veskrze originální téma virtuálního světa a s ním spojenými nástrahami. Jak si můžeme být jistí, že na druhé straně monitoru je člověk, za něhož se dotyčný vydává? Opravdu lze propadnout někomu, koho jsme nikdy neviděli a vyměnit ho za stabilní vztah? Do jaké míry vítězí vzrušení nad obezřetností a co jsme schopni risknout jen pro touhu vymanit se ze stereotypu? Svět online seznamek a sociálních sítí zvládne být i nebezpečným prostředím. Obětovali byste dobrodružství vlastní život?

Zdroj: archiv recenzentky

Ryze současná česká atmosféra v kombinaci s černým humorem vytváří příjemnou knihu spíše pro občasné čtenáře, kteří nevyhledávají složitost a naopak preferují čtivost. Typ literatury, již přečtete za den, příjemně se pobavíte, ale zároveň nedostanete žádnou přidanou hodnotu pro to, abyste si ji vybrali opakovaně či aby dlouhodoběji utkvěla v paměti. Očekávejte klasický konzumní produkt pro využití v letních měsících nebo o pauze mezi pečením cukroví. Hlavu vám rozhodně nezatíží.

Lucie Bechynková je známou moderátorkou a spoluzakladatelkou podcastu Opravdové zločiny, jenž převedla do faktografických počinů Opravdové zločinyOpravdové zločiny 2. Oblíbenost byla několikrát dokázána získáním ocenění Křišťálová lupa. Společně s Janem Štočkem sepsala publikaci Vrah je v každém z nás. Neodpovídej… je beletristickým debutem.

Největší problém vnímám v neudržení kvality obou žánrových linek. Samotnému vyšetřování prakticky nemám co vytknout, ale rovina ze života žen byla spíše prázdným tlacháním, ještě trvajícím zbytečně moc dlouho. Osobně jsem si přála, ať Zuzanu co nejdříve zavraždí, protože její citové výlevy pro mě byly spíš silným grogem než obyčejnou kávou. Autorka prakticky jen využila svou běžnou komunikaci, než že by měla snahu titul literárněji uchopit. Neodpovídej… vnímám jako románovou prvotinu a v tomto kontextu se jedná o mírně nadprůměrné dílo.

Závěrečné hodnocení: 70 %


Debutový detektivní román od zakladatelky podcastového fenoménu Opravdové zločiny

Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání, nikdy se na schůzce neobjeví. Je možné, že to nějak souvisí s vraždou, která tak otřásla Prahou? To musí zjistit policista Marek Tengler. Ten už za svou kariéru zažil ledacos, ale teď je čas proti němu. Zdá se totiž, že pachatel si vyhlíží další oběť… Svět online seznamek a sociálních sítí otevírá své brány – a toho, kdo jimi projde, může pohltit navždy.

Nakladatelství: CPress
Ilustrace: Barbora Balgová
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivní román
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná s klopami

Komentáře