Recenze: BYLINKOVÁ BABIČKA (Lucie Hlavinková)

 Ať tě trápí cokoliv, babička to vyřeší

„To jsem teda zvědavá…,“ stihla ještě zašeptat Terka, než rázem usnula, protože babička měla samozřejmě pravdu a čaj ji uklidnil a uspal ji jako měkoučká peřinka. Ostatní vnoučata taky krásně spala, protože vůně bylinkového čaje je vtáhla rovnou mezi ty nejkrásnější sny. (str. 9)


Za recenzní knihu děkuji
společnosti Albatros Media.
Chci zakoupit tento titul!



Trávit prázdniny u babičky je snem mnoha dětí, obzvlášť když je kouzelná. Čtyři holčičky a tři kluci mají prostor poznat mnoho bylin, ale hlavně svou povahu, s níž dostanou šanci pracovat. Bez křiku, hněvu a zákazů. Ukázka toho, že na každého můžete pozitivně působit, jen musíme ovládat ty správné metody…

Sedm kapitol nám představí sedmero vnoučat: Terezku, Matěje, Jáchyma, Viktorku, Kamilku, Šimona a Elišku. Výsměch kvůli pihám, strach, zlobivost, únava, nešikovnost, vybíravost v jídle a marnotratnost jsou oblasti, které jim tíží hlavu. No a i rodiče jsou rádi, že si od nich na chvíli odpočinou. To by to ale nebyla bylinková babička, aby na každý neduh neměla tu správnou rostlinu. Jak ale v těchto případech pomůže třezalka, lípa, hluchavka, chrpa, heřmánek, dobromysl a bez? To uvidíte…

„Tenhle recept se mi líbí, babi, když je tam napsáno hrnek a hrst,“ pochvalovala si. „Nic nemusí být úplně přesně a to je dobře, protože když má být něco bez chyby, tak já to právě vždycky zkazím.“ Krájela heřmánkové  květy, míchala je v hrnci, pomáhala cedit, vymyla pečlivě kelímky a všechno jí šlo pěkně od ruky, protože babička nikam nespěchala, všechno jí pořádně vysvětlila a vůbec, ale opravdu vůbec se kvůli ničemu nezlobila. (str. 38-39)

Vyprávění je veskrze prosté a každý příběh má totožné schéma
. Začneme představením, vymezíme problém a všichni jdou spokojeně spát. Právě pro počáteční úvod, v němž se dozvíme o babiččiných magických schopnostech, se podobnými větami seznámíme s vnoučaty i následně pohádku zakončíme, lze tedy bez problému číst i na přeskáčku.
Zdroj: archiv recenzentky

Nezainteresovaný pozorovatel všímavě sleduje dění a milým pohledem přibližuje letní prázdniny. Jazyk není nikterak složitý, přestože má edukativní charakter. Na lidské rovině čtenář pocítí, že vše lze vyřešit upřímností, dobrým slovem a opravdovým zájmem. Babička nad nikým neláme hůl a trpělivostí dovede vnoučatům zvednout sebevědomí, napravit zlozvyky i jim přiblížit přírodu a její krásy.

A když večer babička otevřela knížku, že zase přečte nějakou pohádku před spaním, zeptala se, jestli by se raději nemohli dívat na tablet na animák. „Kdepak, Viktorko. Přece víš, že u mě na chalupě nepouštíme ani televizi, ani tablet a na telefonu můžete být jen chvíli. Domluvila jsem se tak s vašimi rodiči, protože koukání do obrazovky máte za celý rok až moc. A já myslím, že je rozhodně lepší, když se díváte pořádně kolem sebe než na tablet.“ Viktorka se zamračila, ale už nic neříkala. Ráno se zase vzbudila celá uzívaná a oči měla ještě červenější. (str. 31)

Každá léčivka skrývá tajemství
, jež se zjeví jen tomu, komu je určené a komu může pomoct. Pohádkovému námětu napomáhá i poklidné tempo, nevybočující přehnanou dramatičností. Jazyk je uzpůsoben cílovému čtenáři, tzn. mladší školní či předškolní věk. Jednoduchá větná skladba plynule přepíná mezi dialogy a popisem léčivých schopností jednotlivých bylin. Neobsahuje stylistické, gramatické ani pravopisné chyby. Pro někoho možná moc naivní a bezproblémové, avšak někdy je fajn přečíst dílo, kde zvítězí pozitivní lidské vlastnosti.

Ilustrace Alžběty Z. Göbelové obsahují kresby celostránkové i drobné motivy. Tematicky navazují na probíhající text a umně dotváří atmosféru. Vybrané barvy korespondují s přírodním vyzněním titulu a vzájemné souznění je silně patrné.

Zdroj: archiv recenzentky

Bylinková babička nabízí klasické čtení plné fantazie s ideální spoluprací, která se všem zúčastněným vyplatí. Jako bonus se dozvíte řadu zásadních i méně známých informací. Kdo z vás třeba ví, co je voněkras? Naučné, zábavné, obohacující i plné naděje. Ocení všichni unavení rodiče, kteří dětem předčítají a hledají něco se správnou délkou. Stejně tak pedagogičtí pracovníci v předškolním vzdělávání, poněvadž publikace přímo vybízí k pokračujícím aktivitám na téma příroda, bylinky a pocity.

„Vyhodit?“ Babička nevěřila vlastním uším. „U mě se, Elinko, nic vyhazovat nebude. Ani tričko, ani rohlík, který buď někdo dojí, nebo ho nechám ztvrdnout a pak z něj udělám strouhanku, abych měla v čem obalovat řízky.“ Eliška se zatvářila překvapeně. „Ale babi, vždyť to nevadí, hodíme ho do popelnice a je to.“ Babička zavrtěla hlavou. „Eli, ty máš přece ráda přírodu, viď? A aby mohl někdo upéct rohlík nebo vyrobit tričko, vždycky se spotřebuje kousek přírody. Kdyby všichni pořád věci jenom vyhazovali, za chvíli z přírody nezbude nic. A to bys určitě nechtěla.“ (str. 53)

Brněnská rodačka Lucie Hlavinková se tvorbou zaměřuje jak na děti, tak na dospělé. Vyhrála několik literárních soutěží, snaží se rozvíjet čtenářství mezi nejmladšími a je jejich hrdou patronkou na Jižní Moravě. Na kontě má např. Sestry FoxovyPravda nebyla k dostání, Kdo šije u Podolské, série Sesterstvo aj. Vystudovala Filozofickou fakultu na Masarykově univerzitě obor historie-religionistika.

Osobně jsem byla okouzlena. Něco tak milého až idealizovaného má duše přesně v tuto chvíli potřebovala. Skvěle zkombinovaný vzdělávací aspekt se zábavou nezapomíná zmínit ani v současnosti tolik populární tablety a telefony. Perfektní dětská publikace, jíž nemám co vytknout.

Závěrečné hodnocení: 100 %


Kouzelné pohádky na dobrou noc, ve kterých to voní bylinkami
Byla jednou jedna babička a ta měla sedm vnoučat: čtyři holčičky a tři kluky. Kromě nich však měla také velké tajemství. Nikdo totiž netušil, že je kouzelná! V přírodě vždy dokázala najít neviditelné, tajuplné a čarovné věci, o kterých jiní lidé nemají ani tušení. O téhle babiččině schopnosti nevěděla ani její vnoučata, ale to se jednoho dne změnilo. Jakou moc ukrývá třezalka, hluchavka, chrpa, dobromysl nebo heřmánek? To všechno se dozvíte během pohádkových letních prázdnin u bylinkové babičky!

Nakladatelství: Albatros
Ilustrace: Alžběta Z. Göbelová
Rok vydání: 2024
Žánr: dětské
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Komentáře