7 důvodů, proč si před Vánoci přečíst minipohádky od M. A. Svobodové

Vánoce, Vánoce přicházejí… a s nimi i pohádkami naditý čas. Vidíme je všude – v televizi, na streamovacích službách, skáčou na nás v podobě reklam na internetu, slyšíme o nich v rádiích, najít je můžeme i za výlohou knihkupectví…

Zdroj: archiv recenzentky

Například takové nakladatelství Triton vydává sešitové publikace od českých autorů pod kategorií Miniknihy, kdy se nejedna z nich dotýká právě Vánoc. Mně se do rukou dostaly dvě z nich – Jak chtěl být modřín vánočním stromkem a Jak se dal kapřík Karlík na modlení. Jedná se o kratičké pohádky od Moniky Alžběty Svobodové, tuzemské spisovatelky jak dětských publikací (recenze: Jak je to doopravdy s počasím a Jak je to doopravdy s lidským tělem), tak též čtení pro dospělé čtenáře.

První knížečka, Jak chtěl být modřín vánočním stromkemvypráví milý příběh mladého modřínka opadavého a jeho lásky jedličky. Modřín se však velice stydí za to, že ho přes zimu nekryje žádné jehličí. A když si do lesa přijdou pro smrčky na vánoční stromky, zatouží oslavit Vánoce jako oni – být ozdobený a obdarovat zvířátka dárky.

Zdroj: archiv recenzentky

V druhém sešitku nazvaném Jak se dal kapřík Karlík na modlení se kapří rodina snaží schovat před výlovem. Karlíka však Vánoce nadchnou natolik, že se chce stát jejich součástí a nechá se ulovit. Jaké překvapení ho čeká, když zjistí, co se z kaprů na Vánoce ve skutečnosti stává! Nezbývá už mu nic jiného než se pořádně modlit…

Děje obou zmíněných historek jsou originální, poučné, čtivé a vhodné pro všechny malé posluchače. Snadno se čtou, což ocení zejména začínající čtenáři. Je tu však hned několik dalších důvodů, proč si pořídit právě tyto minipohádky – ke všemu nyní, před Vánoci...

Zdroj: archiv recenzentky


1) Vánoční atmosféra
Na svátky, Ježíška a dárky se těší každé dítě, od nejmenších až po ty velké, není proto divu, že úderem prosince jsou nejoblíbenější právě pohádky s vánoční tematikou. Oba výše zmíněné příběhy jsou Vánoci prodchnuté od začátku do konce, od zimní atmosféry až po jednotlivé motivy – malí nedočkavci tak mohou nasát jejich kouzlo ještě před Štědrým dnem a zkrátit si čekání na Ježíška milým počtením.

2) Pohled z druhé strany
Sešitkové pohádky od spisovatelky Svobodové kromě půvabného vyprávění obsahují zajímavý prvek pohledu z druhé strany. Děti se mohou vcítit třeba do stromku, který pro své opadávání není vhodný jako vánoční, přesto by se jím rád stal, nebo kapříka, jenž se touží stát součástí krásné tradice, ovšem ne tak, jak jsme zvyklí my. Tímto způsobem se mohou zamyslet, co mohou nejoblíbenější svátky znamenat pro ostatní...

3) Naděje umírá poslední
Že svět není jen růžový, víme my a mnohdy i naši drobci, v předvánočním shonu navíc není třeba je ještě více stresovat. Jak chtěl být modřín vánočním stromkem a Jak se dal kapřík Karlík na modlení v sobě skrývají nejen naději tam, kde jiní by to vzdali, ale také lásku i laskavost. A možná tyto přívětivé pocity upokojí nejen dětské sny, ale i ty vaše. Aspoň na chvilku…

4) Půvabné ilustrace
Pohádky se bez barevných obrázků již téměř neobejdou, někdy bývají pro dětské duše dokonce lákavější než samotný text. Vypravování od M. A. Svobodové doprovází vskutku půvabné ilustrace od Sofie Helfert, které podtrhují celkovou zimně-vánoční atmosféru a povznáší dílka ještě o úroveň výš.

5) Kapesní vydání
Jelikož se jedná o skutečně malá brožovaná vydání, v obou případech o 16 stranách, není nic snadnějšího než mít tyto minipohádky stále u sebe. Jsou tedy vhodné nejen na domácí čtení, ale i na výlety – nebo třeba na návštěvu k babičce. Hravě je strčíte do kapsy, do kabelky i dětského batůžku.

6) Dostupná cena
S drobnou velikostí se pojí i velmi příznivá cena. Sešitky se běžně prodávají za 10 Kč, ale v akci se dají sehnat za krásných 7 Kč. A co si budeme – mnohdy je to míň než za aspoň trochu kvalitní čokoládu.

7) Součást edice
A protože jsou modřínek a kapřík Karlík součástí pohádkové řady Miniknihy, dovolím si připojit rodičovský tip na konec: pokud vás již nudí čokoládové adventní kalendáře a doma máte milovníky magických příběhů, není nic snazšího než vytvořit originální kalendář sestavený právě z kapesních pohádek, mezi kterými se vedle povídání od M. A. Svobodové nachází více vánočních a zimních příběhů vhodných k čekání na Ježíška… a navíc se po tom nezkazí zuby!


✶✶✶

Může se někdy vyplnit i zdánlivě nesplnitelné přání? Jistěže ano. Zejména o Vánocích! Díky ušlechtilému srdci a malému andělskému zázraku se může stát dokonce i modřín vánočním stromkem.

Někdy se nám může zdát všechno beznadějné. A co teprve kapříkovi, kterého si nesou z vánočního trhu na štědrovečerní stůl… Ježíšek ale vyslyší i tu nejtišší modlitbu, třeba i z němých kapřích úst, pokud je opravdu upřímná. A pak se dějí doslova zázraky!

Nakladatelství: Triton
Ilustrátorka: Sofie Helfert
Žánr: pohádky
Počet stran: 16
Vazba: brožovaná

Komentáře