Recenze: JAK JE TO DOOPRAVDY... S POČASÍM (M. A. Svobodová)

Půvabně snové vyprávění s přesahem do vědy o počasí

Jak je to doopravdy… s počasím (M. A. Svobodová, ilustrace: Ivana Sýkorová, nakladatelství: Rubico), knížka pro děti
Stádo oveček a beránků se páslo na blankytně modré louce. Některé ovečky už s plnými bříšky jen polehávaly a přežvykovaly, ale většina ještě pobíhala poblíž svého pasáčka a pochutnávala si na modřencích, rozkvetlém lnu, chrpách a pomněnkách. Byla to totiž nebeská louka. A ta je celá celičká jen z modrých kvítků. (str. 7) 


Za recenzní výtisk děkuji autorce M. A. Svobodové.


Zatímco venku se od jara do zimy střídá nezbedné počasí, Janince se zdají sny o tom, co se asi tak děje. Když je vítr, znamená to snad, že se víly češou na měsíční bál? A chudáci broučci! Všude v trávě se třpytí rosa, určitě se někdo z nich ztratil a ostatní si pro něj mohou očka vyplakat. Zato když sněží, to musí být nahoře v nebi zábava! Andílci se jistě nepřiznají, ale polštářová bitva s čerty je dozajista baví…

Jakmile se Janinka probudí do mlhavého rána či probouřené noci, je jen na jejím starším bráškovi Tomíkovi a dospělých, aby dívence vysvětlili, jak počasí a přírodní jevy skutečně fungují.

„Sucho je, protože málo prší a je již dlouho tak teplé počasí. Počasí tady u nás se začíná trochu měnit, víš? Častěji bývají teplá a suchá léta a mírné zimy bez sněhu.“ (str. 31)

Jak je to doopravdy s počasím je pohádkovou knížkou s přírodovědným přesahem, kterou nás doprovází pětiletá Janinka a její rodina. Obsahuje třináct časově posloupných kapitol, pokaždé o jiném, běžně se vyskytujícím přírodním jevu u nás v určitém ročním období – počínaje letním deštěm, konče jarními záplavami. A i když na sebe jednotlivé historky navazují, lze je číst samostatně. Děti je tedy možné seznámit s tím, co právě probíhá za okny, třeba když zrovna bouří.

M. A. Svobodové se povedlo umně a čtivě skloubit malebné vyprávění s realitou podloženou informacemi z oblasti vědy o počasí, které načerpala v publikacích uvedených na konci knihy.

Jak je to doopravdy… s počasím (M. A. Svobodová, ilustrace: Ivana Sýkorová, nakladatelství: Rubico), knížka pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Těm nejmenším můžete číst krásná povídání o Sluníčku, které dostalo chuť na duhové lízátko, nebo o ledové královně, jíž lásky žár rozpustil nitku s ledovými korály. Starší se mohou dozvědět, co za těmi tvrdými kuličkami padajícími z nebe doopravdy stojí.

Pohádkám nechybí nadpřirozené bytosti (vodník, víla, čarodějnice aj.) a půvabné příhody, které rozněžní i nejednoho dospěláka. Spisovatelka do nich vetkala notnou dávku vlastní fantazie, tu okořenila kouzly, jemným humorem i různými ponaučeními. Navíc je obohatila o milé říkanky či zdrobnělá slova, tolik blízká našim ratolestem. Snová povídání jsou psaná malebným jednoduchým jazykem, jenž je snadno srozumitelný i předškolákům.

Janiččiny sny jsou od skutečnosti odlišené kurzívou, což přispívá ke snadnější orientaci v textu.

„Končí se slunečný den,
za víčka vkrádá se sen.
Noc už tě kolébá, spi sladce, spi.
Ať se ti zdají ty nejsladší sny.
Ráno pak paprsky pohlaď dětem vlásky,
jako když maminka dá jim pusu z lásky… “ (str. 48)

Zbylý prostor kapitol je věnován Janinčinu zjišťování, že když prší, tak to není tím, že pasáček myje své nebeské ovečky, ale odpařováním vody z jezer, moří apod., jejím následným ochlazením, přetvořením v mraky a přeměnou v dešťové kapky. Na pozadí dívenka zažívá rodinná dobrodružství na všemožných výletech či u prarodičů, spjatá s přírodním jevem typickým pro danou dobu.

I přesto, že tyto vzdělávací části obsahují meteorologická fakta, M. A. Svobodové se je podařilo předložit tak, aby je děti snadno pochopily. Užitečné informace jsou podané formou dialogů, kdy se okolí pokouší malé Janince s hlavou plnou fantazie a záludných otázek vysvětlit, proč a jak se co děje a co to vytváří. Tento postup ocení zejména rodiče zvídavých předškoláků i školáků prvního stupně.

Jak je to doopravdy… s počasím (M. A. Svobodová, ilustrace: Ivana Sýkorová, nakladatelství: Rubico), knížka pro dětiJak je to doopravdy… s počasím (M. A. Svobodová, ilustrace: Ivana Sýkorová, nakladatelství: Rubico), knížka pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Titul je obohacen o barevné i černobílé obrázky, které v dětské literatuře snad ani nemohou chybět. Jedná se o půvabné malůvky akvarelového stylu, jež si vzala na starost Ivana Sýkorová. Možná by ilustrací mohlo být o něco víc, aby zaujaly opravdu každého malého zvídavce.

Formátově je knížka větší, stejně tak písmenka, což usnadňuje čtení nejen předčítajícím, ale i začínajícím čtenářům. Těm je přizpůsobená i jednoduchost textu, který se čte plynule a nikde se nezadrhává.

Jak je to doopravdy s počasím je vskutku povedeným počinem, který by neměl chybět snad v žádné knihovničce milovníků přírody předškolního a raně školního věku, zhruba od 4 let do 4. třídy.

Nejenže obsahuje jedinečné pohádkové povídky, ale také šikovně podané informace o počasí a přírodních jevech. Téměř každá maminka i tatínek mi dá teď jistě za pravdu, že naši potomci jsou v určitém období až neodbytně zvídaví, a my mnohdy tápeme, jak na jejich dotazy odpovědět. Tahle kniha může pomoci oběma stranám – dospělým s vysvětlováním a posluchačům s pochopením. 

„Proto, když padají kroupy, je vždycky lepší se pod něčím schovat a počkat, dokud to nepřejde. I kdyby ti neměly ublížit, tak to hodně bolí. Představ si to, jako když by na tebe někdo hodil kamínek. Spousty kamínků!“ vysvětloval tatínek. (str. 88)

Monika Alžběta Svobodová
(1982) je kutnohorskou rodačkou a trojnásobnou maminkou, která se v rámci psaní věnuje zejména dětské a oddechové literatuře. Na svém kontě má již dvě pohádkové knížky, Jak je to doopravdy… s počasím (2021) a Jak chtěl být modřín vánočním stromkem (2022, Triton), a historické romance Pomsta (2021, Petrklíč) a Boemo e Bastardella, sen probdělé noci (2022, Tofana). Momentálně se chystá pokračování série pro děti Jak je to doopravdy…

Subjektivní názor: Jak je to doopravdy s počasím je dle mého názoru skutečným pokladem pro každého, kdo si neví rady s vysvětlováním, kde a jak vzniká déšť, sníh, kroupy nebo kde se berou červánky či mlha. S přidanou hodnotou skutečně krásných originálních pohádek, do nichž paní Svobodová zakomponovala známé kouzelné tvory a bytosti, dílo poskytuje možnost předčítat jak starším, tak mladším dětem. Což znamená, že je knížka může zajímat po dlouhé roky…

Závěrečné hodnocení: 98 %



Dětská kniha, plná kouzelných ilustrací, ke které se budete rádi vracet. Je plná milých pohádek o počasí vhodných i pro nejmenší. Malé zvídavé holčičce Janince se zdají pohádkové sny o počasí. Po probuzení jí dospělí vysvětlí, jak je to s počasím a přírodními jevy doopravdy. Nejmenším dětem přečtete jen pohádky, starším dětem jsou určeny pohádky i vysvětlení.

Nakladatelství: Rubico
Edice: Příroda
Ilustrátorka: Ivana Sýkorová
Rok vydání: 2021
Žánr: pohádky
Počet stran: 136
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře