Recenze: JAK JE TO DOOPRAVDY... S LIDSKÝM TĚLEM (M. A. Svobodová)

Pro snílky i zvídavce

Janinka trochu povyrostla, nedávno jí bylo už šest let  a po prázdninách půjde poprvé do školy. Na to je ale ještě dost času, teprve končí duben, a tak má Janička před sebou ještě spoustu volných dnů plných hraní ve školce, výletů – a hlavně celičké prázdniny! (str. 5) 


Za recenzní výtisk děkuji autorce M. A. Svobodové.



Proč se říká, že má někdo zlomené srdce? Proč nemůžeme dýchat pod vodou a ryby ano? Jak námi proudí krev a k čemu slouží červené krvinky? To vše – a vlastně mnohem více – se dozvíte v pohádkově-naučné publikaci Jak je to doopravdy… s lidským tělem.

Hlavní hrdinku Janinku čeká za pár měsíců nástup do školy. Její zvídavost stále nezná mezí a všechny otázky, tentokrát ohledně lidského těla a jeho fungování, se jí prolínají do pohádkových snů. Pak už je jen na jejích nejbližších, aby děvčátku vysvětlili, k čemu slouží například srdce, plíce nebo třeba imunitní systém…

S Janičkou jste se mohli setkat již v předchozím počinu, na němž spolupracovaly M. A. Svobodová (autorka) a Ivana Sýkorová (ilustrátorka). Zatímco v Jak je to doopravdy… s počasím jste se spolu s dětmi mohli dozvědět, co se děje, když prší nebo třeba padá mlha, zde vás čeká výlet napříč lidským tělem. Knihy na sebe navazují v podstatě jen použitím stejných postav (tedy Janinka, její bratr Tomík, rodiče a prarodiče) a formátu, je tedy možné je číst samostatně.

Zdroj: archiv recenzentky

Jak je to doopravdy... s lidským tělem je rozděleno do devíti tematických kapitol, které na sebe časově navazují: Srdce, Plíce, Krev, Trávicí soustava, Imunitní systém, Smysly, Pohybový aparát, Mozek a Kůže. Stejně jako v předešlém dílu se jedná o zábavně-edukativní literaturu pro děti. Janinka se v posledních měsících strávených ve školce (od dubna do konce června) dozvídá, jak pracuje naše tělo – opět ve formě snu týkajícího se určitého orgánu nebo tělesné činnosti a následného vysvětlování rodinou, samozřejmě tak, aby to dítě pochopilo.

Propojení pohádkovosti s vědou funguje skvěle, dílo se tím stává originálním, nadčasovým a vhodným pro dětské čtenáře v širokém věkovém rozpětí. Zatímco snové části je možné předčítat i těm nejmenším, výklad Janiččinou rodinou zas pomůže pochopit funkce nejen orgánů jak předškolákům, tak žákům prvního stupně.

V Janinčině spánku potkáte princezny, krále, vodníky, mluvící zvířátka a jiné nadpřirozené bytosti, navštívíte les, zámek, ale i břehy smaragdového jezera. Autorka do nich vetkala nejen vlastní představivost, ale také vlídnost a mnohá ponaučení. Oproti tomu u vysvětlovacích částí čerpala z několika odborných publikací (seznam naleznete v závěru) a snažila se je podat tak, aby jim skutečně porozuměly i děti předškolního a raně školního věku – kupříkladu srdce přirovnala k zámku se čtyřmi místnostmi, tepny a žíly k tunelům, jimiž proudí řeka, imunitu jako vojáčky, kteří brání náš hrad, apod.

Zdroj: archiv recenzentky

Našim ratolestem je přizpůsobeno nejen předání faktů, ale též text, který je dostatečně veliký, a vyprávěcí jazyk, který je jednoduchý, plynulý, oproštěný od zbytečně dlouhých souvětí či komplikovaných slov. Janino snění je od příběhu odehrávaného v realitě odlišeno kurzívou, je tak snazší jej rozeznat.

Titul je vhodný jak k předčítání od rodičů, tak k samostatnému čtení začínajících čtenářů. Velkým lákadlem jsou i barevné ilustrace od Ivany Sýkorové – oproti prvnímu dílu převažují obrázky barevné. Příjemným bonusem jsou taktéž místy se objevující verše.

Doporučuji všem snílkům, kteří mají rádi originální pohádkové příběhy, a zvídavcům, jež zajímá, jak je to doopravdy s lidským tělem.

„Polož hlavu do mých dlaní,
zavři oči, klidně spi,
zůstaň u mě do svítání,
odpočívej, sladce sni…“ (str. 63)

Monika Alžběta Svobodová je nejen autorkou již dvoudílné série Jak je to doopravdy, ale i dalšímu dětskému titulu Jak chtěl být modřín vánočním stromkem (2022, Triton) nebo historické romance Pomsta (2021, Petrklíč). S Jiřím Raichem spolupracovala na počinu Boemo e Bastardella, sen probdělé noci (2022, Tofana).

Subjektivní názor: Oba díly Jak je to doopravdy hodnotím jako velice zdařilé publikace pro děti. Umně propojují fantazii s vědou, podanou skutečně tak, aby to děti pochopily. Svým dětem z nich čtu ráda – zatím jen pohádkové části, ale jednou si spolu určitě užijeme i ty vědečtější. Věřím, že Janiny příhody si oblíbí nejen naše ratolesti, ale i my, dospělí.

Závěrečné hodnocení: 100 %


Dětská kniha, plná kouzelných ilustrací, ke které se budete rádi vracet. Je plná milých pohádek o lidském těle vhodných i pro nejmenší. Malé zvídavé holčičce Janince se zdají pohádkové sny o lidském těle a jeho fungování. Po probuzení jí dospělí vysvětlí, jak je to s lidským tělem a jeho funkcemi doopravdy. Nejmenším dětem přečtete jen pohádky, starším dětem jsou určeny pohádky i vysvětlení.

Nakladatelství: Rubico
Ilustrátorka: Ivana Sýkorová
Rok vydání: 2023
Žánr: pohádky
Počet stran: 132
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře