Recenze: KLUCI A HOLKY Z MATEŘSKÉ ŠKOLKY (Jiří Šandera)

Za zábavou do školky

Paní učitelka zahájila hru vysvětlením: „Někdo z nás řekne barvu, na jakou si vzpomene. Pokud to bude vědět, poví nám, co nebo kdo takovou barvu má. Začnu já, potom paní učitelka Karla a po ní, kdo si troufne. Pozor! Začínám a říkám: Zelená jako tráva,“ sáhla pro výkres s namalovanou čerstvou zelenou travičkou a zvedla ho nad hlavu. (str. 11)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jiří Šandera.
Chci zakoupit tento titul!


Nejeden rodič a učitel mi dá jistě za pravdu, že období mateřské školky je sice krásné, neboť děti si stále ještě ponechávají svou nevinnou roztomilost, ale zároveň obtížné. Školkáčci totiž kromě bacilové náchylnosti, která nám od září do jara nedá spát, hýří neuvěřitelnou energií a nadšením vyzvídat. Jenže naše studnice nápadů, jak je zabavit, není bezedná, nebo nám únava nedovolí přemýšlet.

Zábavně-vzdělávací publikace Kluci a holky z mateřské školky by v tomto případě mohla více než pomoci – a to nejen maminkám a tatínkům, ale především učitelkám. Obsahuje několik příběhů z prostředí mateřské školky, a to od začátku školního roku až do jeho konce, obohacených o různé venkovní i vnitřní hry. Jednotlivá vypravování v er-formě optikou vševědoucího vypravěče na sebe chronologicky navazují, zároveň tvoří samostatné příhody, tematicky se hodící do ročního období, v němž se odehrávají.

Kde na jaře roste tulipán,
tam se v zimě culí pán.
Má kulaté bříško, je bílý,
postavit ho trvá chvíli.
Jeho špičatý z mrkve nos
ozobává černý kos.
I babičku a dědu láká
jít ven uplácat sněhuláka. (str. 40)

Kapitoly lze rozdělit do pěti pomyslných částí. V té úvodní se malí svěřenci hodných učitelek naučí zábavnou formou poznávat barvy (Hra na barvy) a mimo jiné zjistí, k čemu slouží semafor (Kamarád semafor, Na přechodu pro chodce).

Kouzelný podzim nabízí hned několik možností, jak předškoláky zabavit – třeba se pokusit najít toho, kdo krade oříšky (Chyťte zloděje!) nebo překvapit rodiče tajemným představením (Veliké tajemství, Důležité přípravy, Divadelní představení).

Zdroj: archiv recenzentky

A jakmile přijede Martin na bílém koni, o další legraci je hned postaráno! Největší radost určitě přinese Sněhulák. Jenže… úplně všude je bílo! Kde je školka? Najdou ji děti? Se zimním obdobím se pojí i oblíbené svátky, které v dětských knížkách nemohou být opomenuty – Mikuláš (Nejsou rohy jako rohy) a Vánoce. Oba však uplynou rychle jako voda a co pak s rozjívenými dětmi dělat? Můžete si třeba zkusit popovídat O tom, co kdo dělá

Jaro je tu! A samozřejmě i jeho měsíce mají v rámci školkových aktivit co nabídnout. Například v Kdo to klepe na dveře? zjistíte, jak se hraje hra Na mlčenou, v Oslech jara zas budete hledat jarní poslíčky. O edukativní hrátky nepřijdete ani v kapitolkách Kdo bydlí v lese?, Jak děti malovaly maminku a Na pískovišti je všechno možné.

Poslední oddíl nepatří nikomu jinému než létu – co vše se dá dělat, když venku svítí sluníčko? A jakýpak asi bude rytířský nástup do školy? Zde na vás čekají kratičké příběhy Letní slunce, Jak bylo věšáčkům zima, Výlet autobusem, Ve městě pohádky, Hurá na dovolenou! a Pasování na školáky.

„To jsou sněženky, poslové jara,“ oznamovala paní učitelka a vysvětlovala: „Sněženka vyrůstá ze sněhu, proto ji lidé dali jméno sněženka podsněžník. A když začne sněženka kvést, tak přichází jaro. proto říkáme, že je posel jara. (…)“ (str. 63)

Jak jsem již uvedla, školková dobrodružství jsou obohacená o příklady edukativně-herních činností, které mohou ulehčit vymýšlení nových aktivit – například na poznávání barev navazuje hra na semafor, podzimní stavění ořechového srdce, z něhož zmizí pár plodů, se překlene v detektivní pátrání, sněhová nadílka poskytne hledání školky… a podobných příkladů je v publikaci vícero. Některé jsou vhodné do kolektivu, jiné i pro jednotlivce. Skvělým nápadem je též zjednodušená a veršovaná podoba pohádky O perníkové chaloupce, jejíž divadelní představení můžete zkusit zinscenovat klidně i doma.

Zdroj: archiv recenzentky

Školkové zážitky a nápadité hry doprovází nejen bohaté pastelkovo-fixové ilustrace v lehčím retro stylu od Kamily Pokorné, ale též tematické, snadno čitelné básničky a říkanky vztahující se k daným obdobím či úkonům. Nechybí ani různé hádanky či poznávačky. Vše je podáno lehkým jazykem, kterému porozumí všichni předškoláci. Kniha disponuje tvrdými deskami a je většího formátu, stejně tak písmo, díky čemuž je čitelné. Jediná stránka není bez obrázku, takže dílo má předpoklad zaujmout každé zvídavé očko.

Jede, jede autobus,
má před sebou cesty kus.
Veze, veze dětičky,
príma kluky, holčičky… (str. 86)

Tento titul je skutečně kvalitní, pestrý a nápaditý, vhodný do každé školky i domácnosti s předškolními dětmi. S těmi nejmenšími můžete knížkou listovat a zkoušet hádat, kdo nebo co se na obrázcích skrývá, s většími si třeba společně číst a předříkávat básničky nebo se v kolektivu inspirovat uvedenými hrami.

Ing. Jiří Šandera je vystudovaným ekonomem, tatínkem od dvou dětí, autorem několika publikací pro děti a zakladatelem nakladatelství zaměřeného na dětské knížky Jiří Šandera (u nás najdete recenze například na Kamarády ze zahrady, Naše třídní je mimozemšťan nebo Naše třídní je mimozemšťan 2). Kromě úspěšného vydání několika titulů pod vlastní značkou, dříve i pod jinými nakladateli (Co mě čeká ve školce, 2013, Fragment), se mimo jiné pyšní také vítězstvími v literárních soutěžích.

Zdroj: archiv recenzentky

Subjektivní názor: Osobně považuji Kluci a holky z mateřské školky za přínosný počin nejen do školek, ale i k nám domů. Určitě nám přinese hned několik dalších nápadů, jak zabavit ratolesti venku i doma. Děti samozřejmě zaujaly velké a barevné obrázky, tudíž i ilustrace splnily svůj účel.

Závěrečné hodnocení: 100 %


Autor bestselleru Co mě čeká ve školce napsal další knihu ušitou na míru dětem předškolního věku.

Rodiče, děti i paní učitelky MŠ se mohou těšit na úsměvné, pohodové příběhy holek a kluků ze školky, doplněné krátkými říkankami, hádankami a edukativními aktivitami.

Děti si zahrají hru na barvy, na semafor, rozluští lesní hádanky, pozvou rodiče na divadlo, popřejí maminkám k svátku, na podzim budou pátrat po zlodějích ořechů, v zimě se seznámí s Martinem na bílém koni, na vycházce objeví posly jara, v létě zachrání věšáčky před nachlazením a pojedou na výlet do města pohádky.

Nakladatelství: Jiří Šandera
Ilustrace: Kamila Pokorná
Rok vydání: 2023
Žánr: literatura dětská
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Komentáře