Recenze: TAJEMSTVÍ (Pavel Kohout)

Dokážeme utéct minulosti?

Když v minulosti přemýšlela nad smrtí, plánovala si, že zemře stará, smířená se svým odchodem a konec bude bezbolestný. Nic z toho se jí nesplnilo. (str. 5)


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Pavlu Kohoutovi.
Chci zakoupit tento titul!


Karel Koutný, nyní již bývalý kriminalista, začal od skončení své kariéry žít nový život. Bez partnerky a bez svědomí. Přestěhoval se na druhou stranu města a pomocí alkoholu se snaží zapomenout na jeho poslední případ u policie, jenž mu zanechal pár šrámů. Přesto všechno pravidelně běhá. Když během jednoho výběhu najde mezi dvěma duby oběšenou dívku, zjistí, že před minulostí neuteče.

Vyšetřování dostane na starost Martin Tůma, mladý vyšetřovatel a člen budějovické mordparty. Z domnělé sebevraždy se brzy vyklube něco mnohem zapeklitějšího. Naštěstí pro zemřelou je Tůma odhodlaný pachatele vypátrat a s podporou starého známého Koutného, začne odhalovat pozoruhodné informace. Kdo je tedy vrahem?

„Zkurvená srnka. Teď tak mám náladu řešit nějaký debilní zvíře, co se rozhodne skončit proti autu… Se, kurva, nemůže nechat sejmout od myslivce? Já chci domů, do hajzlu.…“ 
Seskočil z posledního stupadla a mžoural na tmavou hroudu neurčitého tvaru. Jak se přibližoval, došlo mu, že je to tělo. A že nepatří srnce. (str. 90)

Vyprávění se odehrává v er-formě, jejímž prostřednictvím nahlížíme na šetření i do soukromí jednotlivých postav. Autor si tímto skvěle pohrává s myslí čtenářů, neboť do děje začleňuje kapitoly z pohledu vraha, aniž by prozradil, o koho se jedná. Opět nám podstrkuje různé teorie, pochybnosti, jimiž se nám snaží říct, že vše nemusí být, jak se zdá. Nicméně, tyto části nemusí být to pravé ořechové pro všechny. Přestože je to jejich hlavní účel, mohou vás zmást.

Charakteristika je odvedená na jedničku. Figury jsou propracované a je naznačena jejich minulost, díky níž lehce porozumíte myšlenkovým pochodům. Budete soucítit s Koutným a zároveň i s Tůmou, který má před sebou nelehký úkol. K řešení případu se mu totiž přimotá jeho přítelkyně Dita, u které se ukáže, že se s objetí znala a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Jenže co když se tím dostane do nebezpečí?

Co se týče vrahovy totožnosti, ta je po většinu příběhu zahalena tajemstvím. Čím hlouběji pronikáte do dění, tím více podezíraví budete. Odbočky od ústřední linky vás v nejistotě podpoří a věřte, že knihu jen tak neodložíte.

Knížku bych doporučila každému, kdo má rád detektivní příběhy z prostředí, jež si snadno představí. Jelikož se vše odehrává v Českých Budějovicích, můžete se po zmiňovaných místech podívat na internetu či je i navštívit. Myslím, že právě barvitost, se kterou Pavel Kohout vypráví, je tím, co by vás mohlo k počinu přilákat nejvíc. Máte-li v oblibě propracované detektivky odehrávající se na reálných místech, rozhodně bych si tuto nenechala ujít.

Pavel Kohout pochází z Českých Budějovic, a tak se není čemu divit, že se v jižních Čechách odehrávají i jeho romány. Pod vlastní nakladatelskou značkou Kknihy.cz vydal několik publikací obsahujících povídky ze školních let nebo texty o fotografování. Na projektu už jste se v minulosti mohli setkat s tituly Les Bor či Vražedkyně, jež stejně jako Tajemství vyšly u nakladatelství Moba v rámci jejich edice Původní české detektivky. Každá ze zmíněných knih představuje samostatný příběh, přesto se s některými postavami z vyšetřujících dvojic setkáte opakovaně. Pokud tedy chcete sledovat jejich životní osudy v návaznosti, je lepší číst tituly chronologicky. 

Osobně jsem si čtení moc užila. Líbilo se mi, že si v knížce kdokoliv najde něco, co jej osloví. Já, stejně jako posledně, ocenila hlavně psychologickou linku, atraktivní lokalitu a velmi realisticky vedené policejní vyšetřování. 

Závěrečné hodnocení: 95 %


Karlu Koutnému se po ukončení kariéry kriminalisty hroutí život. Rozpadl se mu vztah s partnerkou, profesně tápe a noční můry řeší alkoholem. Ač se snaží na dráhu vyšetřovatele zapomenout, shodou okolností objeví v lese oběšenou dívku. Vyšetřování oběšené dostává na starost mladý Martin Tůma jako svůj první samostatný případ. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu a nadřízení směrují mladíka k uzavření případu. On má ale podezření, že se jednalo o vraždu. 

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivní
Počet stran: 200
Vazba: pevná

Komentáře