Recenze: LES BOR (Pavel Kohout)

Vražda v proslulém Branišovském lese


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Pavlu Kohoutovi

Chci zakoupit titul Les Bor



Pavel Kohout doposud vydával pod svou značkou KKnihy vlastní publikace obsahující povídky ze školních let nebo texty o fotografování. V roce 2018 začal pracovat na svém prvním románu, kriminálním příběhu Les Bor, který letos vydalo nakladatelství Moba ve své notoricky známé zelené edici českých detektivek. Jak už název napovídá, prostředí lesa bude mít pro děj knihy fatální význam.

Když se trojice studentů vydá do legendami opředeného, téměř mystického lesa zvaného Bor, ležícího na kraji Českých Budějovic, za zcela nevinnou zábavou, jakou je hledání kešek, netuší, že se jim v pár vteřinách obrátí život naruby. Najdou zohavenou mrtvolu muže a tento nález zamává nejen s nimi, ale také s policistou Janem Sojkou, který se do města vrátil z Prahy kvůli nemocné matce. Se zavražděným i jeho ženou společně studovali na střední škole, s vdovou dokonce prožil studentskou lásku. Případ řeší společně se zkušeným kriminalistou Karlem Koutným. Než se oba stačí v případu pořádně rozkoukat, do profesního i osobního života jim zasáhne událost, která zásadně mění dosavadní vývoj vyšetřování i vzájemných vztahů.

Děj detektivního románu autor zasadil do Jihočechům známého Branišovského lesa, nacházejícího se u Českých Budějovic. Díky pověsti, jež ho provází, by se mohlo zdát, že se bude jednat o ryzí duchařinu, ale opak je pravdou. Před vámi se odvíjí detektivka s typickými prvky, které k ní neodmyslitelně patří – máme tady tým kriminalistů, mrtvolu (a ne jednu), několik podezřelých a stopy vedoucí do slepých uliček. Možná vás, stejně jako mě, fakt, že se o duchařinu nejedná, zklame, protože přesně takový typ příběhu si tato atraktivní lokalita zaslouží. Jak si tedy autor poradil s detektivní tematikou, již i pro svoje dílo zvolil, poradil?

Do děje vás vtáhne na první dobrou, hned od počátku totiž vše odsýpá jako hodinky. Zajímavým prvkem je Sojkova postava, jež osudově zasáhne do příběhu. Kromě spletitého vyšetřování autor rozvíjí také životy hlavních postav. Vedle Jana Sojky je to policista Karel Koutný a jeho manželka Jana, která pracuje jako lékařka a koronerka, se svým mužem se tedy často setkává i pracovně. Dozvídáme se detaily z jejich manželského života, proplétajícího se s pracovním.

Pavel Kohout napsal poměrně „živou“ detektivku, svižnou a plnou dialogů, které si postavy mezi sebou posílají jako pingpongový míček. Mnohdy sice působí strojeně a vyvolávají pocit, že jsou umělé, protože dnešní lidé šroubovaně nemluví, což je v textu mnohdy viditelné. Autorovi se mnohem více povedly popisy. Dokázal vystihnout temnou atmosféru lesa a navodit lehké mrazení. To bylo umocněno i dvojsmyslnými scénami, kdy jsem kolikrát nevěděla, na čem jsem, podezírala jsem nesprávné lidi a párkrát sešla ze zavedené stopy. Právě tohle považuji u detektivek a thrillerů za důležitý aspekt a myslím, že v případě knihy Les Bor byl naplněn vrchovatě. 

Naopak rušivým elementem byly úryvky písňových textů v angličtině proplétající se téměř každou kapitolou. Oba kriminalisté, Koutný i Sojka, byli vykresleni jako fanoušci rockové hudby a jakýkoli jejich kontakt s muzikou spisovatel reflektoval právě takto, bohužel v míře větší než únosné. Pokud se detektivka dostane do rukou čtenářům starší generace či těm, kteří anglický jazyk neovládají, nebude to pro ně příjemné.

Vedle poctivého mordu v knize najdeme také vztahové zápletky, dodávající příběhu šťávu. Přestože z námětu, lokace i postav mohlo být vytěženo mnohem víc, pořád platí fakt, že se před námi odvíjí typická detektivka, na jakou jsme ze „zelené“ řady nakladatelství Moba zvyklí.


Les Bor u Českých Budějovic je místo opředené mnoha tajemstvími a tragickými událostmi. Není tedy divu, že poté, co najde skupina studentů v lese zavražděného muže, vyvolá tento hrůzný čin značný rozruch. Případ dostává na starosti zkušený kriminalista Karel Koutný spolu s Janem Sojkou, který se z rodinných důvodů vrací z Prahy do rodného města. Ač byl Sojka pryč několik let, vyšetřování vraždy se ho osobně týká – oběť, vdovu i podezřelé s ním totiž spojuje společné studium na střední škole. Dříve než detektivové dokáží rozplést spletité nitky případu, zasáhne do vyšetřování nečekaná událost, která ovlivní i jejich osobní životy…

Nakladatelství: MOBA (Moravská Bastei)
Rok vydání: 2020
Žánr: detektivní
Počet stran: 320
Formát: pevná/vázaná

Komentáře