Recenze: ŽOLDNÉŘI FANTAZIE – ZPLOZENCI TEMNOT (kolektiv autorů)

Nadějní pisálci vytahují kostlivce ze šuplíků…
Kdo přemůže svoje démony, a kdo se jimi nechá pozřít?

Kdo tvrdí, že tma nemá moc nad lidskou myslí, nikdy nepohlédl běsům do očí. (str. 254) 

Temnota se ukrývá nejen ve stínech opuštěných domů a divokých hvozdů, často ji nalezneme i v nitru lidské duše. Její zplozenci mohou mít mnoho podob: od krvelačných nestvůr a přízraků z hlubin přes plenící nájezdníky, nacistické vojáky až po nenechavého otčíma… Samozřejmě všechna čest výjimkám jako veverce s tajemstvím nebo prostorově nenáročnému dráčkovi.

Sborník sestává z deseti nejlepších příspěvků do XII. ročníku soutěže Žoldnéři fantazie (řazeno sestupně od prvního místa), hostujícího kousku Karla Doležala, eseje Leonarda Medka Nelezte tam! nejen o úskalích přírody ve fantastické literatuře a doslovu Miroslava Žambocha ohlížejícího se za jednotlivými povídkami i sjednocujícím motivem. Pod taktovkou nakladatele Michaela Bronce tak vzniká další rozmanitá přehlídka talentů, kde pojem „zlo“ představuje pro každého něco docela jiného!

Jsou dva druhy lidí. Jedni se, když je někdo nebo něco dožene až do bodu zlomu, zhroutí. A ti druzí se vzchopí. (str. 39) 


Jitka Švubová –
Tuhý kořínek

Po nedávno prodělaném traumatu vyměňuje Bára městský ruch za klid domku své tetičky na samotě u lesa. Jenže se brzy ukáže, že zas tak sama není… Kromě sympatického Jirky k ní natahuje ruce i temná minulost krvavých událostí, jež se kdysi odehrály v oněch zdech, a dívka postupně odhaluje kořeny neodpustitelné křivdy

Vyprávění zachycuje dvě linie, což vytváří pozoruhodný kontrast. Zatímco Bára líčí v ich-formě současný stav věcí, er-forma přináší střípky vzpomínek sester Rézi a Zinky a je odlišena kurzívou (která se naneštěstí v delších pasážích hůře čte). Napínavý, ač zprvu krapet zmatečný děj má spád, spolu s podmanivým slohem vás pozvolna pohltí jako bažina.

Michaela Kubíčková – Veverka

Honza by si během dovolené rád pročistil hlavu v přírodě – a lesní chatka několik kilometrů od prvních známek civilizace kýženému účelu nepochybně poslouží. Nestihne se však ani pořádně zabydlet a už musí řešit trable s nerudným hajným, ztřeštěnou veverkou a krásnou neznámou zrzkou.

Trochu naivní, ale moc milý příběh. Rozuzlení se dá nicméně celkem snadno předvídat… Z bájné entity obývající tamní háj čiší inspirace ve slovanské mytologii a prostředí tíhne k romantismu na způsob Karla Hynka Máchy.

Autorka sice zatím nemá na kontě samostatný román, leč za zmínku určitě stojí, že se spolu s manželem podílela na scénáři k české počítačové hře 1428: Shadows over Silesia (2022, KUBI Games), akční adventuře z období husitských válek. Rovněž přispěla povídkou Trpaslík do antologie Bizarropolis (2022, Carcosa), tuzemské odpovědi na americký undergroundový fenomén bizarro fiction.

Jan Pečenka – Spali jsme na stránkách

Robertově skupince přátel zbývají dvě možnosti: pokorně kráčet s davem vstříc jisté smrti, nebo se alespoň pokusit vymanit z osidel nespravedlivého osudu. Na útěku z koncentračního tábora naráží na mnoho nástrah, (temné) síly jsou však na jejich straně.

Před tematikou holokaustu evidentně neutečeme už ani do fantastiky… Ačkoliv se musí uznat, že nacistický režim co do krutosti překonává snad všechny doposud vymyšlené fiktivní dystopie a vedle generála SS i ďábel vypadá neškodně. Kvalitní text plný pěkných citací a vzbuzující silné emoce ale někdy působí až pateticky, nadpřirozené prvky tolik nevyniknou.

Petr Macháček – Spojující článek

Co zastaví invazi krys? Přece student Vojta se svou kapelou! Než ovšem hudební deratizace započne, bude muset za pomoci sarkastické stařenky získat magickou kytaru…

Moderní pojetí Krysaře postrádá Dykovu poetičnost a zajímavý nápad se pod hromadou krys topí ve zbytečné vedlejší dějové lince, stahován ještě hlouběji účelovými vedlejšími postavami. Zápory každopádně vyvažuje dynamika, humor a hudební narážky (Zkratocaster se fakt povedl).

Tomáš Luksch – Hejtman

Velitel žoldnéřské jednotky Tos býval kdysi hejtmanem, z těch časů mu však zbyla jen přezdívka a skrytá hanba. Když si ho najme půvabná Jaromita, aby ji doprovodil do sousedního města skrze krajinu obývanou nestvůrami, ještě netuší, že tahle zakázka překroutí všechny jeho hodnoty…

Povídka okouzlí popisy umírající přírody za bariérou a morálně šedými charaktery. Není nouze ani o akci nebo zvraty, pointa prezentuje psychologický vývoj hlavního (anti)hrdiny.

Zbyněk Moravec – Dědic Utaru

Snoubenku prince Garibalda unesli! Dvorní mág tvrdí, že se historie opakuje a stejně prekérní situaci kdysi čelil i sám král. Odvážný Garibald se bude muset za záchranou své vyvolené vydat na nebezpečnou cestu do nechvalně proslulého Strachgorodu, města masek. Uspěje tam, kde jeho otec kdysi selhal?

Propracované dílo s nezaměnitelnou atmosférou, kde budete nejprve tápat po smyslu, ale nakonec se vše krásně propojí. Těšte se na vzrušující misi plnou intrik, co sahají až daleko za zdi města masek.

Dovolím si nicméně upozornit na drobnou logickou chybu v textu (nebo spíše perličku pro pozorné čtenáře) – pakliže má Adelinda zopakovat zásnubní slib pouze s prohozením jmen, tak vlastně říká Garibaldovi, že se on stane její ženou…

Eliška Hřebenářová - Gregorův mistrovský plán

Rytíř Eliáš vyráží osvobodit spanilou princeznu Alexandru, kterou na starém hradě vězní strašlivá saň. Jenže realita možná dobrodruha překvapí! Princezna má totiž větší konfekční velikost než ubohý dráček. Kdo tady vlastně potřebuje zachránit?!

Příjemné zpestření přehlídky jinak dosti ponurých příběhů. Osobitá parodie si tropí žerty z pohádkových klišé, těží ze situační komedie. Některé zvraty jsou ale příliš šílené a pod proklamovaným mistrovským plánem by si určitě mnozí dokázali představit něco daleko velkolepějšího.

Jarmila Mlčousková – Tišitel běsů

Mordmistr Brune se snaží ve městě obývaném mechanicky vylepšenými lidmi dopátrat příčiny sebevražd svých dávných známých. Pravda se mu ale líbit nebude…

V temném steampunkovovém světě, který se s nikým nemaže, jsme se ocitli již v povídce Šestý asistent z předešlé žoldnéřské sbírky Rytíři z činžáku (recenze). Přestože se mění vyšetřovatel, děj stále stojí na detektivní zápletce, což mu mimořádně svědčí, a využité motivy o vnitřních démonech báječně souzní s ústřední ideologií antologie.

V podobném duchu, jen pro mladší publikum, se odvíjí i autorčina prvotina Stíny nad Univerzitou v Tir Erath: Rogenovo oko (2021, CPress).

Jakub Raida – Stín na konci zátoky

Jakutský lovec Aysen a chromý šaman jsou jedinými přeživšími masakru rodné vesnice jižanskými nájezdníky. Zasvětí svůj život pomstě, nebo se posunou dál ve snaze najít si nové místo na zemi?

Ze stran vás ovane mrazivě drsná atmosféra středověké Sibiře, text vyniká popisy prostředí a pohrává si se spiritualismem. Úvodním dějem a náturou hlavních hrdinů velmi připomíná titul Bastard bohů, brzy se ale odkloní na vlastní pouť, jež slibuje mysticko-epický zážitek.

Stanislav Zlámal – Hlásek

Potulným rytířům Dubóšovi a Bukóšovi se naskytne další příležitost prokázat svou chrabrost a vykonat dobrý skutek. Tentokrát doprovází dva cizince, otce s dcerou přes hory, v patách hordu zákeřných lupičů. A aby toho nebylo málo, odkudsi se ozývá podivný hlásek, který oslovuje Bukóše „maminko“.

S oběma protagonisty jsme se mohli setkat již během předchozích Žoldnéřů prostřednictvím povídky V podzemí tichého domu. Dialektu ubylo, pokusy o humor zůstávají stále krapet nucené a zápletka s drobnými modifikacemi sleduje stejnou osnovu jako minule.

Karel Doležal – Zmej, třináctý drakoniánský král

Drak Zmej umírá na rakovinu plamenné žlázy, ale díky rozmaru bohyně získává druhou šanci. Spolu se sexy sylvánkou Maisy, vyslankyní oné tajemné Paní, se hrne splnit první úkol – jenže ne všechno jde podle plánu…

Bizarní vize s kvantem kulturních narážek. Vyprávění, co má šmrnc a vymyká se konvencím. Sympatické a synergické duo, kterému prostě chcete fandit. Ačkoliv chvíli asi potrvá, než se zorientujete v náležitostech světa a říše života po životě, skutečnost se slévá se snysvébytný humor nemusí být každému po chuti.

Hostující autor platí za plodného povídkáře a kromě několika zářezů v Žoldnéřích (včetně obsazení vrcholné příčky IX. ročníku s povídkou To má po dědovi!) se jeho tvorba objevuje např. v antologiích Ve jménu Brožova! (2019, Straky na vrbě), Legendy: Praga mater urbium (2020, Straky na vrbě), Bizzaropolis (2022, Carcosa), Fantom: Lovci monster (2023, Fantom Print) či Hrdinové českých zemí (2023, Brokilon). Debutoval ulítlou urban-fantasy Zombie, chiméry a rock´n´roll (2019, Straky na vrbě – recenze), která se následně dočkala volného pokračování Zjevy kosmické, řevy pozemské (2022, Straky na vrbě).

Náš mozek určité věci prostě nedokáže přijmout. Věci, které jsou natolik temné a děsivé, že se zkrátka nevtěsnají do titěrných dvířek lidského vnímání – tajemné stavení, magické knihy, pohybující se hodiny nakreslené barvou, mocná bytost skrývající se v těle starce, démoni vystupující ze země, Bůh a Peklo. (str. 103)

Každou povídku doplňuje ilustrace, liší se umělci i jejich styly: humoristická fantasy si skvěle rozumí s karikaturou, zato mysteriózní příběh opředený mytologií ocení impresionistický obraz říznutý symbolismem. Kromě Janiny Strnadové, Evy Letákové, Vládi Satrana a dalších, se Strakami na vrbě dlouhodobě spolupracujících kreslířů, se do černobílých kreací pouští i nové tváře (např. byl vyhlášen výtvarný konkurz k Dědici Utaru). Nechybí ani úspěšné práce ze soutěže O lahvičku miruvoru, galerie z roku 2021 čeká v závěru výtisku.

Zdroj: archiv recenzentky

Až na pár exemplářů nejsou Zplozenci temnot zrovna veselým počtením a spíše než do parných letních dní bych je doporučila pro chladné podzimní večery.

Subjektivní názor: Oproti předešlé antologii mi Zplozenci připadají více depresivní a četli se mi pomaleji. Z povídek bych ráda vyzdvihla Hejtmana a Dědice Utaru, černého Petra si bohužel opět vytáhla dvojice Dubóše a Bukóše a kvůli zprofanovanému tématu mě zrovna dvakrát neuchvátilo ani Spali jsme na stránkách. Celkový dojem z knihy každopádně zůstává velice dobrý, plusové body nahnal především můj oblíbený spisovatel Karel Doležal – a doufám, že se s jeho Zmejem brzy setkáme v rozsáhlejším formátu.

Závěrečné hodnocení: 79 %


Anotace:
Je neuvěřitelné, že nultý ročník naší soutěže proběhl někdy v roce 1993. A od konce devadesátých let jsme urazili dvaadvacet ročníků, prvních deset pod názvem Trollslayer. Takže jsme tu byli ještě před internetem! Těžko říct, zda budeme i po něm...
~ Michael Bronec

Když se podívám na letošní výběr žoldnéřských povídek, asi nejnápadněji se opakujícím motivem je, že nejhoršími démony jsou ti, které člověk skrývá ve vlastním nitru...
~ Leonard Medek

Zplozenci temnot – to spojení je barvité, probouzí představivost i zvědavost, ze zamčených koutů mysli vytahuje na světlo vzpomínky, skutečné i virtuální, které děsí.
~ Miroslav Žamboch

Nakladatelství: Straky na vrbě
Série: Žoldnéři fantazie (12.)
Ilustrace: Janina Strnadová, Eva Letáková a další
Rok vydání: 2021
Žánr: fantasy, povídky
Počet stran: 420
Vazba: brožovaná

Komentáře