Recenze: ŽOLDNÉŘI FANTAZIE – RYTÍŘI Z ČINŽÁKU (kolektiv autorů)

Držitelé pera mocnější meče
přinášejí fantastickou všehochuť 

„Neučil tě otec, že pýcha předchází zapíchnutí?“ (str. 49)

Rytířství nutně neznamená nosit blyštivou zbroj a zbraň houpající se u pasu, jedná se o stav mysli.
Bojovat a nevzdávat se. Za svůj lid, za rodinu a přátele, za ideály a ideje. Ať už jste potulný lovec monster, strážce rozhraní, smrťák za volantem, nezdolná královna, nebo třeba kouzelná tetička.

Sborník obsahuje jedenáct nejlepších příspěvků do XI. ročníku soutěže Žoldnéři fantazie (povídky jsou řazeny sestupně od prvního místa) plus hostující kousek Věry Mertlíkové a na závěr poutavou esej Leonarda Medka Nalejte mi ještě šálek, prosím o literatuře, historii a... čaji. Role editora se tradičně ujímá Michael Bronec, majitel nakladatelství Straky na vrbě a autor dobrodružné série Tři kapitáni. Odborná porota složená ze spisovatelů, čtenářů, organizátorů, knihkupců a spol. vybrala opravdu pestrý subžánrový mix!

Nejsme tu proto, abychom soudili. Jsme tu proto, abychom ochraňovali. Lidi hodné i lidi zlé. Nesmíme si vybírat. To by nedopadlo dobře. (str. 90) 


Irena Moravcová –
Chtít nestačí

Eliška by se ráda stala učitelkou, leč za dob vlády komunismu jí nevyhovující kádrový profil zajistí maximálně místo kuchařky ve školní jídelně... Dokáže na věcech něco změnit příjezd charismatické tetičky?

Vítězná povídka nepochybně těží z obliby příběhů odehrávajících se v kulisách socialistického režimu, což dodává relativně fádnímu ději podmanivou dystopickou atmosféru. Kromě historických aspektů oslní i originálním magickým systémem, kdy moderní čarodějky potřebují doplňovat své síly prostřednictvím čaje

Do Čajového cyklu patří i román z první republiky Dům roztříštěných snů (2021, Straky na vrbě).

Radovan Kolbaba – Nejlepší přítel rytíře

Mladého rytíře na cestách přepadne tlupa darebáků, on je však všechny zpacifikuje svým čarovným mečem, který má břit ostrý stejně jako jazyk. Později v noci však najatý lapka mluvící čepel lstí uzme. Hrdina se vydává po jeho stopě, jak si ale poradí beze zbraně?!

Svižná a humorná fantasy ve stylu Písně oceli od Michaely Merglové nebo Valarda & vejce na draka od Jana Marvela Horna. Plná hlášek a akce, se sympatickým hlavním hrdinou a zajímavým rozuzlením. 

Takové malé lákadlo, než vyjde celá kniha právě o nerozlučné dvojici, Meč a jeho rytíř (říjen 2023, Straky na vrbě).

Radmila Tomšů – Náhorní planina

Šejla patří k organizaci strážců rozhraní, kteří cestují v čase a řeší různé záhady. Při poslední misi po boku kolegy Riaggona navštíví v roce 1848 malebnou vesničku u Moravského krasu, kde dochází k mizení dětí. Je na vině nadpřirozený běs, jenž se v podobě smutné holčičky opakovaně ukazuje na místech vyšetřování? Nebo se jim pouze snaží něco sdělit?

Dílko skvěle snoubí prvky moderní fantastiky s historií a folklórem. Vyniká silnou atmosférou, vykresluje ponurou a zároveň fascinující scenérii. Detektivní zápletka slibuje spoustu napětí a překvapivé zvraty.

V univerzu strážců se odvíjí i Hrozba z Minulosti (2022, Fragment), která se jako dětská literatura pouze tváří. Chystaná Začarovaná sezóna (říjen 2023, Straky na vrbě) má oproti tomu pojednávat o kočovné herecké společnosti ve světě plném magie.

Jan Pečenka – Život na cestě

Otec Alfredovi odkázal Hudsona z roku 1957 a junior se vydává na dobrodružnou i nebezpečnou cestu Amerikou. Za poněkud nešťastných okolností se seznamuje s Keeganem, hrdým majitelem kocoura Gilberta a dvoumístného Chevroletu Master Coupe z roku 1938 s kufrem naříkajících duší...

Snad pocta Jacku Kerouacovi, možná pouhá inspirace. Kreativní, atmosférický a metafyzický počin o stylovém smrťákovi sbírajícím oběti silničních nehod, vysoce čtivý a se sympatickými hrdiny. Potěší hlavně beatniky a milovníky aut.

Zbyněk Moravec – Země válečníků

Chlapec Tamhas obývá prokletý kraj, kde lid sužuje stárnutí během spánku. Když se objeví duha, muži-válečníci dobrovolně obětují své životy stromu v naději, že se některý z nich vrátí a přinese lék.

Krásné popisy přírody kontrastují s bezútěšností společnosti, která si už tolik zvykla na bídný úděl, že je schopná zatratit svého spasitele. Povídka nutí k zamyšlení a vzbuzuje emoce, některým skutečnostem je ale těžké porozumět a dají se interpretovat mnoha způsoby.

Meriwether Buchanan – Kočka, která si vylízala vlastní řiť

Jan Václav Kilián Všejanský ze Všejam byl jmenován novým farářem kostela svatého Wolfganga v Praze. Spíš než k oslavám se ale jeho bratr Gottfried Matyáš Fridrich uchyluje k obavám. Na zmiňovaném postu totiž došlo v předchozích letech k sérii nepřirozených úmrtí... Zvládnou sourozenci vypátrat tajemství vraždícího fantoma, než bude pozdě?

Za poněkud kontroverzním názvem se ukrývá historická fantasy se špetkou duchařiny, ukazuje prohnilost církve. Pasáž s kočkou pobaví a ozvláštní děj, ale nějaký větší význam pro příběh nemá.

Autor má na kontě několik zářezů v sérii RODOKAPS sestávající ze sešitových románů (takříkajíc do kapsy) v dobrodružném ladění a western Krev Donouhů (2019, Straky na vrbě), používá pseudonym.

Pavel Fritz – Královna a vosí oči

Starobylé město Gleiwek čelí obléhání armádou démonů. Královnini vojáci jsou odhodláni dostat zbožňovanou panovnici za každou cenu do bezpečí, jenže ona se vrhá zlu přímo do náruče – s mazaným a značně riskantním plánem.

Kromě mytologického a starověkého nádechu upoutá pozornost silná ženská hrdinka. Práce s jazykem a pointou odráží řemeslnou zdatnost, což alespoň trochu vyváží jednotvárný děj.

Na poli sci-fi se pisateli daří určitě lépe, jak jsme se mohli přesvědčit například ve Studeném světle hvězd (2021, Epocha – recenze).

Jarmila Mlčousková – Šestý asistent

Mrtvola ženy, u níž došlo při pitvě k odhalení podivného hodinového strojku v těle. To a mnohem více bude muset vyřešit detektiv William Carver spolu se svým novým asistentem Edwardem Howlandem.

Steampunková variace na Sherlocka Holmese poskytuje ideální útěk od reality pro čtenáře temné městské fantasy. Zaobírá se procesem výroby umělých lidí, takže nic pro slabé žaludky.

Fanoušci éry parních strojů a ozubených koleček by si neměli nechat ujít ani autorčin debut Stíny nad Univerzitou v Tir Erath: Rogenovo oko (2021, CPress).

Argonantus – Meč drakobijců

Na první pohled obyčejný obchodník s papírem, na ten druhý kronikář chtivý senzací a dobrodruh do morku kostí. Fascinace pověstí o bájném meči a pokladu dánského krále ho ovšem namísto ke slávě a bohatství přivede na prokletý ostrov.

Povídka si pohrává s tematikou nepřesností dochovaných legend, atmosférou lehce připomíná trilogii Černý hvozd od Míly LinceNamísto draků se dočkáme nemrtvých a některé pasáže nemají daleko k hororu.

Pod pseudonymem Argonantus autor publikoval již několik pamětí svého fiktivního hrdiny: Ztracené letopisy (2011, Beletris), Sedm ryb (2014, Beletris) či Dům prázdnoty (2021, Netopejr).

Michal Růžička – Práce pro hraběte

Potulný odpadlík od řádu patronů Ruvin Jednooký se nyní živí jako nájemný meč. Hrabě Parkol mu svěřuje úkol zbavit kraj hrůzného bugáje, jenž unáší malé děti. Jenže to, co lovec najde v doupěti netvora, se tak docela neztotožňuje se zadáním zakázky...

Kousek, který jako by s drobnými aliteracemi vypadl ze Sapkowskiho Zaklínače. Přesto nepůsobí jako vykrádačka, pouze si tytéž motivy přetváří podle sebe. Akce a dobrodružství protkané nitkami filosofických úvah o dobru a zlu doplňuje trocha humoru a parádní popisy soubojů.

Stanislav Zlámal – V podzemí tichého domu

Chlapci z horské vísky Dubóš a Bukóš sní o tom, že se jednou stanou rytíři. Jenže zatím se jim ty hrdinské skutky poněkud nedaří... Příležitost spatřují v možnosti doprovodit novicky na cestě do kláštera, ale děvčata nejspíš nejsou tak nevinná, jak se může zprvu zdát...

Poslední umístěná povídka nás nechává nahlédnout pod závoj tajné sekty a polemizuje o tom, zda je to opravdu dobrý skutek, když ho poskytnete špatné osobě. Mluva aspirantů na hrdiny má připomínat dialekt a zastávat komickou funkci, ve skutečnosti bohužel brzdí a rozptyluje, protože luštíte význam každého třetího slova.

Věra Mertlíková – Rytíři z činžáku

Plán na letní prázdniny je jasný – to když Ema objeví pozvánku na LARP Maribor. Co na tom, že je devatenáct let stará a adresovaná její matce... Třeba mezi účastníky potká otce, kterého nikdy nepoznala.

Nicméně scénu jako vystřiženou z filmu Mama Mia! brzy vystřídá Erbenova Svatební košile a pohodový tábor se mění v noční můru. Přídavek od hosta ostatní díla tolik nezastiňuje, přesto si všimnete mírného posunu z hlediska úrovně stylistiky nebo dynamiky. Zamilujete si postavy i prostředí, propojení historie se současností.

Žoldnéřská veteránka debutovala historickou fantasy Tři bábiny kobyly (2017, Straky na vrbě), načež knižní stádo doplnila Rokem ztraceného hřebce (2019, Gorgona) a Hříbětem ze zlata (2021, Gorgona). Loňská novinka Čas růže (2022, Straky na vrbě) provede čtenáře renesanční Neapolí.

Zatímco jedni marně prahli po boji, druzí umírali, aniž by o to stáli. (str. 209)

Každou povídku opatřil ilustrací jiný umělec, což sice vytváří jistou nesourodost, ale na druhou stranu je tento krok pochopitelný: vždyť příběhy pochází z různých epoch, světů i podžánrů, tak proč by měla být unifikovaná kresba? Kromě talentovaných a s tituly nakladatelství již spjatých dam Evy Letákové a Janiny Strnadové se předvádí i neokoukané práce, především z dílny výherců předchozích ročníků O lahvičku miruvoru (tj. ilustrátorská soutěž se stejným pořadatelem jako Žoldnéři) včetně galerie toho nejlepšího z roku 2020 na konci výtisku.



Zdroj: archiv reccenzentky

Rytíře z činžáku mohu doporučit každému správnému fantastovi, co se nebojí vybočit z mainstreamu. Povídky jsou kvalitní a byla jim očividně věnována řádná redaktorská a korektorská péče. Skladný sborník můžete přes léto pohodlně tahat po výletech a krátké příběhy o zhruba třiceti stránkách ve vás zůstanou ještě dlouho rezonovat.

Když se ti pod nohama otevírá propast, nemáš příliš času na rozhodování. Buď uskočíš a tím si zvolíš stranu, nebo se propadneš dolů.“ (str. 248)

Subjektivní názor: S antologiemi Žoldnéřů se tímto setkávám úplně poprvé, a tak bohužel nemám srovnání – ročník mi každopádně připadá velmi silný. Nejvíce si mě získal Nejlepší přítel rytíře, Náhorní planina a Práce pro hraběte, zatímco Chtít nestačí nebo V podzemí tichého domu se mi do vkusu už tolik netrefily.

Žádná z povídek mi nepřišla vyloženě bídná, že by si místo ve sborníku nezasloužila. Naopak mě potěšilo, jak moc osobité a zapamatovatelné texty byly, a že jsem objevila nová slibná jména na tuzemské scéně, která stojí za to mít v merku.

Závěrečné hodnocení: 89 %


Nejlepší přítel rytíře musí být vždy pěkně ostrý! A „ostrá“ česká 50. léta 20. století jsou rovněž úrodnou dobou pro fantasy příběh. A stejně tak i ostravské uhelné haldy! Letošní ročník Žoldnéřů je zkrátka pestrý! Od klasické dobrodružné akčárny, přes historickou fantasy až po nedávnou alternativní historii. Od Čech přes pohádkové říše až do USA. Všude lze najít podhoubí pro napínavý příběh... Jako host se letos účastní sborníku Věra Mertlíková, jejíž novela si zajímavě pohrává s realitou viděnou skrze LARP.
Čtěte, ať zvíte, kam směřují kroky mladé fantastické literatury!

Nakladatelství: Straky na vrbě
Série: Žoldnéři fantazie (11.)
Ilustrace: Eva Letáková, Janina Strnadová a další
Rok vydání: 2020
Žánr: fantasy, povídky
Počet stran: 496
Vazba: brožovaná

Komentáře