Recenze: ARILA – STÍNY CITADELY (Radek „Sterakdary“ Starý)

Trhlinou mezi světy pronikají přízraky
a hrozba konce světa visí ve vzduchu prosyceném dýmem

Světy se štěpí na menší a menší kousky, Strom života uvadá. Aldolon umírá a tisíce očí hladově zírají z temnoty a čekají, až nastane jejich chvíle. (str. 50) 


Za recenzní výtisk děkuji společnosti společnosti Albatrosmedia.


Varování: Následující text může prozradit informace z předešlých dílů
Stříbrné město (recenze) a Poslední hvězda (recenze).


Za své velkolepé činy se Arila stala pro národ Nurů hrdinkou, jak si vždycky přála… Avšak když se na ni najednou začne každý obracet, aby pomohla s kdejakou malicherností, raději se stáhne do ústraní. Do dění se opět zapojí až po obdržení přízračného poselství, že se mají bohové Aaruuna a Kthanuur dostavit na mírové jednání do Citadely.

Božská vojska Citadelu již nějaký čas obléhají, neboť doufají ve vysvobození spícího boha Rooaka. Arila je vybrána jako diplomatický doprovod, společnost jí dělají přátelé Splétač Harari a Našeptávačka Dola. Jenže co když je to celé past?

Postavit se strachu a selhat je lepší než se mu nikdy nepostavit. Ten, který selže, toho večer lituje. Ten, který se bojí selhat, se lituje každý večer. (str. 122)

Vyprávění se odehrává v er-formě minulého času a vyjma prologu s epilogem sledujeme dění výhradně kolem protagonistky Arily. Pokračování těsně navazuje na události z minulého dílu, časový skok čítá pouhých pár měsíců. 

Na relativně kratší rozsah kniha obsahuje docela dost akce, zvratů a nových poznatků – bohužel vše působí strašně zrychleně a nahuštěně, nenašlo se místo na objasnění některých detailů ohledně fungování věcí, jednání postav, náhlá rozuzlení zdánlivě neřešitelných situací… Mnoho využitých nápadů se dá považovat za skvělé a originální (útěk z vězení, boj s dýkami ohýbajícími prostor), jiné za předvídatelné nebo klišé (čerpání a uvolňování magie skrze předměty, pravý původ přízraků).

Posun ve stylistice je patrný, přetrvávají leda opakující se slova. Svůj výkon v Odkazu lidské mysli (tj. titul z autorovy druhé série – recenze) však Sterak tentokrát nepřekonal, skoro jako by se záměrně vzhledem k cílové skupině snažil o větší jednoduchost (děje a postav)…

K nejlepším pasážím patří vzájemné hašteření Arily a Harariho, jinak se dialogy až příliš často zaměřují na sdělování informací o světě, schopnostech a tak dále, což navzdory lehké nepřirozenosti udrží pozornost lépe než dlouhé odstavce popisů. Text má rovněž silný filosofický nádech, nemine kapitola, aniž by se nevyskytlo nějaké zajímavé moudro (přestože se nevyhneme ani otřepaným frázím jako: bez strachu není odvahy, kde je světlo, tam je i stín apod.).

„Víte, vždy jsem měla sen stát se hrdinkou Nurheimu. Stát v dřevěné podobě na nějakém vyvýšeném místě, za stovky let by se o mně děti učily ve školách a za tisíce by byly mé činy pouhými legendami. Ale pak se mému snu stala ta nejhorší věc, která se jakémukoliv snu může přihodit. Stal se skutečností.“ (str. 30)

Nurové se výborně adaptovali, už se nemusí stěhovat ze světa na svět a začínat znovu! Přesouvají totiž rovnou celé svoje město Nurheim, kolem kterého vytvořili bublinu. I když se dávno vypořádali s hrozbou zuřivé bohyně Kthaary, žene je ke skokům potřeba zdrojů, jichž má každý kus země jen omezené množství.

V říši Aldonu, kde sídlí věhlasná Citadela, ovšem poslední dobou dochází i k podivným úkazům. Trhlinou v bublině se derou mezi obyvatele nebezpečné přízraky, zuří bouře neutěšených duší a z nebes padá šedý dým – látka, co představuje protiklad aury. Utlumí schopnosti (splétačské, našeptávačské, hlídačské…), činí člověka apatickým vůči okolí. Propadli mu zejména Rooakovi uctívači, mezi nimi i Arilin přítel Sknar, a proklamují ho jako jedinou možnou cestu ke spáse.

Arila trpí po přijetí Laraemova fragmentu Kthaary ztrátou hlídačského nadání, zato se u ní rozvíjí zcela nový talent, jen se ho musí naučit ovládat. A do toho samozřejmě zabránit konci světa… Našeptávačka Dola se naplno vymanila z role padoucha, po Arilině boku stojí na straně dobra (ačkoliv o něj usilovala celou dobu, jen se doposud pokoušela světit účel špatnými prostředky). Trojlístek hrdinů doplňuje vynálezce, učitel a slepý Splétač Harari, jenž doposud vždy spíše tahal za nitky v pozadí, nyní se však naplno zapojuje do boje. Postavy prochází vývojem a určitě nejsou černobílé, ale jejich motivace by si zasloužila důkladněji rozvést.

„Řekni mi, čeho si vážíš více?“ zeptala se. „Dobrého činu člověka, kterého život nikdy nevyzkoušel, nebo dobrého činu člověka, který sešel z cesty, ale probojoval si cestu zpět?“ (str. 286)

Za uchvacující obálku vyobrazující Citadelu se sochou boha Rooaka a atmosférické černobílé vnitřní ilustrace vděčí kniha stejně jako v předchozích případech umělci Františku Sedláčkovi.

            Zdroj: archiv recenzentky

Celou sérii mohu coby čtenářsky nenáročnou záležitost doporučit hlavně mládeži se zálibou v dobrodružných příbězích a fantasy. Stíny Citadely jsou sice krapet slabším dílem, ale díky svižnému tempu se určitě nestihnete nudit.

Radek Starý s přezdívkou Sterakdary platí za známé jméno v oblasti herních streamerů a influencerů. V literární branži debutoval roku 2021 u nakladatelství CooBoo s první částí cyklu Arila. Jak Stříbrné město, tak Poslední hvězda se mohou pyšnit nálepkou „bestseller“ a časem se k nim snad připojí i loňský přírůstek Stíny Citadely. Kromě této middle-grade fantasy série má autor na kontě i young adult sci-fi Odkaz lidské mysli, který se letos na sklonku léta dočká pokračování Odkaz lidské rasy.

Subjektivní názor: První třetina mě nevýslovně bavila, potom už na mě dolehla přehršel dojmů. Oceňuji více Harariho a situace, kdy byl můj oblíbenec v ohrožení, mě zaručeně udržovaly v napětí. Naneštěstí ne všechny informace mi připadaly relevantní vůči dosavadnímu ději, spíše bych řekla, že si autor vytvářel půdu pro příště.

Závěrečné hodnocení: 70 %


Vydejte se do fantasy světa již potřetí!

Arila prozkoumává své nové síly a vydává se do pouštního města Salroa, aby pomohla zachránit spícího boha Rooaka. Ten se nachází ve špičce Citadely, obrovské sochy nesoucí jeho vlastní podobu, obklopený děsivým nepřítelem, který se do Aldolonu prodral skrz skuliny reality a který dokáže zasít strach do všech, včetně bohů samotných. Svět umírá a konec se nevyhnutelně blíží!

Nakladatelství: CooBoo
Série: Arila (3.)
Ilustrace: František Sedláček
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy pro dospívající
Počet stran: 312
Vazba: brožovaná lepená

Komentáře