Rozhovor s Lenkou Křížovou: „Zatím poslední plánovaná kniha by měla být o polyamorním vztahu tří mužů.“

Spisovatelka Lenka Křížová se věnuje čistě žánru LGBT, v rámci něhož se zaměřuje na gay romance. Už jsme vám představovali její tři romány, které jsou českým publikem velmi dobře přijímané, a nemůžeme se dočkat dalších děl, jež tak pilně připravuje. 

Čeká nás příběh Kamila, jak to autorka nadhodila ve své poslední knize, nebo se naopak rozhodla sepsat životní etapu někoho jiného? Co plánuje dál, jak vidí své hrdiny a další zajímavé informace se dozvíte v rozhovoru, za který autorce velmi děkuji. 

Zdroj: autorčin archiv

Na kontě máte již tři male/male romance, tedy milostné romány s gay vztahem. Která z nich je vaše nejoblíbenější a proč? 

Nevím, jestli si autor může vybrat oblíbenou knihu. Do každé knížky dávám něco ze svého života. Moje rodina má chatu na Dolcích… miluju antické báje a hvězdnou oblohu… věřím v osud a v to, že náhody neexistují… v kině na Bohemian Rhapsody jsem si zpívala s Freddiem Mercurym… mám jednu nepěknou zkušenost v intimní oblasti… pracovala jsem na několika horských chatách… a plně souhlasím s tím, že život máme takový, jaký si ho uděláme…


Kterou bylo nejtěžší napsat a jaký byl důvod? 

Všechny tři knihy vznikly během jednoho roku a jejich psaní mi šlo v podstatě samo (i když první potřebovala hodně úprav, než jsem ustálila svůj styl). Asi to bylo tím, že jsem tehdy konečně našla žánr, který mě bavilo psát, a tak se prostě všechny příběhy chtěly co nejdřív dostat na papír. Psaní čtvrté knihy mi jde pomaleji, i když přiznávám, že za to asi může nový koníček, který mě od začátku roku naprosto pohltil (překládání asijských BL seriálů, na svých stránkách mám záložku s těmi, ke kterým jsem dělala titulky), ale od začátku prázdnin jsem na knize zase začala pracovat a věřím, že do konce roku bude dopsaná.


Který hrdina vám nejvíce přirostl k srdci a proč? 

Do každé postavy dávám něco ze sebe, ať už jde o situace, které jsem zažila, místa nebo nepříjemné zkušenosti, a proto jsou mi blízké všechny. Dalo by se to brát jako forma terapie, jak ventilovat životní zkušenosti. Postavy na ně můžou reagovat způsobem, na který jsem já ve své době neměla dost rozumu nebo odvahy. Ale pokud si musím vybrat… z postav, které už jsou napsané, by to byl Matyáš. Líbí se mi jeho přístup k životu a sebevědomí navzdory „obyčejnému“ vzhledu. To mu závidím, kéž bych v jeho věku byla stejná.


Zakoupením knihy na vašem webu Gayromance.cz čtenáři přispějí na dětský hospic Dům pro Julii. Velmi krásné gesto. Jak jste se vlastně k takové spolupráci s hospicem dostala a proč jste se peníze rozhodla věnovat? 

Na stránky Domu pro Julii jsem poprvé narazila na facebooku a úmysl postavit dětský hospic mě zaujal, protože žádné podobné zařízení u nás neexistuje. A i když to žádný rodič nechce zažít, takové situace se bohužel taky stávají, a je dobré mít se v takové chvíli kam obrátit. Už několik let jim jako soukromá osoba přispívám každý měsíc 100 Kč. Vím, že se to nezdá mnoho, ale takovou částku v rodinném rozpočtu nepocítím, a kdyby to dělalo každý měsíc dalších deset tisíc lidí, tak jsou to jednoduché počty… 


Zajímáte se ještě o jiné charitativní projekty? Je některý provázaný s vašimi tituly podobně jako Dům pro Julii?

Určitě bych našla další projekty, které bych ráda podporovala. Syn má diagnostikovaný Aspergerův syndrom a existuje spousta organizací, které pomáhají rodinám s dětmi s poruchou autistického spektra. Ale s žádnou nespolupracuju. Moje „podnikání“ jako spisovatelky mi nepřináší téměř žádný zisk, jak by potvrdilo moje daňové přiznání, takže si nechávám jen Dům pro Julii.


Už kdysi jste své čtenáře informovala o tom, že pro ně máte připravené tři milostné gay romány. Začalo to debutem První muž, pokračovalo knihou Dar z nebe a prozatím posledním dílem je Jsem tu pro tebe. Ovšem v posledním počinu nás navnazujete na knihu čtvrtou, která by se měla týkat provokativního a velmi osobitého Kamila, jenž byl vedlejší postavou a nyní by měl dostat vlastní prostor. Jak to s knížkou vypadá a kdy se na ni můžeme těšit? 

V tomhle bodě musím všechny zklamat. Kamil bude mít svůj příběh, jak je napsané na konci třetí knihy, ale nebude to ten, který mám teď rozepsaný. Souhlasím se Stephenem Kingem, který říká, že hrdinové k nám přichází sami a my se jim musíme přizpůsobit. Kamil se během psaní ukázal jako postava, která ještě bude mít co říct, a byla by chyba nenechat ho odvyprávět svůj příběh. Ale na ten si čtenáři ještě budou muset počkat.


Můžete nám titul přiblížit? Např. neoficiální anotace by nás určitě zajímala. 

 „David si už od puberty připadal jako mimozemšťan.

Zatímco jeho spolužáci byli pod nadvládou hormonů a dychtili po nových zkušenostech, on sám ve svých dvaceti letech ještě nepocítil sexuální zájem o jinou osobu.

Dokud nepotkal Olivera

To, co cítí, je pro něj úplně nové a rozhodně se toho nehodlá vzdát… Oliver ale nevydrží s nikým déle, jak několik týdnů, a navíc je pro něj David zakázané ovoce, takže mu odolává.

Jenže staré přísloví říká, že takové ovoce chutná nejlépe a David je odhodlaný toho využít a přesvědčit Olivera o tom, že stojí za to pro něj riskovat

A otevřít svoje srdce…“

Je to oficiální anotace a už ze jmen hlavních postav je jasné, že o Kamilovi tenhle příběh nebude. Ale hlavním hrdinou bude jiná postava, která se ukázala ve třetí knížce, a to Oliver. A pokud všechno půjde podle plánu, na jaře by čtvrtá kniha mohla vyjít.

LGBT romány od Lenky Křížové (První muž, Dar z nebes, Jsem tu pro tebe)

Jaký je podle vás Kamil hrdina? Už jsme měli možnost jej trochu poznat a rozhodně je nepřehlédnutelný a dost vyzývavý. Jak ho ale vidíte vy sama? 

Vidím ho přesně tak, jak jste ho popsala… nepřehlédnutelný a vyzývavý. Lidé jsou různí, a já si říkala, že mezi vším tím maskulinním testosteronem by trochu femininního přístupu mohla být osvěžující. A až se k jeho příběhu dostanu, věřím, že se mi podaří vyhnout se tomu, aby z něj i přes lehce afektované chování byla parodie zženštilého homosexuála.


Bude Kamilův příběh vhodný i pro čtenáře, kteří neměli k dispozici titul Jsem tu pro tebe, v němž se Kamil poprvé objevil? Neokradou se o celkový zážitek, nebo podle vás není potřeba znát předešlý román? 

Přestože knihy na sebe přímo nenavazují, postavy se objevují a objeví i v některých ostatních knihách. Jeden recenzent, kterému jsem uvedla i konkrétní plány, to nazval „malým marvelovským vesmírem“ a měl pravdu. Pokud mají čtenáři svoje oblíbence, znovu se s nimi setkají v jiných knihách, ať už v menší nebo větší roli, a na druhou stranu, v už vydaných knihách zmiňuju několik jmen, které se později objeví jako hlavní postavy… třeba Petr nebo Marián. A jestli vám tahle jména nic neříkají, budete si muset moje knížky přečíst ještě jednou.

Ale zpátky k Vaší otázce. Ano, jakoukoli mou knihu může čtenář číst jako samostatný příběh… ale s postupujícím časem bude znalost těch předchozích určitě výhodou 😉


Proč jste se vlastně rozhodla psát gay romance? Obávám se, že i přes velkou komunitu čtenářů, kteří čtou LGBTQ knížky, je to ještě poměrně kontroverzní čtivo, kterému ne každý přijde na chuť. Neměla jste obavu, že si vaše knihy nenajdou své čtenáře? 

Rozhodla jsem se psát tenhle žánr, protože mě naprosto pohltil. Mám ráda LGBT filmy (na stránkách mám záložku s recenzemi, i když v poslední době nejsem moc aktivní) i knihy, ale i když se poslední dobou vydává víc knih s touto tématikou, většinou jde o young adult literaturu. MM romance pro dospělé… no, kromě nakladatelství Baronet, které vydává duo Kennedy/Bowen, jsou to jen čeští autoři, kteří se rozhodli vydávat samonákladem nebo u Nové Formy, a dokážete je spočítat na prstech jedné ruky.

Pokud jde o obavy, že si nenajdu čtenáře… samozřejmě jsem je měla. Proto jsem před první knihou uspořádala předprodej měsíc před vydáním, abych měla alespoň rámcovou představu, kolik knih si nechat vytisknout. A oslovila jsem kvůli tomu všechny čtenáře (tehdy jich bylo kolem 900) na databázi knih, kteří hodnotili nějakou knihu s gay tématikou… a to ostatně dělám dodnes. A moc mě těší, že čtenářů mi přibývá.


Podle hodnocení na databázi se všechny tři tituly opravdu líbí a já osobně je také mohu jen doporučit. Očekávala jste takové ohlasy? 

Neočekávala, ale opravdu moc jsem v ně doufala. Myslím, že každý autor si rád přečte, že se jeho knížky líbí. Pokaždé, když si přečtu pochvalný komentář, zahřeje mě to u srdce a dodá další chuť pokračovat v psaní.


Máte v plánu ještě nějaké jiné náměty, nebo sepsáním Kamilova příběhu vaše úspěšná cesta spisovatelky končí? Na jaká témata se případně mohou čtenáři ještě těšit? 

Určitě budou další příběhy. Vlastně kromě současné knihy, na které pracuju, mám už rozpracované náměty na dalších pět, ale jestli nebo kdy je zvládnu napsat, to už je jiná věc. Tady bych se vrátila k Vaší otázce, kterou knihu bylo nejtěžší napsat a pozměnila ji na „kterou knihu bude nejtěžší napsat?“. Myslím, že to bude právě vyprávění o Kamilovi, které je v plánu jako číslo 7, protože jeho příběh mám jen v hrubých obrysech, tedy hrubých na rozdíl od ostatních. A pak zatím poslední plánovaná kniha, která by měla být o polyamorním vztahu tří mužů.


Co byste na závěr vzkázala těm, kteří se ještě neodvážili si vaše knížky přečíst, protože mají obavy, že gay romance nejsou vhodným čtením? 

Řekla bych jim, že zkusit se má všechno. Pokud zjistí, že to není jejich šálek kávy, další knihu číst nemusí. A jestli si nechtějí kupovat knihu právě ze strachu, že by se jim nelíbila a zabírala místo v knihovně, mají možnost zakoupit e-knihu nebo si e-knihu půjčit v knihovně. První muž už v elektronické podobě vyšel, Dar z nebe bude k dostání teď na podzim a Jsem tu pro tebe na jaře příštího roku.


A na závěr zapeklitější otázka: Pokud byste měla podle vzoru „nejslabší, máte padáka“ vymazat jedno ze svých děl, které by to bylo? Já osobně jsem si oblíbila všechny, takže tohle rozhodování vám nezávidím. :))

Na tuhle otázku se prostě nedá odpovědět. Je to jako chtít, abych si vybrala, kterého ze svých synů mám raději. Sophie si taky musela vybrat a mělo to pro ni dalekosáhlé následky. Nechci skončit jako ona, protože oba syny miluju, každého způsobem, který potřebuje, ale oba stejně silně. A tak to mám i s knížkami.


Komentáře