Recenze: LETNÍ NOCI (Nofreeusernames)

Romance ve stylu zahraničních young adultek! 

Letní noci (Nofreeusernames, nakladatelství CooBo)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti
Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Nofreeusernames. Tak zní pseudonym české spisovatelky Olgy Zbranek Biernátové, kterou můžete znát z Humbook videí, v nichž představuje young adult novinky. My jsme vám s autorkou přinesli rozhovor. Na svém kontě má již tři knihy, volně na sebe navazující a spadající pod sérii Navždycky

Debut Navždycky (recenze) většině young adult čtenářů vyrazil dech svou originální grafickou stránkou. Všechny tituly této autorky jsou obohacené o autentické fotografie, drobné kresby a chatové rozhovory, na které jste mohli narazit v aplikaci Storki. Právě takhle vzniklo první dílo na motivy storki Jsem tu a mám čokoládu

Charlee provází dvě nejlepší kamarádky, Aubrey a Harper, které zastupují prvek LGBT. Tvoří spolu pár a motiv pro zobrazení šikany homosexuálů, která je jedním z elementů dolaďujících děj. Předpokládám, že většinu vedlejších postav už nějakým způsobem znáte z předchozích románů. Jsou šikovně propojené, a tak čtete-li knihy za sebou, můžete mít o nich větší přehled. Pro některé bude kladem, že se znovu ocitáte ve společnosti kočky Salema Saberhagena, je to taková příjemná kočičí ikona. 

Navždycky nás seznámilo s Mei a jejím nejlepším kamarádem Travisem, do kterého je tajně zamilovaná. Vzrušující románek nám představil i Meinu kamarádku Avu. Ta dostala svůj prostor v druhém románu s názvem Miluju tě. Já vím. A podobné postavy nás provází i tímto romantickým dobrodružstvím, jelikož protagonistka Charlee je sestrou Chrise Cartera, hezouna z předešlé knihy.

Stejně tak znáte i Noaha. Olga Z. Biernátová vhodně připomíná, že je to kluk, po kterém kdysi Ava pokukovala ve fitku. Nyní ho máte možnost poznat mnohem blíž. Charlee a Noah na sebe totiž k jejich smůle naráží na každém kroku. Nesnáší se, neustále se pošťuchují a provokují. 

Jak tedy z tohoto náčrtu tušíte, romantická linie je typu hate-love, což značí prvotní nenávist, později měnící se v kladné emoce. Jestli máte zrovna takové romance v oblibě, budete se bavit. Ti dva si ani chvíli nedají pokoj a nejenže spolu sedí v lavici, ale dokonce musí společně hrát i ve školním divadle hru Pomáda! Bude představení stejně kultovní jako film, když to mezi těmi dvěma tak jiskří?

Nofreeusernames píše pro netflixovou generaci. Využívá jejich zaujetí sociálními sítěmi, takže je protagonistka hvězdou TikToku. Výborné je, že autorka umí mluvit jazykem dospívajících, má ohromnou spoustu odkazů na zahraniční kulturu – filmy, knihy i hudbu, jelikož se děj odehrává v Americe. Dokáže zaujmout vtipnými hláškami ve stylu Harryho Pottera a pobavit milým dívčím humorem. 

Vypravování je už od prvního dílu více rozepsaný a volnější. Možná právě to může některým čtenářům vadit. Ačkoliv příběh příjemně plyne, je plný nadbytečných informací, které sice baví, ale nemají hodnotu. Dialogy jsou povětšinou zábavné, ale pomáhají i navazovat vztahy mezi hrdiny. Styl psaní je ryze dívčí, plný emocí a myšlenek, jež někdy až příliš rozsáhle představují nepodstatné. Nofreeusernames má slovní zásobu, s textem umí pracovat lépe než ve své prvotině, ale náročnější čtenář může být znuděný jednoduchostí, již naopak nenáročný vyhledává. 

Stejně jako předešlé romance, i tato je cílená na čtenáře young adult, kteří touží po romantické oddechovce. Autorka nejde do hloubky, předkládá prostou četbu s několika tématy jako ozvláštnění. V tomto případě se jednalo o psychické obtíže, úzkosti a nespavost, což je (bylo) v kurzu. 

Abyste si Letní noci užili zcela, doporučuju přečíst si i dvě předešlé knihy. Sice spisovatelka pomáhá osvěžit paměť zmínkami, ale zážitek by byl celistvější při čtení za sebou. Titul je ryze oddechovým čtením, zaujme především působivým grafickým zpracováním (autentické fotografie v rámci chatových dialogů či malé, barevné doplňky v podobě kreseb), ale i nadlehčenou romancí. Spíše doporučuji cílovým čtenářkám, pro které je publikace napsána. 

Jaký je můj subjektivní názor? Bylo to prima jako předešlé knihy. Takový lepší průměr knihy, která mě pobavila a pomohla mi relaxovat. Sice mi nic hlubokomyslného nepředala, ale číst se dá i bez toho, aby se čtenář vzdělával či obohacoval. Četla jsem všechny díly Navždycky a pro mě bylo setkání s hrdiny velmi příjemné a těšila jsem se na něj. Autorka nezklamala, i když bych dala přednost méně upovídanému stylu psaní. V tomto díle mi přišel výraznější než v těch předešlých. 

Závěrečné hodnocení: 70 %


Anotace:
Když zakopneš, udělej z toho součást choreografie! Volné pokračování bestsellerů Navždycky a Miluju tě. Já vím.

Všichni si myslí, že Charlee vede dokonalý život. S tanečními videi kraluje TikToku, míří za svým snem hrát v muzikálech, a navíc ji obsadili do hlavní role ve školním představení Pomády. Koho by napadlo, že slečna dokonalá trpí úzkostmi a v noci nespí? Sladké sny se jí vyhýbají i kvůli Noahovi, představiteli Dannyho, který se mu dost podobá – obléká se do černé a kašle na pravidla. Charlee ho nemůže vystát, ale letní noci mají svoje nepředvídatelné kouzlo…


Nakladatelství: CooBoo
Série: Navždycky 3. 
Rok vydání: 2022
Žánr: young adult, dívčí romány
Počet stran: 328
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře