Rozhovor s Evou a Klárou Pospíšilovými: „Nová kniha je hodně specifická svým jazykem, kterého by se někteří nakladatelé mohli zaleknout.“

Pátá minuta je o nás (recenze). Tento název by se měl na české literární scéně skloňovat jako jeden z nejkvalitnějších debutů, který potěší i náročnější čtenáře na pomezí žánrů young adult/new adult. Počin vyšel u nakladatelství Větrné mlýny, v jehož produkci najdete nejen české, ale i zahraniční knihy, které nespadají do hlavního literárního proudu. 

Autorky Eva a Klára Pospíšilovy (Instagram) nezahálely a už letos se dočkáme dalšího románu opět ze žánru LGBT. Věřím, že se stejně jako já těšíte a jste velmi zvědaví na to, co si pro nás pisatelské duo pod pseudonymem Szabi připravilo tentokrát.

Autorky Eva a Klára Pospíšilovy alias Szabi
Zdroj: archiv autorek

Velmi děkuju za poskytnuté fotografie i rozhovor, ve kterém se dozvíte, o čem bude jejich nový román a co nově publikují na svých webových stránkách. Chcete-li si počíst či zjistit, co vás může čekat v tvorbě těchto spisovatelek, pak doporučuji navštívit. Pokud vás zajímají informace o knize Pátá minuta je o nás, tak mimo recenze jsou na našem projektu Čteme české autory k dispozici také rozhovory, v nichž jsme si na zmiňovaný debut posvítily.



✴ ✴ ✴



Na své FB stránce Szabi jste informovaly, že budete během první poloviny letošního roku vydávat nový počin s názvem Neexistence. Vyjde také u nakladatelství Větrné mlýny jako váš debut? 

Ano, neexistence, kterou záměrně píšeme s malým počátečním písmenem, vyjde u stejného nakladatelství někdy v první polovině roku 2022 (pozn. redakce: v červnu). Naše předchozí spolupráce probíhala k oboustranné spokojenosti, takže nebyl důvod zkoušet oslovit jiné nakladatelství. Tahle kniha je navíc hodně specifická svým jazykem, kterého by se dle našeho názoru někteří nakladatelé mohli zaleknout, proto nás potěšilo a vlastně i překvapilo, když se u Větrných mlýnů setkala s takovými příznivými ohlasy. 


Neexistence byla nejdříve k dispozici na vašich stránkách Szabi.cz. Pokud ji však čtenář nečetl, nač se může těšit? Můžete nám povědět o čem je?

Je to příběh, který vám uštědří pořádnou facku. (smích) To je asi ten nejvýstižnější popis. Ve srovnání s ní je Pátá minuta ryze romantický příběh. Můžete se těšit na těžkosti dospívání, na věci, které si neseme hluboko v sobě, a na bolest, kterou není jen tak možné přebít, ať se člověk snaží sebevíc. Čekají vás dlouhé filosofické debaty, sex, silná přitažlivost mezi oběma hrdiny, ale taky velká míra porozumění. Objeví se i drogy a sebedestruktivní chování. Všechno se točí kolem vztahu, který je v mnoha ohledech toxický. Popisujeme události v jednom jistém období a potom se s oběma hrdiny potkáváme o pět let později. Možná, že neexistence bude pro spoustu lidí příliš hrubá, příliš sprostá, příliš drsná, příliš cizí. Ale možná v ní taky najdete kus sebe, jistou nespokojenost s tím, co se odehrává, ať kolem vás, anebo ve vás. Jistou nesmyslnost bytí. Rozhodně to není příběh pro každého, ale my radíme jedno – zkuste ji. Buď ji odložíte, nebo tam pro sebe najdete celý svět.


Co vás inspirovalo k napsání Neexistence?

Asi jedna z našich nočních debat, kdy jsme přemýšlely, do jaké míry by pro nás bylo jednoduché napsat nějakého sráče. A pak taky jeden hodně starý námět, který Klára kdysi dávno chtěla napsat, ještě než jsme se poznaly. Ten popisoval vztah dvou kluků, kteří na sebe nemají zrovna ten nejlepší vliv, a přitom se milují až na dřeň. Toxická láska nás lákala od dob Páté minuty. Chtěly jsme posunout svoje hranice, abychom viděly, kam až se dá zajít, kam můžeme vzít čtenáře, aby na to přistoupili. A překvapilo nás, kolik z nich s tím příběhem rezonovalo. Hlavní hrdiny jsme vymyslely, když jsme si šly zaběhat, to bylo těšně po dopsání Páté minuty a zároveň takový zlom i v našem vztahu, protože jsme věděly, že ano, odteď už chceme psát výlučně spolu. První kapitola vznikla během jednoho večer a byla asi třikrát přepsána, než jsme našly ten správný tón.


Předpokládám, že se také jedná o romanci dvou kluků/mužů v rámci young adult či new adult. Mohly byste nám představit hrdiny? 

Je to rozhodně 18+ příběh, který nespadá do žánru young adult ani new adult. Vnímáme neexistenci jako román pro dospělé, a tak je potřeba k ní taky přistupovat. Prvních deset kapitol knihy se soustředí na kluka jménem Elias Prescott, který je dost sebedestruktivní, velmi silně si uvědomuje pomíjivost života. Pak jednoho dne pozná nového přítele svojí sestry, optimistického Kennetha Nolana, a… Řekněme, že se mezi nimi něco stane.

Kniha popisuje jejich vztah a opětovné shledání po pěti letech – tentokrát je to deset kapitol zaměřených na Kennetha. Ukazujeme, jak se navzájem ovlivňují, mění. Víc radši neprozradíme. Snad jen zajímavost, že je kniha prokládána jejich krátkými dopisy. 

Pátá minuta je o nás: Eva a Klára Pospíšilovy alias Szabi
Zdroj: archiv autorek

Je Neexistence zcela nový román, nebo se nějakým způsobem dotýká světa titulu Pátá minuta je o nás a můžeme tak ve vyprávění potkat naše oblíbence, Ethana a Kaie? 

Z marketingového hlediska by to byl samozřejmě nejspíš dobrý tah, kdyby se tam Ethan s Kaiem objevili, ale příběhově by to vůbec nefungovalo, takže bohužel. Pátá minuta je uzavřená a zatím není v plánu, že by Ethan a Kai „prosákli“ do jiné knihy. Navíc, mezi námi, tihle dva kluci by si s Eliasem a Kennethem nejspíš stejně neměli co říct. Jejich životy jsou příliš odlišné a stejně tak světy, v nichž žijí.


Byla dříve napsána Neexistence, nebo Pátá minuta je o nás

Pátá minuta. To je náš vůbec první společný literární počin. Ale neexistence přišla hned po ní, prakticky okamžitě. 


Která z knih vám je bližší?

To je opravdu složitá otázka, na kterou nelze jednoduše (a možná vůbec) odpovědět. Pátá minuta bude vždycky naše první velká láska. A tohle prvenství už jí nikdy nikdo nevezme. Je to romantický příběh o hledání sebe sama, o dospívání. Oproti tomu neexistence je trochu jinde, ne ve smyslu dál, ale zkrátka na jiném, mnohem temnějším místě. Vztah Eliase a Kennetha nás bolel a prožívaly jsme si jeho psaní až na dřeň. Tihle kluci se nám opravdu hodně dostali pod kůži. Nemůžeme tedy jen tak vybrat, milujeme všechny naše příběhy a tohle se nejspíš hodně odvíjí od nálady. Proto je ideální mít na nočním stolku Pátou minutu i neexistenci. :) 


Na svém webu momentálně vydáváte nový příběh s názvem Klukovina. Může si ho tedy přečíst každý, kdo na Szabi.cz zavítá? A jaký příběh na něj bude čekat? 

Příběh je pro každého, stejně jako všechno, co na stránkách najdete (samozřejmě předtím mrkněte na varování). Nic nezpoplatňujeme, ale kdyby se vám naše tvorba líbila a chtěli byste nás podpořit, pod každou kapitolou taková možnost je. Případně můžete napsat komentář a podělit se o svoje dojmy, to opravdu vítáme s otevřeným srdcem. 

Ale abychom neodbíhaly, ano, v současné době vydáváme Klukovinu, vždy v úterý a ve čtvrtek. Po Páté minutě je tohle teprve naše druhá kniha, kde se ve vyprávění střídáme striktně po kapitolách. To znamená, že jednu kapitolu píšeme z pohledu Michaela a druhou z pohledu Gabriela, našich hlavních hrdinů. Stejně jako v Páté minutě používáme er-formu, ale soustředíme se na pocity a dojmy obou kluků. 

Je to skvělé, vrátit se po takové době k tomuhle způsobu psaní. A musíme říct, že Klukovinu jsme si neuvěřitelně užily. Teď to nejspíš bude znít jako nějaké opakování, ale když my opravdu z hloubi duše každý příběh milujeme a dáváme mu tolik citu a prostoru, kolik je možné. 

Tentokrát jsme se zaměřily na téma šikany, takže už dopředu avizujeme, že to není zrovna to nejjednodušší čtení. Stejně jako u Páté minuty se pohybujeme v prostředí střední školy a můžete se těšit na lásku mezi dvěma kluky, která jde proti všemu. Takže jestli se vám líbila Pátá minuta a jestli vám nevadí těžší témata, mohl by tohle být tip pro vás.


Můžete nám přiblížit hrdiny Klukoviny?

Michael je kapitán školního týmu amerického fotbalu, je bohatý, oblíbený, jezdí na motorce a má partu nejbližších přátel. Nic moc se ho nedotýká, nic moc ho netíží. A skoro všechno je pro něj legrace. Druhý kluk, Gabriel, tráví dlouhé hodiny tím, že streamuje svůj pokoj přes sklo akvária jako Kluk_Za_Sklem. Ve škole nemá prakticky vůbec žádné kamarády a v jeho zájmu je vyhnout se Michaelovi za každou cenu. 

Pátá minuta je o nás (Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová, nakladatelství Větrné mlýny), LGBT román
Zdroj: archiv autorek

Máte v plánu také vydání jiných knih, které jsou prezentované na vašem webu nebo jsou teprve ve vašem šuplíku? 

V našem šuplíku je nepřeberné množství námětů, jinak se o všechny hotové texty s radostí dělíme. Postupně bychom rády vydaly většinu našich knih, až přijde jejich čas. Chceme pro ně najít ty nejlepší možné podmínky a do té doby je přece nenecháme ležet osamocené ve tmě, když si je může přečíst tolik čtenářů. :)


Já už jsem vás ohledně psaní zpovídala ve dvou předešlých rozhovorech, které na projektu Čteme české autory vyšly, ale přesto by mě ještě zajímalo… Jak vlastně funguje takové psaní ve dvou? Každá máte jednu postavu, nebo naopak jedna píše jednu kapitolu a druhá další? Nepohádaly jste se někdy u takového tvoření např. kvůli tomu, že jedna z vás křivdí postavě té druhé? 

Po těch letech, kdy spolu píšeme, po všech napsaných příbězích se dá říct, že je psaní ve dvou nesmírně harmonické. Ale to nejspíš i díky tomu, že je harmonický náš partnerský vztah. Samozřejmě už se stalo, že jsme se během vymýšlení toho, co bude dál, pohádaly. Ale to jsou věci, které dokážeme během následujících minut hodit za hlavu a jdeme si spolu třeba něco uvařit. Základem je nejspíš dobrá komunikace. My jsme k sobě ve všech ohledech upřímné, sdílíme svoje nejhlubší tajemství, sny a vize. 

U každého příběhu, jakmile máme vymyšlený námět, představu, kam to povede a co se stane, začneme společně tvořit hrubou kostru celé knihy. Už od začátku musíme vědět, kam chceme dojít. Pak samozřejmě vymýšlíme charaktery hlavních hrdinů, což s vývojem příběhu neodmyslitelně souvisí. A tady se nám snad ještě nestalo, že bychom vymyslely stejné typy, nebo bychom se o kluky nějak hádaly. 

Obě máme trochu jiný vkus, takže dokážeme vytvořit takové postavy, které se navzájem přitahují a nás je pak baví psát. Ta, které konkrétní kluk náleží, pak píše veškeré jeho dialogy. To znamená, že jakmile Eva píše Michaela (z příběhu Klukovina), zodpovídá za jeho konání a to, co řekne, i v kapitolách Gabriela. A to samé platí taky u Gabriela. Nikdy bychom si nedovolily odpovídat za postavu té druhé. Psaní ve dvou je hodně o kompromisech, ale je to taky neskutečná zábava, autor ten příběh pak víc žije, když nemá kontrolu nad postavou, se kterou jedná. Musí si získat její srdce. Pak se to v něčem podobá hraní RPG. 

O naší spolupráci a o tom, jak jednotlivé příběhy vznikají, taky dost otevřeně mluvíme i v našem podcastu: Szabi podcast. Věnovaly jsme tomu dokonce jeden celý díl.


Na závěr… Co byste vzkázaly čtenářům, kteří již četli Pátou minutu a velmi se těší na Neexistenci?

Nečekejte druhou Pátou minutu a nebojte se dát neexistenci šanci. Jak napsal Palahniuk (oblíbený autor jednoho z hlavních hrdinů): „Jestli něco dělá ze světa peklo, tak naše očekávání, že by to měl být ráj.“


Komentáře