Recenze audioknihy: ĎÁBEL Z FREJŠTEJNA (Martina Novotná)

Aby dokázal svou nevinnu, musí vypátrat skutečného zločince

Audiokniha Ďábel z Frejštejna (Martina Novotná, čte Milan Šmíd, 1. díl ze série Moravské případy Jakuba a Viléma, vydavatelství Čti mi), historická detektivka

Za recenzní audioknihu děkuji vydavatelství Čti mi!

Martina Novotná, vycházející hvězda žánru historické detektivky, ve své tvorbě využívá nejen zkušenosti z kriminalistiky, ale především dává průchod vášni k dějinám a nezdráhá se ani sáhnout po prvcích fantasy. Léta páně 2020 debutovala Vraždou nepočestné panny publikované v elektronické podobě u Kknihy.cz a její první tištěnou knihou se pak o rok později stal Ďábel z Frejštejna, vydaný nakladatelstvím Knihy s úsměvem, které si nakonec vzalo do parády celou sérii – pod názvem Moravské případy Jakuba a Viléma.

Ďábel z Frejštejna dějově předchází Vraždě nepočestné panny – jde tudíž o tzv. prequel. Může nicméně fungovat stejně dobře coby úvod do série i jako milý doplňkový díl (o tom, jak se ústřední duo dalo dohromady). Osudům Jakuba a Viléma se dostalo celkem vřelého přijetí, není proto divu, že se série dočkala i audioknižního zpracování, a to skrze vydavatelství Čti mi!. Momentálně jsou namluveny první tři díly, přičemž nejnovějším přírůstkem je právě Ďábel z Frejštejna.

Dosavadní autorčinu tvorbu již na projektu recenzovala Klára Janková, která se do knih pouštěla tak, jak vycházely (recenze: Vražda nepočestné panny, Ďábel z Frejštejna, Prokletí jménem Rozálie, Démoni minulosti), a zpětně by potenciálním čtenářům/posluchačům poradila držet se spíše chronologického řádu příběhu.

„Urození jsou mnohdy nebezpečnější než všichni zloději dohromady.“ (citace z Prologu, 01:29)

Potulný bard Jakub náhodou zkříží cesty s mladým šlechticem Vilémem, načež urozený utrousí, že by uvítal učitele hudby. Mínil to jako žert, nebo se jedná o opravdovou nabídku? To bude mít Jakub brzy příležitost zjistit, jelikož ve Frejštejnských síních vystoupí coby náhradník za chybějícího loutnistu. Ovšem velice záhy poznává, že život na hradě má za vlády krutého pana Jindřicha a pod taktovkou přísného purkrabího Adalberta do pohádky daleko.

Jakmile se Jakub odhodlá vyhledat Viléma, Jindřichova syna, je přistižen Adalbertem jako nějaký lupič a ihned se na něj snese sprška obvinění. Stane se tak obětním beránkem za veškerou nedávnou zločinnost na hradě a namísto teplého místečka u dvora je pro něho připravena studená kobka. Zbývá jediná možnost – přesvědčit Viléma o vlastní nevinně tím, že pomůže dopadnout opravdového pachatele… Do spolku s podezřelým se mladý pán dává především proto, že má na věci osobní zájem. Zmizela mu totiž zdobená spona, poslední vzpomínka na jeho zesnulou maminku.

„Když ji nemám já, musí ji mít zákonitě někdo jiný. Když zjistíme kdo, máme vyhráno.“ (citace z Kapitoly 5, 14:24)

Vyprávění se odehrává v er-formě minulého času, hlavními hrdiny jsou Jakub s Vilémem a rovněž se objeví i krátké perspektivy vedlejších postav včetně pachatele. Kapitoly mají zhruba čtvrt až tři čtvrtě hodiny, navzdory komornímu ději a předvídatelnému zloduchovi se od poslechu těžko odchází.

Sloh autorky je poutavý, bohatý na popisy a dovede navodit atmosféru. Kulisy 13. století působí uvěřitelně, přestože by se z historických aspektů a dobových výrazů dalo určitě vytřískat víc. Dojem krapet kazí občasné opakování slov a lehká naivita dialogů či chování postav. Bystrý posluchač nepochybně padoucha odhalí již v počátku, to ale ničemu nevadí, neboť k jeho dopadení bude potřeba více než jen ukázat prstem… A je to vůbec člověk?

Strach má velké oči, a tak se z obyčejného člověka mohl snadno stát sám vládce pekel. (citace z Kapitoly 7, 09:23)

S nadpřirozenými aspekty si šlo bohužel pohrát lépe, obzvlášť když se pracuje s pověrčivostí a temnými silami (v čemž exceluje např. Juraj Červenák v sérii Kapitán Stein a notář Barbarič), oproti tomu Novotná slušně vykresluje společenské problémy, viz rozdíly mezi obyčejnými a vysoko postavenými lidmi, korupce a pokrytectví na hradě a spol.

Oba protagonisty si nepochybně oblíbíte a vzájemně se pěkně doplňují. Zatímco Jakub je společenský živel, upovídaný a vychytralý, Vilém se jeví spíše zdrženlivý, sečtělý a empatický. Rozehrává se mezi nimi solidní bromance (tj. přátelství mezi dvěma muži, kde funguje chemie bez sexuálního podtextu) a kombinace selského rozumu s panským rozhledem dozajista vyřeší ještě spoustu záhad a nekalostí.

Lidé, kteří jednají pod tlakem, obvykle udělají nějakou hloupost, která se dá využít. (citace z Kapitoly 18, 5:09)

Audioknihu namluvil Milan Šmíd, jenž zvolil pomalejší tempo – což se hodí, pokud si chcete příběh vychutnat coby oddechovku. Rétorovu největší slabinu skýtá intonace (někdy není úplně jednoznačné, kde věta končí), za příjemnou barvu hlasu mu ale ledasco odpustíte a zamilujete si i tematické hudební vsuvky mezi kapitolami, které evokují melodie středověkých trubadúrů.

Za sebe titul vnímám jako fajn záležitost, knižní předlohu i přednes hodnotím lehce nadprůměrně. Špicí v kategorii pro mě sice nadále zůstává Červenák spolu s Hrdličkou, ale Novotná alias „Vondruška v sukni mě moc mile překvapila a ráda se k Jakubovi s Vilémem v budoucnu opět vrátím.

Příznivci žánru si více či méně přijdou na své, příběh je vhodný i pro začátečníky, plus díky mladickému věku hrdinů a nízké míře explicitních scén (jak mučení, tak vraždy nejsou líčeny nikterak přehnaně barvitě) bych se ho nezdráhala zařadit mezi young adult.

Závěrečné hodnocení: 70 %


Anotace:
Na hrad Frejštejn se sjíždí urození hosté, aby se zúčastnili hostiny pořádané Jindřichem z Frejštejna, který zde vládne koncem 13. století. Během tohoto veselí ale dochází nejen ke krádeži jedné cenné věci, ale dokonce k vraždě.

Na objasnění zločinů osobně záleží Vilémovi, synovi hradního pána. Ten ve snaze zapůsobit na bezcitného otce a získat ztracenou věc zpět nečekaně spojí své síly s potulným loutnistou Jakubem, který má na dopadení pachatele ještě větší zájem než on sám. Situace se zkomplikuje v okamžiku, kdy vyjde najevo, že zločiny, spáchané na hradě, jsou jen pomyslnou špičkou ledovce. Podaří se nezvyklé dvojici vyšetřovatelů odhalit toho, kdo stojí v pozadí zločinů, nebo na šibenici skončí nevinný člověk, protože Vilém nebude mít dost odvahy dovést do konce pátrání, kde stopy vedou až do jeho nejtěsnější blízkosti?


Vydavatelství: Čti mi!
Interpret: Milan Šmíd
Série: Moravské případy Jakuba a Viléma (1.)
Rok vydání: 2021
Žánr: historická detektivka
Délka: 8h 54m
Formát: mp3

Komentáře