Recenze: PROKLETÍ JMÉNEM ROZÁLIE (Martina Novotná)

 Ach ty ženy...

Prokletí jménem Rozálie (Martina Novotná, třetí díl ze série Moravské případy Jakuba a Viléma, nakladatelství Knihy s úsměvem), historická detektivka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knihy s úsměvem.
Chci zakoupit tento titul!



Není to tak dávno, co jste se na projektu mohli setkat se spisovatelkou Martinou Novotnou, jejíž knihy vydává nakladatelství Knihy s úsměvemJednalo se o recenzi na první a druhý díl Moravských případů Jakuba a Viléma s názvem Ďábel z Frejštejna (recenze) a Vražda nepočestné panny (recenze). V pokračování nesoucím název Prokletí jménem Rozálie zůstaneme i tentokrát ve 13. století, kde společně s hlavními hrdiny budeme řešit další zločin, jenž si zaslouží být po zásluze potrestán.

Ocitáme se opět v blízkosti hradu Cornštejn, kde náš příběh minule skončil. Děj začíná dvěma muži číhajícími na osamělého jezdce v lese. Po jeho příjezdu jej přepadnou a následně zavraždí. Při jejich konání si ovšem dávají dobrý pozor na to, aby vše vypadalo jako nehoda, a ihned po dokonání svého činu utečou. V ten moment přichází na scénu Jakub se svým sluhou Ondrou. Ti se vracejí s Rudolfem, správcem tvrzi Pod Lipami, zpět na hrad Cornštejn, kde má být spravedlivě souzen za své nekalé skutky. Po cestě nenarazí jen na zavražděného, ale také na muže sklánějícího se nad jeho tělem. Ten se ihned stane podezřelým a na Cornštejně mu přidělí celu stejně jako Rudolfovi. 

Když se večer Jakub vydá vězně zkontrolovat, čekají ho hned dvě nemilá překvapení. Správce Rudolfa objeví oběšeného ve své cele, a aby toho nebylo málo, přistihne Ondru, jak nese podezřelému oblečení a jídlo. Po menším výslechu se ukáže, že mužem byl celou dobu Vojta, Ondrův bratr. Ten se dle svých slov na místě vraždy ocitl pouhou náhodou a mrtvého chtěl pouze okrást. I když si Jakub není jistý, zda mladík říká pravdu, přemluví paní Annu, aby jej nechala případ vyšetřit. A jak už známe Jakuba a jeho cit pro spravedlnost, bude se snažit za každou cenu zjistit, kdo byl onen zavražděný a kdo má jeho život na svědomí.

„Zkrátka nevím,“ shrnul. „Budu to vyšetřovat jako každý jiný případ bez ohledu na to, kdo je či není podezřelý. Jinak pravdu nezjistím a spravedlnost nezjednám. To jsem taky Ondrovi hned řekl, pokud zjistím a prokážu, že je Vojta vinný, skončí na popravišti, i když je jeho bratr,“ dodal rozhodně. (str. 39)

Vše je opět vyprávěno er-formou. Díky ní nahlédneme do více dějových linií a sledujeme jak samotné vyšetřování na hradě, tak i v jeho okolí. Naši vyšetřovatelé potřebují zjistit totožnost mrtvého, a tak se vydávají na okolní tvrze, kde provádí výslechy. Tyto tvrze sice tolik neprozkoumáme, ale to nám vynahradí čas strávený na hradě Cornštejn. Ten se po událostech Vraždy nepočestné panny stal pro Viléma s Jakubem domovem. Pomocí pestrých a bohatých popisů budete mít pocit, jako byste se tam skutečně nacházeli, a jde z nich vyčíst, že autorka má toto prostředí dobře nastudované.

Roli ústřední postavy tentokrát převzal Jakub společně s Ondrou. Vilém se sice párkrát objeví, ale už jen jako vedlejší postava. Je totiž nemocen a většinu času tráví odpočinkem na svém lůžku. Co mu přesně je, se sice nedozvíme, ale dočkáme se alespoň menšího pokračování jeho vztahu s dcerou paní Anny, Eliškou. Mně tato změna nevadila, jelikož jsme dostali šanci lépe poznat Ondru, jakožto Jakubovu pravou ruku, i Jakuba samotného. Ten od posledního dílu prošel největší změnou. Začínal jako pouhý sluha a teď je z něj nejen pan purkrabí, ale také má natolik důvěry paní Anny, že jej nechá vést vyšetřování, jež nesouvisí přímo s jejím panstvím. Ani Ondra už není tolik vystrašený, jako když jsme se s ním setkali naposledy, a jeho posun k odvážnému mladému muži jsem uvítala.

Krom toho nám autorka více poodhalila minulost většiny z postav. Snadno si pak spojíte jejich chování s tím, čím si prošly, a nepochybně jim to přidalo na reálnosti. Čtenáře by mohl zaujmout i fakt, že se v titulu vyskytují různé typy žen. Ať už jsou kladně, či záporně laděné, jejich skvělá charakteristika je tím, co mají společné. Pro nás je nejvýznamnější z nich paní Rozálie, která jak už název napovídá, je pro své okolí spíše prokletím. Ukáže se, že osamělý jezdec byl její manžel, a ona se zdá být vším, jen ne milující manželkou a truchlící vdovou.

„Tolik se jí bojíš?“
„Vy nevíte, co dokáže, pane Jakube,“ hlesl mladík hořce. „Je to zlá a bezcitná osoba, které dělá dobře, když může druhému ublížit, způsobit mu bolest, ponížit ho. Ďábel je proti ní vzorem laskavosti.“
„Chceš tím říci, že by dokázala zabít?“ Jakuba tato myšlenka náhle velmi zaujala.
„Jistě.“ Odfrkl si pan Michal. „Krátce po naší svatbě přepadli tuto tvrz lapkové. Ona jich pobila nejvíc.“ (str. 122)

Stejně jako předchozí tituly z této série i tento hodnotím kladně. Kromě místy zadrhávajících dialogů a názvů kapitol, které opět většinu z toho, co se v nich odehraje, prozradí, nemám moc co vytknout. Kniha se více podobá prvnímu dílu, který byl dle mého názoru propracovanější než díl druhý. To bylo nejspíše z toho důvodu, že Vražda nepočestné panny byla autorčinou prvotinou a v knižní  podobě pouze později vyšla. Martina Novotná se poučila a své zápletky více propracovala, čímž není nadále odhalení viníka tak jednoduché. Kvalita se tedy zvyšuje, a pokud jste byli minule lehce zklamaní, je velká šance, že teď nebudete

Prokletí jménem Rozálie si drží stejné tempo, jak tomu bylo doposud, a vyšetřování se liší pouze tím, že jakožto purkrabí má Jakub o něco větší pravomoc. Častěji se i objevují dobová slova, jejichž nedostatek jsem předtím vytýkala, takže by mohli být spokojeni i o něco náročnější čtenáři. Pokud tento žánr rádi vyhledáváte, nebojte se dát Moravským případům Jakuba a Viléma šanciDobová atmosféra a sympatičtí hlavní hrdinové jsou jen špetkou toho, co vám tyto knihy mohou nabídnout. 


Píše se rok 1289, purkrabí hradu Cornštejna Jakub de la Vega se při jedné ze svých cest po spravovaném panství stává svědkem loupežné vraždy. Pachatel je na místě zadržen. Zdánlivě jasný případ se výrazně zkomplikuje v okamžiku, kdy vyjde najevo, že zadrženým mužem je Vojta, bratr Ondry, věrného sluhy pana Jakuba. Ten se zapřísahá, že je Vojta nevinný, a prosí svého pána, aby jeho nevinu prokázal. Rozbíhá se vyšetřování plné nečekaných zvratů, během kterého dochází k řadě dalších úmrtí. Pan Jakub a jeho sluha Ondra se ocitají v nebezpečí života, kdy musí čelit nejen tlupě krvelačných lapků, ale i nebezpečnému a bezcitnému protivníkovi, který se kvůli majetku nezdráhá spáchat i ten nejodpornější zločin.

Nakladatelství: Knihy s úsměvem
Série: Moravské případy Jakuba a Viléma (3.)
Rok vydání: 2021
Žánr: historická detektivka
Počet stran: 216
Vazba: brožovaná

Komentáře