Letní knižní tipy z naší redakce

Letní knižní tipy 2021 (české tituly)

Spěcháme, abychom nepřišly s křížkem po funuse, jelikož léto je v plném proudu a my teprve teď vydáváme článek s letními knižními tipy. :D Najdete v něm žánrovou všehochuť českých titulů a také díky němu poznáte trochu blíže knižní vkus našich recenzentek. A protože jsme ve zmiňovaném skluzu, některé z knih už jsme stihly přečíst, takže u nich najdete rovnou i odkaz na naši recenzi. Doufáme, že načerpáte inspiraci. :)

✴ ✴ ✴


Kronika města Kocourkova
bude v srpnu vycházet v novém vydání u nakladatelství Pikola. Jako malá jsem se příběhem bavila a věřím, že i čtení v dospělosti mě bude těšit. Český spisovatel Ondřej Sekora si získal mnoho generací dětí a věřím, že ani ty budoucí nebudou výjimkou. Mezi jeho nejznámější tituly nejspíš patří Brouk Pytlík, ale ani zábavné a nápadné počtení v podobě životních osudů a vynálezů lidí z Kocourkova si nenechte ujít. :)

Já osobně bych si v létě ráda udělala čas na knihy, které jsem si už před časem zakoupila a prozatím je neměla možnost přečíst. Jedná se například o Akuma Hanta od spisovatelky pod pseudonymem Daniel O´Brien. Či díla od Kat Niemiec, kterou fanoušci LGBT možná znají také pod přezdívkou Amater. Já už jsem od autorky četla Ve jménu Říše kdysi na jejích stránkách a natolik se mi příběh líbil, že jsem investovala i do tištěné formy. I když vydání bylo samizdatem, stojí to za to. Ještě mám však doma knihu Pomsta za polovinu duše, do které jsem se prozatím ještě neponořila, a jsem zvědavá, jestli se mi bude líbit, jelikož anotace mě příliš nezaujala, ale chtěla jsem knihu už jen z toho důvodu, že je právě od Kat Niemiec a zajímal mě autorčin vývoj i ztvárnění námětu. Zkrátka jsem fanda a doufám, že o Kat ještě uslyšíme. Jak tušíte, jedná se o thrillery v rámci gay romancí, takže tyhle tipy jsou spíše jen pro čtenáře LGBT. 


Iveta Nováková

Já mám v plánu číst tři knížky. 

1) David Jan Žák: Zmizení Edwina Lindy – Je to třídílná detektivka o mladém chlapci Edwinovi, kterému zmizel za podivných okolností otec, začínají na něj ještě navíc dorážet temné síly a musí ochránit otcův zápisník před nepovolanýma rukama, protože jinak hrozí Šumavě nebezpečí. 

2) Lenka Juráčková: Propast – Chlapec přijede za dědou na prázdniny do okolí Vracovských jeskyní, po návštěvě se mu dějí samé podivné věci, možná přestoupil do jiné doby. 

3) Bára Dočkalová: Tajemství Oblázkové hory – Napínavý fantazy román, v němž se jeden kluk a jedna holka musí vydat na dobrodružnou cestu, během níž se utkají s nástrahami neznámé země i se sebou samými. Knihy jsem si vybrala proto, že očekávám dobrý napínavý příběh a také proto, že získaly ocenění.


Barbora Javorková

Letní dny si hodlám zpříjemnit knihou Nesejdeš z cesty od mé oblíbené Dagmar Digmy Čechové. Sama bych si budoucnost asi věštit nenechala, ale s hrdinkou Vandou se toho jako pozorovatel ráda zúčastním. Nenechám si ujít ani skutečný příběh Matěj maluje mapy, v němž Michaela Hošková popisuje život s autistickým synem. Na tuto knížku jsem velmi zvědavá a už předem smekám klobouk před celou rodinou, která si musela kvůli Matějově nemoci doslova překopat celý svět. Do třetice všeho českého – nemůžu se dočkat dalšího počinu Kateřiny Dubské nazvaného Hendrixova kytara, v němž se s hlavním hrdinou podíváme zpátky do nedávné minulosti. Retro jízdu si užiju díky našemu projektu, pro nějž pak budu připravovat recenzi. Pevně doufám, že tuzemská literatura bude v mém čtecím létě zastoupena víc než jen výše jmenovanými třemi tituly, výběr je velký.


Klára Janková

Začátek léta plánuji strávit ve společnosti Aleny Mornštajnové a její novinky Listopád. Titul si plánuji přečíst už delší dobu, jelikož jsem zvědavá, zda i mě natolik uchvátí.

Jako další se těším na pravděpodobně poslední díl Moravských případů Jakuba a Viléma s názvem Prokletí jménem Rozálie (recenze). Mělo by se jednat o ještě propracovanější příběh plný zvratů a věřím, že se mám opět na co těšit. No a v neposlední řadě se chystám na román Pátá minuta je o nás, který si získal srdce čtenářů a mně nezbývá než doufat, že si získá i to mé.

Hendrixova kytara, Pátá minuta je o nás, Propast, Akuma Hanta, Matěj maluje mapy, Listopád, Pomsta za polovinu srdce, Kronika města Kocourkova, Tajemství Oblázkové hory, Zmizení Edwina Lindy, Prokletí jménem Rozálie, Nesejdeš z cesty


Lucie Skalíková

Do léta jsem skočila po hlavě s dílem Hniloba v kořenech od Thea Addaira. Pátrání Parka a jeho přátel po pravdě skrývající se za vraždou jeho nejlepšího kamaráda mě velmi bavilo. Užívala jsem si interakce různorodých postav a jejich proplétání společností, která slovo férovost viděla jen z dálky. Velkým plus je přiblížení rasové diskriminace mladším čtenářům, a tedy i problémy, se kterými se potýkali lidé i v ne úplně vzdálené minulosti.

Od světa ne o moc odlišného od toho našeho se chystám přesunout do postapokalyptického, ve kterém poslední zbytky lidské společnosti přežívají díky zvláštnímu nerostu, sklenitu. Vydám se po stopách mladé Ilan, jež se kvůli vlastnímu přežití po vzoru Mulan vydává za chlapce. Důvodů, proč se na tuto knihu Naslouchač chystám, je mnoho, mezi nejvýznamnější patří zjistit, co na ní lidé vidí, a vtipné scény provázející převlékání za jiné pohlaví.

S další knihou se plánuji vrátit o pár let zpátky, do dob, kdy jsem milovala příběhy o vyvolených hlavních hrdinkách s nezměrnou mocí, které chce vidět mrtvé snad každý v této i jiné dimenzi. Tajemství obsidiánu, paranormální romance z pera Petry Martiškové, mi kromě vzpomínání nabízí i démony, kteří jsou jedním z hlavních důvodů, proč si chci knihu přečíst.

Zda mi v letních měsících zbyde čas i na jiné české kousky, je ve hvězdách a možná ani ony to nevědí.


Nikol Horáková

Během léta bych si ráda poslechla audioknihu Probudím se na Šibuji, kterou napsala Anna Cima a namluvila Anna Kameníková. Společně hodláme objevovat krásy Japonska, a to hned ve dvou časových rovinách.


Kamila Válová

Do léta vstupuji s knihou Případ mrtvé novicky (recenze) od autora Jaromíra Jindry. Jde o třetí díl série Vzpomínky budějovického kata a předchozí tituly mě naprosto nadchly. Znovu se podíváme do Budějovic, kde v letech 1641 měšťané zažívají další záhady a nejasné případy. Mrtvá novicka, dcera rukavičkáře Jana Matouše Plondera odstartuje sérii záhadných sebevražd. Zda se bude jednat opravdu o sebevraždy a jak bude pokračovat láska kata Franciho? Nejen na tyto odpovědi se v knize opravdu těším. Dále mě čeká pokračování knihy Dovolená očima delegátky od Jitky Herzánové. Tentokrát autorka své dílo nazvala Delegátka pod rouškou nejistoty, a jak název napovídá, dozvíme se, jak doba covidová poznamenala tuto profesi. Co mě čeká dál, je ve hvězdách, ale věřím, že díky projektu nezůstane pouze u těchto dvou počinů.


Kateřina Loučková

Moc se těším, až si dám opáčko téhle letošní novinky, která mě moc bavila. Jedno přečtení mi nestačilo. Jedná se o Dům roztříštěných snů.  

Taky mě hodně chytly trampské detektivky od Hafrana, protože se těším, až z nich načerpám další letní čundráckou atmosféru v knize Pavoučí případ


Zuzana Boháčová

Čtecí seznamy už nějakou dobu nevedu, protože moje knižní nálada je dost proměnlivá, takže bych žádný s největší pravděpodobností stejně nesplnila. Titulu, kterému se přes léto ale budu s jistotou věnovat, je novinka Marie Hruškové: Lípy – vlídné a majestátní, jelikož se ji chystám v rámci našeho projektu Čteme české autory recenzovat. Publikace obsahuje 85 lip rozesetých po celém Česku a každá z nich vypráví svůj příběh. Nechybí zde ani GPS souřadnice, takže jestli jste milovníky stromů (toho našeho národního obzvlášť), můžete knížku využít i jako turistického průvodce a navštívit některá z malebných míst.

Abych ale nezmiňovala jen jeden letní knižní tip, zalovila jsem v knihovně a snažila se vybrat z nepřečtených titulů ty, u kterých je šance, že je během dvou měsíců přečtu. Nakonec jsem sáhla po Drobnostech, což je sbírka milých, hravých, vtipných a hlavně pravdivých komiksů ze života, ve kterých se pozná téměř každý (výpůjčka z anotace, která knížku opravdu vystihuje) od ilustrátorky Terezy Konupčíkové. Autorčinu stránku na FB s názvem Drobnosti sleduju už nějakou dobu a její příspěvky jsou pro mě vždycky takovým pohlazením, takže když se jí je podařilo vydat knižně, moc dlouho jsem neváhala. 🙂

Jako další tip jsem vybrala cestopis Kde ženy vládnou od Kateřiny Karáskové, který by se ovšem měl díky zpracovanému tématu dostat daleko na hranice žánru. Už z názvu je patrné, o jaké téma půjde. Čtyři neobvyklé kultury, čtyři místa na Zemi, kde pravidla neurčují muži. Zní vám to jako utopie? Tak se začtěte také a uvidíte sami. Třeba vám knížka zlepší náladu. 🙂

Poslední na mém pomyslném seznamu uvádím pokračování fejetonů Martina Selnera Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr. Martin Selner je… vlastně byl asistentem ve stacionáři pro autisty. Jeho dvě knížky vznikly na základě blogových zápisů, ve kterých s humorem a zároveň citem sdílel svoje zkušenosti. Před nějakou dobou ale oznámil, že z této práce po osmi letech odchází. 


Dům roztříštěných snů, Naslouchač, Případ mrtvé novicky, Drobnosti, Kde ženy vládnou, Delegátka pod rouškou nejistoty, Lípy – vlídné i majestnání, Autismus & Chardonnay 2: pozdní sběr, Hniloba v kořenech, Pavoucí případ, Tajemství obsidiánu, Probudím se na Šibuji

S jakými českými knihami trávíte léto vy? 


Komentáře