Recenze: ODLOŽENÝ VESMÍR (Michal Čagánek)


Román o hledání štěstí


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Michalu Čagánkovi.
Chci si koupit tuto knihu.


Literární tvorbu básníka, prozaika, písničkáře a milovníka života Michala Čagánka jsme vám již dvakrát představili, a to recenzemi na knihy Malá a Plyšový Buddha. Nyní autor přichází s románem Odložený Vesmír, aby tematicky navázal na svá předchozí díla a opět potěšil čtenáře duchovně laděné literatury. 

Štěstí máme všichni na dosah, a přesto mnohým z nás uniká. Tak tomu je i v případě hlavního hrdiny knihy Odložený Vesmír. Aleš Hlavinka je dvaačtyřicetiletý podnikatel, který se po revoluci rychle zorientoval na trhu a vplul jako dravá ryba do světa byznysu. Předmět jeho podnikání je, dalo by se říct, trochu bizarní. Vzít z přírody to nejpřirozenější a uzavřít to v plastové lahvi. Stejně jako pitnou vodu však hrdina uvězní ve stísněném prostoru také svého ducha a stává se věznitelem sebe sama. Že peníze a moc nejsou hodnoty, jimiž lze pevně podepřít naplněný život, většina lidí zjistí s první velkou životní krizí. A také Aleše čeká bolestné prozření a tápání ve tmě. Čtenář má možnost vydat se s ním na klopýtavou cestu hledání smyslu života.

Michal Čagánek v novém románu volně navazuje na své romány Malá a Plyšový Buddha. Na stránkách krásně graficky zpracované knihy, proložené půvabnými barevnými i černobílými ilustracemi, líčí velmi sugestivně duchovní transformaci člověka v dnešní konzumní společnosti. Hrdinu nešetři, pitvá jej zaživa, nechává jej prožívat pocity zoufalství, strachu, bezmoci, nastavuje mu zrcadlo, v němž se odráží všechny bolesti, které způsobil jiným i sám sobě. 

Při čtení se s vypravěčem pohybujeme na tenké hranici mezi snem a skutečností a ztrácíme přesnou orientaci v čase a prostoru. Proměnlivé tempo vyprávění příběhu – od překotného sprintu až k téměř úplnému dějovému zastavení – přesně koresponduje s tím, co se děje v mysli protagonisty. Vrství se na sebe vzpomínky na dětství, zaznívají dávno vyřčená slova blízkých, vědomí se utápí pod nánosy psychotropních látek a halucinací. O to intenzivněji jsou pak prožívány okamžiky vědomého vnímání. 

Zdroj: archiv recenzentky


Na cestě z duchovní vyprahlosti k pocitům hojnosti a vnitřního naplnění hlavní postavu provází několik osvícených osob (dalo by se říci mentálních koučů), které ho učí, jak nechat věci volně plynout, žít v přítomnosti, užívat si darů přírody. Ať už je to moudrý bodyguard, hrdinova dcera Kristýnka, nebo tajemný Pépé... no a samozřejmě autor knihy, který do děje vstupuje s úvahami, jež vkládá do úst postav. 

Při vyprávění Michal Čagánek nevolí cestu rychle plynoucího děje plného dynamiky a napětí, jež by čtenáře připoutaly do křesla na celé odpoledne. Protože text tu neplní pouze zábavnou funkci literatury, ale přináší mnoho skrytých i explicitních úvah o podstatě (nejen) lidského života, je vhodné si jej kouskovat. A na to zjevně myslel i samotný spisovatel, který román člení do krátkých, graficky oddělených pasáží. 

Samotnou publikaci uzavírá soubor kratičkých rozhovorů s inspirativními osobnostmi, mimo jiné i se samotným autorem. Prostor k vyjádření svých myšlenek dostal také známý lékař Jan Hnízdil nebo zpěvák Tomáš Klus.

Zdroj: archiv recenzentky


Čagánkova bohatá metaforičnost, obrazová pestrost a schopnost ulpět delší dobu na jednom konkrétním motivu (například vodě) může odradit tzv. rychločtenáře milující oddechovou literaturu. Na své si tu naopak přijdou ti, kteří v beletristických knihách hledají duchovní přesah a inspirující filozofické úvahy. Těm mohu knihu vřele doporučit. 

Pomalu jsem kráčel pouští, měkkostí písku, tichem noci. Krůčkem po krůčku až na vrchol duny. Nadechl jsem se a prostor vstoupil do mě. Vydechl jsem a stal jsem se prostorem.

Tak jsem vdechoval hvězdu za hvězdou, tak jsem vdechl i měsíc, tak  jsem vdechoval úsvit. 

Vstal jsem a šel jsem slunci vstříc. Dávno bylo ve mně, dobře jsem ho cítil, v každé buňce, na každém kousku kůže, hluboko v srdci. Sluneční světlo přede mnou rozprostřelo poušť jako široký koberec. Nesmírně měkký, nesmírně jemný, plný stop.      (str. 117) 


Zdroj: archiv recenzentky



Anotace:
NA SVĚTĚ MUSÍ BÝT VÍC NEŽ JEN VŠECHNO.

Román o cestě z hlavy do srdce, o prostém lidském štěstí a o ničem, které přesahuje vše...

Přijde chvíle, kdy si člověk uvědomí, že je ve skutečnosti všechno jinak, než si myslel. Vlivný podnikatel Aleš Hlavinka, hrdina nového transformačního románu Odložený Vesmír, tento okamžik zažije na oslavě svých 42. narozenin. Místo bujarého oslavování, na které se těšil, málem umře na svém luxusním WC v důsledku předávkování…

Kniha volně navazuje na předchozí autorovy knihy Plyšový Buddha a Malá.


Nakladatelství: Michal – Já jsem Ty
Rok vydání: 2020
Žánr: duchovní román
Počet stran: 256
Vazba: brožovaná

Komentáře