Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (šéfredaktorka)

Po roce jsou tu zas Vánoce a co by to bylo za Vánoce bez knížek! Já se samozřejmě těším na české tituly, které na mě snad budou pod stromečkem čekat. Jako šéfredaktorka jsem toho s projektem Čteme české autory od jeho začátků v roce 2015 prožila a přečetla hodně, ale chuť číst mám stále! A tak vám představím nejen své srdeční záležitosti či knihy, které na mě opravdu udělaly dojem a mohly by vás potěšit pod stromečkem, ale také se vám svěřím se svým seznamem pro Ježíška. 


Přeju vám, ať pod stromečkem najdete v kruhu své milované rodiny to, co si opravdu přejete. Ale nejvíc, ať máte svátky plné klidu a lásky a nejen svátky, ale také ty chaotické časy, kdy Vánoce teprve přicházejí.


* * *


Ozvěny života a Doteky života

Jestli máte v oblibě zvířata a chcete si přečíst dojemné příběhy právě o nich, tak doporučuju díla české spisovatelky Barbory Dvorecké, jejíž dvě publikace mám doma v knihovničce. Nalákaly mě nejen krásným emotivním počtením, ale také skvělými ilustracemi Ivety Autratové. 


... a vítr chytit za pačesy

Al Da Bianco a jeho neobyčejné a velmi tvůrčí dílo si mě získalo na sto procent a velmi ráda se k němu vracím. Obsahuje básně, texty k zamyšlení, krásné dětské ilustrace a zkrátka nemá chybu. Taková kniha je nejen pro děti, ale i pro dospělé a každému předá něco. 


Panenka a Vina

Spisovatelka Věra Kadlecová se na české literární scéně objevila s velmi kvalitním debutem, psychologickým dramatem Panenka, které mě i spoluzakladatelku projektu Zuzanu Boháčovou doslova dostalo. Ačkoliv knihy nebyly pro mě, tak jejich kvalitu jsem rozhodně ocenila a určitě doporučuju! Pokud se vám tyto knihy objeví pod stromečkem, čeká vás výborné čtení. 

Titulů, o kterých bych mohla vyprávět a doporučovat vám je, by byla spousta, a tolik prostoru bohužel nemám. Tyto si mě však získaly natolik, že jsou pro mě nezapomenutelné, a věřím, že by se nezapomenutelnými mohly stát i pro vás. 


Já osobně bych pod stromečkem nejraději měla Nastereu, třetí díl série Naslouchač Petry Stehlíkové, ale na tento počin si budu muset bohužel ještě pár měsíců počkat. 


Avšak můžu se těšit na Nejkrásnější dárek, který jako antologie vychází u Euromedia – nakladatelství Yoli. Této sbírky se účastnilo množství známých českých autorů, ale i začínajících spisovatelů, na které jsem velmi zvědavá. Mezi top autory sbírky patří kupříkladu Theo Addair, Alžběta Bílková, Kateřina Šardická, Aleš Novotný, Anna Musilová a další... 



Doufám, že se mi pod stromečkem objeví nějaký titul od mého oblíbeného autora, jehož díla postupně sbírám. Petr Heteša si mě získal díky svému románu Infico a byla to taková pecka, že od té doby čtu prostřednictvím nakladatelství Brokilon nejen novější, ale i starší tituly. 


Mým dalším oblíbeným autorem je také Miroslav Žamboch. Brousím si zuby na sérii Bakly, kdyby něco, milý Ježíšku. :)



Jakou knihu si přejete vy, milí čtenáři? 

Nechtěli byste nějakouo z mého výběru?



Komentáře