Recenze: PANENKA (Věra Kadlecová)

Ryzí opravdovost a upřímnost díla české autorky! 


"Přišla jsem za vámi, protože opravdu od vás něco chci. Zajímáte mě, Evo, chci si s vámi povdat o vašem životě, chci vás požádat, abych vás mohla navštěvovat a abyste vyprávěla, na co si jen vzpomenete." 




Za recenzní výtisk děkuji autorce Věře Kadlecové


Chci zakoupit knihu Panenka


Ke zrecenzování této knihy jsem se dostala přes samotnou autorku Věru Kadlecovou, která náš projekt Podporujeme (začínající) české autory oslovila a uhranula nás ukázkou, která byla nesmírně čtivá. Nemohly jsme a ani nechtěly odmítnout. :o)

Hned z úvodu bych ráda řekla, že pokud očekáváte prvotinu české autorky, načekáte se marně. PANENKA je sice první dílo Věry Kadlecové, ale ani vzdáleně prvotinu nepřipomíná. Já sama jsem si knihu zařadila mezi inteligentní psychologické romány pro náročné čtenářky.

Styl psaní je rozmanitý. Autorka má širokou slovní zásobu a dokáže ji bez váhání používat a navnadit své čtenáře. Již od začátku je poznat, že román má hlubší myšlenku, jelikož se Věra Kadlecová nad vším velmi zamýšlí. Nevyhýbá se kontroverzním tématům, ale nepíše nic přímo tak, aby byly situace nevhodné a vulgární. 

Jak křehká a možná nepatrná je hranice toho, co dokážeme vydržet. Kdy přijde ten okamžik, ta téměř nepostřehnutelná sekunda, kdy naše vědomí řekne dost, a my už jsme přesvědčeni, že jsme překročili mez snesitelnosti vlastní existence.

Ústředním tématem knihy jsou osudy dvou žen - Beaty a Evy. Autorka se nad nimi uvažuje, poukazuje na uvěřitelné situace, které jsou velmi autentické a zasvěcuje čtenáře postupně do životů obou postav. Nikoho nezahlcuje, ale také jsem neměla pocit, že by autorka něco vynechala. Vše důležité bylo vyřčeno a každý má tak možnost se do postav vcítit a prožít s nimi emocionální okamžiky. 

"Prosím, panenko, neboj se a důvěřuj mi trochu. Ukaž, pomůžu ti." 

Eva má svůj život již prakticky za sebou, ačkoliv ji může čekat nějakých dalších dvacet třicet let. Ale natolik jí ho změnily osudné situace a činy, že nad ním již nemá moc. Ztratila svého manžela, své děti i svou lásku, která byla dá se říct i jejím prokletím. Velmi oceňuji, že se o Evě dozvídáme téměř celou její životní pouť.

Beata moc neví, co si počít se svým životem. Viděla jsem v ní, že hledá něco, co by ji přimělo se posunout dál a žít tak, jak si skutečně přeje. Takhle neustále pátrá a soustřeďuje se právě na osud Evy, který jí otevře oči. 

Richard je opravdu osobnost, která má silné charisma a dokáže na lidi zapůsobit. Já osobně jsem ho neměla zrovna v lásce, protože na mě působil až příliš bohémsky a egoisticky. Neřešil následky, dokud nenastaly a pak už bylo většinou pozdě...

Charaktery postav jsou opravdu hodně věrohodné. Jako by šlo o román podle skutečnosti, protože děj je velice upřímný a čtenář má tak pocit, že se klidně mohl udát. 

"Jseš spokojenej?" začala na něj nevybíravě ječet. "Prachy! Furt jen prachy! To ti zřejmě nevadí za jakou cenu, co?"

Autorka dokázala vystihnout komunistický režim, ve kterém ale naštěstí nezabředla, pouze poukazuje na důležitá fakta. Neváhala sepsat také bouřlivý život na okraji společnosti.  Nebojí se odhalovat prakticky nic, co se hrdinek týkalo, ať už jde o život v dané době či lidskou povahu. 

Díky tomu na čtenáře také působí emoce, ovšem autorka si je nevynucuje. Nechává pocitům volný průběh a čtenář tak není ze čtení zdrcený nebo zbytečně vyšťavený. To opravdu oceňuji, protože napsat srdceryvnou četbu, která z člověka rve emoce, je podle mého snazší, než dát příběhu skutečnost a upřímnost. 

Zdroj: Román Panenka - Věra Kadlecová

Autorka se zaměřuje na kontroverzní a společenská témata, mezilidské vztahy a lidskost jako takovou. Z knihy krásně vyplývá psychologie postav a jednotlivých činů. Romantika a láska je psána velmi reálně nenadlehčenou formou. Snílky to neuspokojí, ale každý čtenář si bude svým způsobem okouzlen. 

"Tohle je všechno, panenko, všechno, co si jen budeš přát. Výšky a dálky, energie a rychlost, jako by tě poháněl elektrický proud myšlenky, které předbíhají jedna druhou a síla na vše, co si jen zamaneš. Koks."

Pro mě byl v knize trochu problém s přeskakováním textů. V jednu chvíli jsem byla s Beatou na cestě, v druhou se vracela ke vzpomínkám na rozhovor s matkou a pak jsme náhle dorazily do cíle. To bylo matoucí a nepříjemné, ale nemohu říct, zda to na každého bude působit stejně.

Musím upřímně říct, že tento román nebyl čtivo pro mě. Já jsem spíše přes fantasy, takže ačkoliv byla Panenka skvěle napsaná a velmi vhodně poukazovala na lidské osudy a skutečnost, na mě působila trochu zdlouhavě a nečetla se mi snadno. Pokud takové knihy máte v oblibě, Panenka si vás rozhodně získá a určitě nezapadne do průměru.

Nebojím se dílo Věry Kadlecové doporučit všem náročným čtenářům, jež touží po reálném příběhu lidských osudů, po emocích mezi slovy a upřímností v každém řádku. 

"Poběžíme, kam nás nohy ponesou, celej svět nám leží u nohou a my si to užijeme, panenko!" 

Knižní obálka: 
Fantastická. Vystihující. Kontroverzní a vábivá. Na první pohled si mě získala. 




Anotace: 
Co všechno napadne stárnoucí, vyřízenou ženu ve chvíli, kdy je přesvědčena, že už dál nemůže, že právě dosáhla hranice toho, co se dá snést? Lituje, že neprožila život jinak, vzpomíná, bilancuje, omlouvá se v duchu všem, kterým ublížila bez možnosti nápravy?... 
Mladá žurnalistka Beata se po rozvodu nastěhuje zpět ke své matce a chce napsat svůj první literární počin. Vybere si k tomu skutečný příběh bývalé narkomanky Evy, která všemi opuštěná žije s duševní poruchou v sanatoriu zbavená svéprávnosti. Beata nedbá varování své matky, ani výhrůžek Eviny dcery Ester a odjíždí vstříc velké výzvě. Přijme ji Eva a jak ovlivní Beatin život?

Nakladatelství: Klika
Žánr: Literatura česká, Romány pro ženy
Vydání: 2016
Počet stran: 284



Komentáře