Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Ivana Gašparíková)

Nastává čas Vánoc, a je tedy třeba rozhlédnout se po knihách, které zabalíme do vánočního papíru a uložíme pod stromeček. Ráda bych vám, milí čtenáři, představila pět titulů, které by určitě neměly chybět žádnému milovníkovi hororů, napětí a akce. Protože co by to bylo za Vánoce bez pořádné husí kůže?

Dříve než se pustíme do tipů na vánoční čtení, ráda bych zmínila i to, co mi čtení českých knih přineslo. Přeci jenom spousta čtenářů dává přednost zahraniční tvorbě. Je pravdou, že k častějšímu čtení tuzemské literatury jsem se dostala díky projektu Čteme české autory.  Díky tomu mohu naše čtenáře seznamovat převážně s hororovou literaturou, která stále nemá v našich končinách větší úspěch. Největším překvapením pro mě bylo setkání s nakladatelstvím Golden Dog, jež se přímo hororovým žánrem zabývá. Proto není překvapením, že jeden titul z jejich tvorby vám ráda představím. 



* * *


Kniha Mrtvé ženy od autora Martina Štefka je detektivní thriller na vysoké úrovni. Rozhodně není pro slabé povahy, neboť se v textu objevují sexuální násilné scény a nepříjemné vyobrazení násilí. I přesto se dá dílo označit za jedno z nejlepších, které pod touto značkou vyšlo. Pokud už vás omrzeli tradiční severští vyšetřovatelé, rozhodně je potřeba se seznámit s Hankem Giorgio, nejlépe za zvuků rolniček.




Dalším zajímavým dárečkem by mohla být antologie Válkotvůrci od Františka Kotlety. Znovuvydání titulu v roce 2020 pod nakladatelstvím Epocha přináší i novou povídku. Ta reaguje na dnešní dění okolo pandemie. Pokud milujete jméno Kotleta, aniž byste mysleli jen na jídlo, tak je dobré zdůraznit, že antologie je seskládána z krátkých sci-fi povídek, které autor publikoval ještě pod svým jménem Leoš Kyša. Spisovatel v knize zkoumá moderní společnost a důsledky její technologie. Něco je stále ve futuristických plenkách, něco však nikoli... a to začíná být celkem děsivé!




Jsou na vás vánoční svátky moc rychlé? A co takhle se z toho vystřílet s dílem Říkají mi Lars? Autor ukrývající se pod pseudonymem Daniel Gris nám představí svérázného Larse, který pro průšvihy nechodí daleko. Je to ten typ postavy, jenž srší svérázným humorem a jeho život je plný akce a spletitostí. Pokud byste knihu zhltli rychleji než bramborový salát, mohu vás uklidnit, že má další dvě pokračování s názvy Lars láme kosti a Lars útočí, což zní jako naprostá vánoční pohoda. 



Pojďme ale také mrknout na fantastickou literaturu. Přeci by jen v kouzelném období plném čar a tajemství neměla chybět. Autorka Milada Střítezská k sobě přitahuje pozornost svou obsáhlou ságou Ilusie, kde se plánuje osm pořádně tlustých knih, které voní lépe než perníčky. Aktuálně jsou na světě dvě, a to Harfeníci severu, Dědicové Tuonely a Probuzení Louhi. To už je pěkná řada bichlí na zimní večery. Autorka vás zavede do světa, kde se seznámíte s rozvernými harfeníky ze severu a paličatou princeznou Saaru. 




A co bych si přála od Ježíška já? Rozhodně zajímavý tip bych měla na Ospalou slovanskou díru od Petra Jaroňka z roku 2019. Jedná se o fantastický román s prvky hororu, který se odehrává ve 13. století ve Zlíně. Hlavní hrdina Henslin má jasný úkol, a to dopadnout mordýře, jenž trápí místní obyvatele. Okolo vražd se vznáší opar záhad. Vážně je vrahem černý jezdec z pekel? To by vážně zajímalo i mě.




A jakou knihu bys chtěl dostat pod stromeček ty, milý čtenáři? 

A co třeba nějakou z mého seznamu? 


Komentáře