Přečti knihu za den!


Jednou za čtyři roky tu máme 29. února. Jeden den navíc by se měl využít a jak nejlépe jej prožít? Přece s knihou v ruce! Na projektu Čteme české autory jsme si pro vás připravili knižní tipy týkající se knih, jež přečtete za jediný den!





Ivona Šabíková, šéfredaktorka
Chcete-li vtipnou a napínavou knihu s dávkou romance a vzrušení, kterou přečtete za den, pak stačí sáhnout po SNĚHURKA JABLKA NEBAŠTÍ. Tento počin má na triku česká spisovatelka Petra Stehlíková, jež se nám vryla pod kůži díky své naprosto fantastické a pohlcující sérii Naslouchač (Upřímně, knihy jsou tak napínavé, že jsem obě přečetla za víkend!). Mimochodem, z jara plánuje Host vydání třetího dílu s názvem Nasterea, tak věřím, že se mnou počítáte dny do vydání.

Ráda bych také připomněla atypickou sbírku ... A VÍTR CHYTIT ZA PAČESY, která je protkaná dětskými ilustracemi, básněmi, úvahami a povídkami. Zkrátka mnoho působivých útvarů k zamyšlení, které pobaví a dají vám plnou dávku pocitů. Takovou netradiční četbu na den, který nastane jednou za čtyři roky, bych doporučila všemi deseti. 

Mým posledním knižním tipem, který je podle mého opravdu skvělým počtením, je HRA O NEŽÁDOUCÍ od spisovatele Zdeňka Řeháka. Brožovaná knížečka o dvou stech osmi stranách vyšla v roce 2015 u nakladatelství Epocha a zobrazí vám dystopický sci-fi svět, ve kterém si přijdou na své i milovníci detektivních linek. 






Petra Darebníčková, korektorka, redaktorka a recenzentka
Známá česká prozaička Petra Dvořáková nás ve svých knihách neláká do světa bohaté fantazie, nepřináší neobvyklé náměty, neexperimentuje s literární formou. Autorka totiž zachycuje život takový, jaký je. V jejích povídkách a románech lze vysledovat časté téma citové deprivace, kterou si s sebou hrdinky nesou z dětství. Tak je tomu v případě autobiografické knižní zpovědi JÁ JSEM HLAD. Spisovatelka tu otevřeně píše o svých rodinných traumatech, komplikovaných vztazích a o svém boji s mentální anorexií. Přestože tuto prózu určitě nelze zařadit mezi oddechové knižní jednohubky, přečetla jsem ji za pár hodin. Jednak se mě zpracovaná témata osobně dotýkala, jednak mám ve zvyku přečíst několik knih stejného autora bezprostředně za sebou a v té době jsem se právě soustředila na tvorbu Petry Dvořákové.

Lucie Skalíková, redaktorka a recenzentka
Knihu PROJEKT ALFA – V PASTI spisovatelky Lenky Dostálové jsem četla před třemi lety, kdy mě uchvátila a okamžitě se stala mou nejoblíbenější. Ten pocit cítím pokaždé, když se na ni podívám, avšak řekla bych, že je to spíše z nostalgie. 
Stručný obsah: Příběh vypráví o dívce Layle, která žije poklidný život středoškolačky. Tak tomu je alespoň dokud neomdlí a neprobudí se v nemocnici, kde se jí pokusí unést neznámý muž. Layla pomalu zjišťuje, že není jako její spolužáci a že je součástí temného plánu, který má kořeny hluboko v minulosti.

Ivana Pásková, korektorka, redaktorka a recenzentka
Kniha, která se dá v klidu přečíst za jeden den, je MÁJ od Karla Hynka Máchy. Je to rozsáhlá lyricko-epická báseň, která zpracovává romantický příběh loupežníka Viléma a jeho milé Jarmily, jež podlehne svodům Vilémova otce. Tento romantický příběh zná každý z nás. Ale co je na pozadí a proč bylo dílo napsáno, ví jen málokdo. Karel Hynek Mácha toto dílo psal coby otevřenou kritiku lidské společnosti. Jeho báseň však nebyla v té době přijata, protože nevychovávala čtenáře. Až my v dnešní době dokážeme plně pochopit obrovský rozměr tohoto díla. Kromě toho si můžeme prohlédnout čistou přírodu a užít si čistoty poezie. Mácha byl dle mého názoru skvělým literátem, kterého bohužel jeho doba (v čele s F. X. Šaldou) nedokázala docenit. Teprve až padesát let po jeho smrti se jeho tvorbou inspirovali tzv. Májovci a bylo na něj navázáno.





Ivana Gašparíková, redaktorka a recenzentka
Thriller 15 MINUT z pera českého autora Tomáše Zářeckého pojednává o patnácti soutěžících v reality show, kde se točí velké peníze. Vše je vysíláno divákům online. Vyhrát však může jen jeden. Román je psán čtivě a napínavě. Ale hlavní je, že autor skvěle zvládl charaktery všech soutěžících. Díky kvalitě díla je snad jasné, že je to kniha, která se musí číst na jeden zátah.

Barbora Javorková, redaktorka a recenzentka
AŽ NA KOSTNÍ DŘEŇ (Věra Nykodýmová)  Strohé, spíše dokumentární vyprávění o boji s těžkou nemocí. Může to potkat každou z nás, i když to nikdo slyšet nechceme. O to víc při čtení mrazí, už proto, že čím sušší styl, tím syrověji působí. Přítomná odosobněnost mi nijak nevadila, brala jsem dílo spíše jako výpověď než román. Kniha mě na celé odpoledne přikovala ke křeslu a já musela číst a číst, dokud jsem nedošla na poslední stránku.




Marie Daňková, redaktorka, recenzentka a administrátorka 
DIVNOLIDI V OBCHODĚ od autorky Lucie Bendlové. Přišlo vám někdy na mysl, co se asi honí hlavou prodavačce, která musí obsloužit stovky lidí a ne všichni jsou slušní a vychovaní? Autorka se rozhodla předat své zkušenosti ala žena za pultem. Vtipně komentuje a rozděluje zákazníky do jednotlivých skupin. Naskýtá se nám možnost vidět svět pohledem vtipně cynické prodavačky. Jednotlivé glosy jsou naservírovány s umem. Za mě skvělé dílko, které si můžete přečíst...třeba ve frontě!



Zuzana Boháčová, administrátorka, spoluzakladatelka
S HLAVOU V OBLACÍCH PEJRU (Kateřina Petrusová) – Jihočeská romantika, která mi vždycky zvedne náladu. Je potřeba brát knížku s velkou nadsázkou a povznést se nad některé lehce hysterické výstupy hlavní hrdinky. Naštěstí její klidný protějšek dokáže zachránit každou situaci. A navíc je to pořádný kus dominantního chlapa, jak jinak než se srdcem na dlani a tomu se jen těžko odolává.

KDO ZABIL SNÍŽKA  (Petra Soukupová)  Knížka pro děti s kontroverzním názvem, která určitě zaujme i nejednoho dospělého (a nejednoho rodiče bohužel určitě také odradí). Ale jak je u Petry Soukupové zvykem, příliš se s věcmi nepáře a i v dětské literatuře zpracovává nelehká témata. V tomto případě smrt poněkud problematického domácího mazlíčka. Příběh veskrze detektivní, který si ovšem zachovává reálný ráz a ani v závěru nenabarví svět narůžovo. Od mazání medu kolem pusy jsou tu jiní. Za mě velmi povedené.



Tak jaký titul jste za tento den přečetli nebo jaký byste nám doporučili? 



Komentáře