Recenze: NOVÝ DOMEK PRO MYŠKU (Petr Horáček)

Velké jablko a malý byt rovná se problém pro myšku

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.
Chci zakoupit knihu Nový domek pro myšku.


V „Projektu“ jsme vám představili už několik titulů Petra Horáčka, úspěšného výtvarníka a autora knih pro děti, žijícího v Anglii. Zájemci si můžou přečíst recenze na knihy Husa Líza, Nejkrásnější místo na světě, Jak myška snědla měsíc či O myšce, která se nebála. Nedávno potěšilo nakladatelství Portál všechny „horáčkomily“, protože již podruhé vydalo Nový domek pro myšku, tentokrát však ve větším formátu a s průřezy. Nezaměnitelná myší hrdinka s roztomilým outfitem není českému publiku neznámá. Z předchozích Horáčkových knih už jsme zjistili, že se nebojí a že snědla měsíc. Nyní odkryjeme také to, že má i trable s hledáním nového domova.

Zdroj: archiv recenzentky

Malá myška jednoho dne objevila před svým domečkem krásné a šťavnaté jablíčko. Otvor v díře byl však příliš malý na to, aby se jím velké jablíčko protáhlo. Jak si myška s takovou situací poradí? Vydá se hledat nový domek, kam se vejde jak ona, tak její jablíčko. Má štěstí. Brzy ji kroky zavedou k příbytku krtka. V jeho doupěti plném knih však není pro myšku a její svačinku místo, musí tedy hledat dál. Jaká zvířátka sympatická hrdinka ještě navštíví? Zůstane bez domova? Než se čtenáři dočkají šťastného konce, čeká je nejedno překvapení.

„Páni,“ povídala myška. „Na tomhle jablíčku bych si ráda pochutnala. Musím si ho vzít dovnitř.“

Ale ať se snažila sebevíc, nemohla ho protáhnout otvorem svého doupátka. 

„Můj domeček je moc malý,“ povzdechla si myška. „Asi bych si měla najít větší.“

A tak se vydala na cestu. (1/3 knihy)


Děj je jednoduchý, ale jak už u Petra Horáčka bývá zvykem, nejedná se o tuctový příběh, ale originální vyprávění, kde nechybí překvapivá pointa, trocha napětí a smířlivý závěr. 

Zdroj: archiv recenzentky

Výrazný font písma barevně koresponduje s jeho okolím. Krátký, srozumitelný text, zasazený do celostránkových ilustrací je bohatý na citoslovce, slova citově zabarvená, zdrobněliny a přímou řeč. Obsahuje opakující se pasáže, což napomáhá čtivosti, děti to mají rády. Věřím, že tato kombinace bude blízká všem malým čtenářům. 

Zdroj: archiv recenzentky

Obsah za ilustracemi nepokulhává, obě složky se vzájemně doplňují a skvěle fungují, místy kresby hovoří místo textu.

Skladba barev je velmi příjemná a lahodí oku. Děj je zasazen do přírody a zčásti do podzemí, proto dominují zelená, modrá, ale také hnědá, černá či oranžová. Přesto výsledný dojem nepůsobí smutně, ale vesele a hravě. Nechybí nadsázka a roztomilé detaily – např. krtek lebedící si v houpacím křesle je zavalený knihami nebo peřiny v myščině posteli…

Zdroj: archiv recenzentky

Toto nové vydání vzniklo v souladu s originální anglickou verzí a oproti prvnímu českému vydání obsahuje průřezy, čímž titul získal interaktivní prvky a to přispívá k jeho vyšší přitažlivosti. Takovýto průřez nalezneme už i na obálce, díky čemuž je titul opravdu nepřehlédnutelný. Samozřejmostí jsou opět pevnější stránky, což uvítají zejména rodiče malých dětí.

Občas se zbytečně opakují dvě stejné ilustrace či text za sebou. To mi trošku vadilo, ale jinak je to skvělá, nápaditá, obsahově hodnotná, interaktivní a výtvarně mimořádně lákavá knížka, která potěší každého čtenáře zhruba od dvou do sedmi let, ale má potenciál zaujmout i rodiče.


Anotace:
Nové vydání ve velkém formátu s průřezy!

Jak může myška dostat velké jablko do svého malinkého obydlí? Nezbude jí nic jiného, než si najít jiné, o něco větší bydlení. Všechny domečky, které cestou potká, ale už mají svého nájemníka. Jak její putování za novým domkem dopadne, to se dozvíte v knížce.

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk Petr, Husa Líza, O myšce, která se nebála, Myška, která snědla měsíc aj.

Nakladatel: Portál
Rok vydání: 2020
Žánr: literatura pro děti a mládež
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Komentáře