Recenze: KLUB KLIKAŘŮ – BITVA V PODZEMÍ (Vít Martin Matějka)

Stopy vedou stále hlouběji... 

„Není zbytí,“ udeřil Lukáš pěstí jedné ruky do dlaně druhé. „Musíme na to vlítnout.“ (str. 33) 


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Vítu Martinu Matějkovi.


Dobrodružství a napětí v třetím díle série Klub Klikařů se tentokrát odehrává spíš hluboko pod Plzní než v jejích ulicích. Autor Vít Martin Matějka na sebe na internetu prozradil, že se ve volných chvílích věnuje sjíždění kopců na snowboardu nebo na kole, což se promítá i do Klubu Klikařů. Jak? A jaký zážitek přináší čtenářům jeho nejnovější kniha Bitva v podzemí?

Klub Klikařů se vrací a dobrodružství, která prožijí tři kamarádi, budou tentokrát ještě temnější. 

V úvodu Šárka pomáhá bezdomovci Jarouškovi zabydlet se v rodinné chatce v zahrádkářské kolonii, čímž z Jarouška fakticky přestává být bezdomovec a stává se platným členem klubu. Se Šárčinou sestrou hraje pomatený stařík šachy a jen tak mimochodem učí Jirku odemykat zámky bez klíčů.

Když se zdá, že je ve městě vše v pořádku, narazí Šárka na koncertě v katedrále na podnikatele Nowotného, kterého kamarádi považovali za odepsanou figurku. Bohužel tento zbohatlík opět zkouší manipulovat veřejným míněním a ohrožuje Šárku i její rodinu. A k tomu se pátrači setkávají i se starými známými, které po bitvě na Krkavci považovali za mrtvé.

Staří i ještě starší nepřátelé se navíc nebývale zajímají o plzeňské podzemí, které je stejně jako v jiných historických městech rozsáhlé a obestřené legendami. A Klikaři se nemají na koho obrátit, protože policista Chabada je služebně pryč.

V temných podzemních chodbách se může čtenář o tři protagonisty opravdu bát a zároveň se pobaví jejich vtipnými hláškami i drobnými nehodami.

„Jaká je voda?“ smál se Jirka. 
„Mokrá. Mokrá a studená.“ 
Tentokrát se k Jirkovi přidala i Šárka. Řehtali se na celé kolo. 
„No, tak jste se pobavili. A teď ta horší část,“ kývl hlavou směrem ke zpola zatopené chodbě. „Jinudy to nejde. Takže se namočíte taky.“
(str. 89)

Hlavní postavy jsou čtenářům jistě už známé, a pokud ne, rozhodně doporučuji si obstarat nejdříve první dva díly, protože provázanost je značná a zorientovat se bez předchozích titulů je obtížné. Obzvlášť pro knihomoly začátečníky, kteří by se mohli cítit zmateni natolik, že by čtení mohli vzdát.

Lukáš se opět projevuje jako charismatický vůdce skupiny s dobrou fyzičkou a odvážnou povahou. Miluje cyklistiku, což Matějka popisuje velmi realisticky – pravděpodobně díky své vlastní zálibě. Taky hází nejvíc povedených hlášek a svou zbrklostí dostává skupinu leckdy do obtížných situací.

Jirka, se širokým všeobecným přehledem a láskou k rodnému městu, přináší do týmu analytické myšlení a poklidný přístup k problémům. Občas se nadchne pro věci, které kamarádi nechápou, ale díky tomu odhalí některé podstatné střípky informací. Tuto postavu autor často využívá k tomu, aby neznalé mladé čtenáře trochu dovzdělal a informoval je o věcech, které možná neznají.

Zdroj: archiv recenzentky

Šárka, na první pohled spořádaná dívka z gymnázia, tentokrát rozhodně není ve vleku obou kluků, ale sama přináší nové podněty, je odvážná a prokáže svým přátelům velkou loajalitu. Společně tvoří vyvážený tým, jehož jednotlivé členy čtenáři snadno rozpoznají a ztotožní se s nimi.

Styl vyprávění zůstává konzistentní, s jednoduchým a čistým jazykem, který oslovuje cílovou skupinu náctiletých. Autentičnost postav podtrhují občasné anglicismy v přímé řeči, které se, ať se vychovatelům líbí, nebo ne, staly součástí dnešní dětské mluvy.

Přestože příběh nabízí rychlé tempo a akční scény, není zde nedostatek vývoje charakterů a výborně podané atmosféry.

Kombinaci detektivky a adrenalinového pátrání s mysteriózním nádechem žáci na prvním stupni základky určitě ocení. Matějka skvěle udržuje spojení mezi realitou a fikcí, což podněcuje  představivost a zároveň přináší napětí a dobrodružství.

Celkově je Klub Klikařů: Bitva v podzemí výborným pokračováním série (1. díl Boj o Krkavec, 2. díl Prokleté Velikonoce), které zůstává věrné svému žánru a zároveň přináší díky městským katakombám atraktivní a pro tuto sérii nové (ačkoliv jinak v dobrodružné literatuře osvědčené) prvky.

Jirka se vrhl k mapám na posteli a začal se jimi probírat. Zuřivě šmejdil prstem po jednotlivých listech a něco si u toho brumlal. Tentokrát bylo na Šárce, aby se podívala na Lukáše. 
„Tohle tu dělá už dvě hodiny,“ mávl rukou. 
„No jasně!“ vyskočil najednou Jirka od postele, jako kdyby byl na pérku. „Koukejte!“ (str. 75-76)

Ilustrací se opět zhostil Jaroslav Kratochvíl – a nutno říct, že skvěle.  Dotváří atmosféru a správně navnadí. Příjemné je, že nakladatelství drží jednotnou úpravu.

Bitva v podzemí určitě není posledním dílem, protože Klikaři v závěru konečně zaznamenali to, čeho si zkušenější čtenář všiml již v předchozích příbězích – totiž, že si Matějka patrně buduje prostor k uvedení hlavního záporáka, jakési Komise, jejíž záměry jsou sice prozatím nejasné, ale zcela jistě nekalé až temné.

Na střet Klikařů s tímto tajuplným nepřítelem, z něhož mrazí, se velice těším a doufám, že dostane více prostoru. Útlé knížečky pojmou velmi dobře epizodní příběhy, ale věřím, že ani začínající čtenáři by se po přečtení již vydaných dílů nemuseli zaleknout o něco objemnějšího svazku. A tatínkové budou možná svým ratolestem ještě rádi předčítat…

Ať už jste rodič, či učitel, který má ve zvyku k vysvědčení přidat knižní dárek, mohu knihy z této série velice doporučit.

Závěrečné hodnocení: 95 %


Anotace:
Staří nepřátelé se vracejí. Třetí díl dobrodružné série. Klub Klikařů může být spokojený. Dokázal zvítězit v Boji o Krkavec i porazit zákeřného podnikatele Nowotného v jeho snaze ovládnout Plzeň pomocí mobilní hry. Vše se zdá být zalité sluncem, ale nic nemůže být pravdě vzdálenější. Když Šárka náhodou natrefí na pana Nowotného a zjistí, kdo je jeho nová pravá ruka, musí povolat Lukáše i Jirku do zbraně. Staří nepřátelé se vracejí silnější než kdy dřív, stíny minulosti začínají vystrkovat nebezpečné pařáty a stopy vedou stále hlouběji a hlouběji pod město.

Nakladatelství: Fragment
Ilustrace: Jaroslav Kratochvíl
Série: Klub Klikařů (3.díl)
Rok vydání: 2024
Žánr: dobrodružné pro děti
Počet stran: 154
Vazba: pevná

Komentáře