Recenze: DCEŘINA KLETBA (Tereza Bartošová)

Když si lidé lžou

Otočil se na patě a vykročil k ní. „Zůstaneš sama,“ vyřkl do větru jako tichou kletbu, nebo snad přání, a zrychlil krok. (str. 311)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Uprostřed Příbrami je nalezen těžce podchlazený muž s třemi promile alkoholu v krvi, jenž krátce po převozu do nemocnice umírá. Ukáže se, že se nejednalo o náhodného opilce, ale o Radka Bolinu - známého šéfa techniků příbramské kriminálky, jemuž kamarádova záhadná smrt nedá spát a poprosí kolegy Tomáše Vyskočila s Honzou Richterem, aby zjistili něco víc. Pár dní zpátky se mu totiž Bolina svěřil s obavou o svůj život. Netrvá dlouho a vyšetřování odhalí, že Radek rozhodně nezemřel náhodou. Byl otráven.

Vražda Boliny není jedinou záležitostí, kterou musí dvojice kriminalistů řešit. Tomášovo manželství je v ohrožení, a to kvůli videu s tajuplnou blondýnkou, které manželka obdržela ve zprávě. Kdo je ta dívka? Čeho chce odesílatel docílit? I na tyto otázky budou muset najít odpovědi.

Lucinka už spinkala, když dostala video, za které zaplatila on-line neuvěřitelných pět set korun. Bylo to hodně, nebo málo? Stálo to za kopanec, který její důvěra dostala? (str. 32)

Příběh je vyprávěn er-formou, jež nám umožňuje nahlédnout jak do hlavní dějové linie, tak do několika vedlejších, sledujících jednotlivé aktéry dění. Přiznávám, že kompozice může být zpočátku zmatečná. Postav se vyskytuje mnoho, nicméně všechny souvislosti se dají v pravý okamžik dohromady – zejména prostřednictvím románovým prostředím. Protože Příbram je rodným městem Terezy Bartošové, využila své dlouholeté znalosti a poznatky k nastolení příslušné atmosféry. Nastiňuje jej jako typické maloměsto, čímž se osudy zúčastněných snadněji proplétají.

Přestože ústřední roli hrají Tomáš Vyskočil a Honza Richter, pozornost je více zaměřená právě na Vyskočila, jehož vztah s manželkou prochází menší krizí. Na vině je mladá blondýnka vydělávající na nic netušících, jemu podobných mužích. Ona koketuje s chlapy na baru, zatímco její kamarádka je natáčí zpovzdálí... a řekněme, že jejich stopa neskončí jen v telefonu. Charakterová odlišnost zainteresovaných dala dohromady nesourodou a zajímavou směsici lidí, kteří ve vás vyvolají celou škálu emocí.

Inspirace znovu vzešla z Kytice K. J. Erbena a tentokrát je klíčová zápletka velmi dobře skryta. Čtenáři jsou podstrkovány různé varianty a nutí jej pochybovat o vlastním úsudku. Osobně se mi moc líbily psychologické triky, jež mě mnohokrát svedly na falešnou stopu. 

Víc už toho říct nestihla. Marie jí bez většího rozmyslu střelila facku. Chvíli na sebe beze slova zíraly. Linda si držela tvář, do které se jí vlévala horkost, její matka si sevřela ruce koleny. „Myslela jsem si, že jsem tě vychovala líp,“ řekla potichu. (str. 101)

I když je detektivní linka poutavá, jde vidět, že autorka je lékařka, jelikož části z lékařského prostředí jsou věrohodnější. Při vyšetřování to někdy vypadá, jako kdyby z celé příbramské kriminálky pracovali jen Honza s Tomášem, samotná výslechová řízení nejsou moc věrohodná kvůli neprofesionálnímu chování ovlivněném zapletenými city.

Dceřinu kletbu považuji za zdařilou detektivku, která dokazuje, že v příběhu není vždy potřeba prolít litry krve. Děj má spád a obsahuje vše, co byste od žánru čekali. Jednotlivé střípky dají ve výsledku dohromady celý obraz a nechybí ani překvapivé odhalení. Sice je možné, že viníka identifikujete ještě před závěrem, ale rozhodně nepřijdete o nečekané završení ukazující, že šťastné konce nejsou zaručeny. Jen bych si dovolila nesouhlasit se zavádějící větou na přebalu, která naznačuje, že se jedná o pokračování starého zločinu. Není tomu tak. 

Tereza Bartošová je lékařkou a začínající spisovatelkou. Kromě svých tří dětí miluje čokoládu, metal a turistiku. Řídí se mottem: „Neberte život příliš vážně, stejně z něho nevyváznete živí!“ Dceřina kletba je třetím titulem ze série Příbramských detektivek. Předešlý díl Vodník vyšel minulý rok.

Kniha mě mile překvapila a naprosto předčila má očekávání. Na rozdíl od Vodníka se mi dostalo napínavého případu, který nepostrádal logiku a snadno se v něm orientovalo. Budu doufat v další díl, neboť námět mě hodně zaujal.

Závěrečné hodnocení: 90 %


Poručík Tomáš Vyskočil má velký problém. Je blonďatý, rafinovaný a odhodlaný pořádně mu zavařit. Zatímco se Tomášovo manželství ocitá v ohrožení, je uprostřed Příbrami nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Taková smrt by kriminálku mohla nechat v klidu, kdyby se ovšem dotyčný nedávno nezmínil, že mu někdo usiluje o život. A tak se Tomáš s kolegou Honzou Richterem pouštějí do vyšetřování zločinu, po jehož vyřešení nikdo netouží.

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2024
Žánr: detektivka
Počet stran: 312
Vazba: pevná

Komentáře