Recenze: PÁN ČARODĚJŮ (Petra Slováková)

Vítejte zpátky v čarovně tajemné Ostravě

Cizí magie mnou prostoupila a spoutala mě. Nestačila jsem ani vykřiknout. Moje mysl se roztříštila na kousky. Necítila jsem tělo. Ovládl mě nepříjemný pocit, že nevím, kde je nahoře a dole. Zdálo se mi, že padám do temné bezedné jámy. (str. 15)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host.
Chci zakoupit tento titul!


Mocný černokněžník Mabrok je možná zneškodněný, ale ostravská zákoutí jich skrývají až příliš mnoho dalších na to, aby zůstali nepovšimnutí. Petr, někdejší Mabrokův poskok, je donucen policií vrátit se mezi temné čaroděje, usednout na trůn a pomoct je všechny zneškodnit. Jenže ani na „dobré straně“ není vše tak světlé, jak by se mohlo zdát. K tomu všemu je tu Jana. Jeho přítelkyně, která dokáže cestovat časem. Osudová láska. Jenže… skutečně je osudová? Pokud ano, proč to mezi nimi tolik skřípe?

Pokračování young adult fantasy série Střípky času již od prvních stran umně bourá stereotypní názor, že druhé díly plní v trilogiích převážně funkci „vaty“. V tomto případě je tomu totiž přesně naopak – Pán čarodějů je protkaný jímavou akcí, výborně sestavenými dialogy a dovysvětluje vše, co v předešlé části klouzalo po povrchu. Rozhodně se jedná o příjemné překvapení.

Ústředním dějištěm zůstává Ostrava, kterou vedle smogu a obyčejných lidí obývají kouzelné bytosti a pokojné žití ohrožují čarodějné gangy. Propojení známého prostředí a české mentality spolu s neotřelým užíváním magických sil utváří zajímavou kombinaci. Vypravěčkou nadále zůstává Jana, nyní již osmnáctiletá dívka s bolavou minulostí a schopností cestovat časem, přidává se k ní však Petr, o němž se díky tomu můžeme dozvědět mnohem více. Knihu ani tentokrát nedělí kapitoly, ale střídání jejich pohledů. Neobvyklé, leč funkční.

„Chtěla bych být s tebou ve všech časech, které mám.“ (str. 41)

Ačkoliv Jana je hlavní hrdinkou od samého začátku (recenze na Střípky času), v tomto díle je výraznější postavou právě Petr. Bolestiplné zážitky a temná minulost z něj učinili zničeného, morálně šedého, nedůvěřivého a v kolektivu ne zrovna oblíbeného jedince. Rozhodně se nejedná o plochou postavu – má vývoj, kouzlo temné osobnosti, skvěle zvládnutou psychologii a oplývá neotřele pojatou mocí. Jana vedle něj stále působí jako naivní, sotva dospělá dívka, přesto i ona si prošla jistými změnami. Začíná více rozumět nejen svým schopnostem, ale též světu, který je obyčejným lidem skrytý.

Ostatní charaktery dvojici dokonale doplňují, jsou plastické a povahově pestré. Některé dokonce obestírá aura tajemna – komu lze věřit, komu naopak nikoliv? Co se týká antihrdinů, působí podobně jako v úvodní části trilogie. Mluví se o nich, ví se, že jsou zlí a špatní, ale projevují se jen útržkovitě, převážně v rámci nastalých soubojů, a až do konce kromě pár výjimek nesehrávají příliš velké role. Ve vyspělejší fantasy by tento aspekt byl nejspíš na škodu, nicméně v rámci YA je takováto úloha záporáků dostačující.

Romantická linka, ve Střípkách času spíše jen načrtnutá, zde dostává tvar, vyostřuje se a je podaná více než uvěřitelně. Petr a Jana se sice milují, ale jejich vztah není takový, jak si představovali. Zatímco Petr zná svou polovičku z jejích dosud neprovedených cest časem, Jana ho teprve poznává. Propast mezi nimi se postupně prohlubuje, protože ani jeden z nich se s tím druhým nedokáže pořádně popasovat. Nečekejte žádné mazání medu kolem pusy, ale reálně rozpačité emoce mezi dvěma mladými lidmi.

Zabít někoho rozhodně není takové, jak to člověk vidí v televizi. Změní vás to. Všechno si nesete s sebou, aby vás to ničilo zevnitř a pronásledovalo ve snech. (str. 99)

Pán čarodějů si stále udržuje tajemnou a pochmurnou atmosféru, kterou se autorce podařilo vybudovat již v předešlém díle. Díky tomu – spolu se zakomponováním tíživých témat, od rodinných problémů přes domácí násilí až po vraždění – je série vhodná nejen pro cílovku, ale i pro náročnější milovníky urban fantastiky.

Děj si udržuje pomalu gradující tempo, nechybí drama, akce, kouzelnické střety, ale ani dojemnější chvilky. Díky přidanému pohledu čaroděje s temnou historií se postupně odlupují vrstvy propracovaného magického systému, zatímco Jana přichází na kloub cestovatelské schopnosti. Vše, co ve Střípkách času působilo povrchně, zde získává na detailnosti, jako například provázanost časových skoků s dějem či Petrovo využívání čar (např. procházení do Půlnoci, tetování aj.). Celkový dojem působivého vyprávění dotváří i lehká detektivní složka či ostravské mluvící kočky. Nemusíte se bát kýčovitosti, Petra Slováková si i se známými prvky vyhrála osobitě.

Taktéž kvalita psaní se v prostředním svazku zvýšila. Občas se stále objevují shluky krátkých vět, jako tomu bylo v jedničce, nicméně jich už není tolik, tím pádem nenarušují čtení. Jazykově je text přizpůsobený cílové skupině čtenářů i věku ústředních hrdinů, tudíž se občas objevují i peprnější výrazy, není jich však přehršel. Spisovatelka si osvojila příjemný, svižný a čtivý styl vyprávění s minimem popisů, vystavěný především na přirozeně plynoucích dialozích. O to víc však zamrzí zvýšené množství překlepů či opakujících se slov.

Jako celek je Pán čarodějů velmi zdařilým počinem, jenž ve srovnání s předešlou částí předčil sám sebe. Napínavá, poutavá a nápaditá četba vhodná pro všechny milovníky žánru nezávisle na věku. Obálku a grafickou úpravu si vzal na starost opět Braňo Matis.

Petra Slováková (*1987) pochází z Ostravy, v nedalekém Brně vystudovala Mendelovu univerzitu. Na kontě má již řádku vydaných knih i povídek. Její steampunkový román Démon z East Endu (2015) byl nominován na cenu Aeronautilus. Tvorba přední představitelky steampunkové komunity v ČR se objevila i v zahraničních antologiích, například v Dreams from Beyond (2016) a Steampunk Writers Around the World (2017). Kromě psaní se Petra Slováková věnuje též ilustrování, výrobě kostýmů či šperků. Sledovat ji můžete kupříkladu na Facebooku či Instagramu, kde ji najdete pod přezdívkou Gabrielle Taroka.

Subjektivní hodnocení: Pán čarodějů se pro mě stal velikým a příjemným překvapením. Na rozdíl od předchozích Střípků časů si mě získal od prvních stránek, vtáhl do děje jako nic a nepustil se do samého konce. Kromě originálního používání magie cením reálně podaný vztah mezi Janou a Petrem, nečernobílé postavy i jednoduchý a svižný styl vyprávění. Také se mi líbilo, že se autorka stále držela v mezích young adult žánru, přesto dílo oproti jiným působí vyspěleji.

Závěrečné hodnocení: 85 %



Pokračování young adult románu Střípky času 

Janě a Petrovi se podařilo vyhrát souboj s obávaným čarodějem Mabrokem a nepřijít při tom o život. Tím se ovšem jejich situace zdaleka nevyřešila, naopak se daly do pohybu neočekávané události. Oba se snaží vyrovnat s mnoha nečekanými zvraty a zároveň k sobě najít cestu. Není to však vůbec snadné. Zatímco ona ho teprve poznává, on o ní ví všechno. Nebo si to alespoň myslí, cestování časem je totiž poněkud nevyzpytatelné. Jana zjišťuje, že žít s někým v reálném životě není takové, jak si to malovala ve svých romantických představách. Obzvlášť pokud jde o mocného čaroděje, který si pravdu uzpůsobuje podle svých potřeb. Petr chtěl začít nový život, ale ten není ani trochu jednoduchý — pro jedny je zločinec, druzí ho mají za zrádce. Začíná boj o moc a vládu nad Ostravou a Petrovi zbývá jediné — zaujmout místo svého dřívějšího pána.

Nakladatelství: Host
Série: Střípky času (2.)
Rok vydání: 2020
Žánr: urban fantasy, pro dospívající
Počet stran: 520
Vazba: brožovaná

Komentáře