Recenze: SVATEBNÍ HISTORKY (Lucie Macháčková)

Sbírka mimořádně vtipných historek

Je docela normální, že holčičky sní o svatbě. Méně normální je to, co jsem dělala já –⁠ já jsem snila o svých svatbách. Tak nějak logicky jsem předpokládala, že jich bude víc. Přece se nespokojím jen s jednou! To by bylo, jako by člověk měl v životě jen jednou narozeniny. Když nad tím přemýšlím, svatba dětskou narozeninovou oslavu v mnohém připomíná –⁠ můžete pozvat jen omezený počet kamarádů, je tam dort a platí to rodiče. (str. 53)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia.


Snad každá žena sní o dokonalé svatbě. Navzdory výše citovaným dětským představám komičky Lucie Macháčkové si totiž zpravidla přeje, aby tento Den D byl jen jeden, a tudíž perfektní. Realita však bývá často na míle vzdálená vizím, a tak často vznikají –⁠ v závislosti na pohledu zúčastněných osob –⁠ více či méně vtipné příběhy.

Název knihy by se možná dal označit za lehce zavádějící, jelikož Macháčková se neomezuje pouze na historky, které proběhly při uzavření sňatku, ale i před ním. I během rozlučky se svobodou či při výběru šatů se může stát mnohé. Rovněž zabrousí i do událostí, jež následují po onom kouzelném slůvku ano –⁠ svatební cesta a někdy, bohužel, i rozvod.

Vyprávění nepocházejí pouze od autorčiných přátel a známých, nýbrž i z jejího vlastního života. Schopnost udělat si legraci sama ze sebe je jedním z typických rysů Macháčkové, jenž působí velmi sympaticky.

Předěly mezi jednotlivými dvaceti čtyřmi kapitolami tvoří seznamy a přehledy, jako například: Bingo rozluček se svobodou, bingo svatebních projevů, typy hostů na svatbě, typy holek na rozlučkách se svobodou, dovolenkový slovník, hlášky šílené nevěsty apod. Představují tak další zajímavý prvek nabitý zábavou.

Po pomalejším rozjezdu se autorka dostává do obvyklého tempa a, lidově řečeno, sází jeden vtip za druhým. Drží se svého břitkého a místy mírně nekorektního humoru, jenž lze na druhou stranu stále považovat za velmi vkusný a nevulgární (až na pár výjimek). Občas se v počinu objeví nějaký ten ostřejší výraz, ale v daném kontextu snad nikoho nepohorší. Rozhodně se však nejedná o obsahově prázdný pseudohumor v podobě nálože sprostých slov.

Velkou pochvalu si zaslouží práce s jazykem. Slovní hříčky, výstižné glosy či trefná přirovnání, jichž se v díle nachází více než dost, pozdvihují Svatební historky ještě o úroveň výše. Také vypravěčský styl Macháčkové je obdivuhodný, zejména lehkost a plynulost, s jakou píše. Téměř vždy zvládne zkazky perfektně dramaticky vystavět a vypointovat –⁠ pravděpodobně dovednost získaná léty se stand-upem. Čtenáře také příležitostně oslovuje, a tedy vtahuje do „děje“.

Svatební historky představují stejně jako Historky z Tinderu sympatickou porci relativně inteligentní zábavy, díky níž lze důkladně procvičit bránici. Ti, kteří se již nacházejí v manželském svazku či právě zažívají předsvatební horečku, se v ní s vysokou pravděpodobností alespoň částečně najdou a od srdce se zasmějí. Dílo má však potenciál pobavit i osoby, pro něž vdavky znamenají jen vzdálenou budoucnost.

Lucie Macháčková je absolventkou oboru Scenáristika a dramatika. Atmosféru stand-upu nasála poprvé na stáži ve Velké Británii. Vystupovat začala v roce 2014 s pražskou stand-up skupinou Underground Comedy. Později založila vlastní projekt Koko Comedy a začala se objevovat na kanále Prima Comedy Central a internetových televizích Stream.cz a Mall.tv. Moderuje nejen v češtině, ale i angličtině a francouzštině. Dále točí skeče na YouTube, píše scénáře, věnuje se režii a občas i sama hraje. V rámci projektu byl recenzován její předchozí počin Historky z Tinderu. Letos se mimo jiné podílela na sérii hloubkových rozhovorů o mateřství s názvem Protivný sprostý matky. Pro Radio Wave vytvořila komediálně historický podcast Vykopávky.

Loňské Historky z Tinderu mě příjemně překvapily, přestože jsem od nich jako od zástupce oddechové literatury upřímně příliš nečekala. Svatební historky však z mého pohledu překonaly laťku, jež byla beztak již hodně vysoko. Ani si nepamatuji, kdy jsem se naposledy tolik smála. Ocenila jsem zejména zmíněné seznamy a binga.

Závěrečné hodnocení: 85 %



Láska, sex a radnice! Řekněte své ANO pořádné dávce zábavných historek o vztazích, které (ne)skončily před oltářem. Zažili jste někdy svatbu jako řemen, bláznivou rozlučku se svobodou anebo kuriózní žádost o ruku? Populární stand-up komička Lucie Macháčková je věčná družička a trapasů a bizarních zážitků má na rozdávání. Dozvíte se, jaké typy hostů zaručeně potkáte na každé svatbě, proč se nevyplácí hubnout do svatebních šatů, co lze zažít na ztřeštěné skotsko-ruské svatbě, kde si nikdo nerozumí, co neříkat muži o svatební noci i jak vypadá pravé české svatební bingo a mnoho dalšího. Vtipem a nadsázkou nabitá kniha o veselkách vás zaručeně rozveselí.

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2023
Žánr: humor
Počet stran: 240
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře