Recenze: STRNADŮV EFEKT (Jan Kotouč)

Skladník z Mostu – spasitel lidstva?

Hrdina vzniká, když se obyčejný člověk rozhodne udělat neobyčejné věci a upřednostní dobro ostatních před svým vlastním.“ (citace z 28 % e-knihy)

Matěj Strnad má za sebou asi to nejhorší rande z Tinderu. Jeho slečna totiž spolu se zbytkem skupinky výletníků náhle zahyne v důsledku záření z mimozemského portálu, jež se najednou začínají objevovat různě po světě. Ani přeživší Matěj nevyvázne bez úhony, do ruky se mu náhodou dostalo portálové zrnko. Získává sice schopnost portály zavírat, ale cizácká částice ho s největší pravděpodobností brzy zabije. Pokud tak dříve neučiní jednotky chromových bojových robotů...

„A tím, že nevíme, co nás čeká, zapomeňte na předpisy o povoleném množství zbraní. Máme speciální výjimku na všechno. Takže pušky u sebe, kulomety a bazuky v kufru.“

„Co z toho budeme potřebovat?“ zeptal se rotný Filip Šimáček.

„Jako obvykle; doufám, že nic, a počítám, že všecko.“ (citace z 22 % e-knihy)

Vyprávění probíhá v er-formě minulého času a sestává ze střípků pohledů více či méně důležitých postav. Zvolená kompozice sice může vyvolávat zmatek, poskytuje však textu kýženou dávku pragmatismu, navíc střídání osob a prostředí umocňuje čtivost.

Kotoučův sloh je věcný, soustředí se hlavně na děj, tj. budování napětí, občasné zvraty a postupnou gradaci konfliktu. Libuje si v líčení strategie, akčních přestřelek i epických bitev, přičemž přináší opravdu pestrou škálu bojišť. 

Objevují se trefné reference na známé sci-fi filmy, seriály a hry, na přetřes přicházejí i některá společenská témata (včetně těch kontroverzních jako covid nebo válka na Ukrajině). Živelné dialogy kypí sarkasmem, bizarní události jsou zdrojem situačního humoru.

Motiv populace Země jako nevítaných parazitů na planetě vyrobené na zakázku pro jinou rasu je naprosto famózní a emzácký byrokrat snažící se minimalizovat náklady a škody dává perfektní smysl. Fungování portálů už je bohužel na pochopení poněkud náročnější a Strnadova manipulace s nimi by potřebovala daleko více rozvést, nejlépe včetně niterních procesů a pocitů.

Ty životní formy na bázi uhlíku se uměly bránit a ve velmi omezené míře ho mohly i ohrozit, jak ukázaly nedávné útoky proti jeho lodi. Sice ho neohrozily a přesměrování portálů bylo levnou obranou, ale naznačovalo důležitou věc, kterou si uvědomil i teď, když se na třetí pokus pokusil zneškodnit anomálii. Tohle nebyla kultivace, planetární inženýrství a likvidace škodné. Tohle byla válka. (citace z 29 % e-knihy)

Zápletka se odehrává v relativně blízké budoucnosti a jak autor uvádí v poděkování: všechny pozemské válečné lodě, zbraně nebo systémy reálně v době psaní románu existovaly! To dodává na obrovské uvěřitelnosti a rozhodně neznačí nedostatek fantazie – jí je popuštěna uzda právě při popisech technologií mimozemských… Myšlenka, že ze všech států na planetě má zrovna Česká republika šanci porazit mezigalaktickou hrozbu, příjemně nabourává klišé amerických trháků.

Matěj Strnad ztělesňuje archetyp nepravděpodobného hrdiny, což je rovněž osvěžující. Přestože se jeví krapet prostší, není žádný hlupák a nejednou prokáže nevídanou odvahu. Naneštěstí se mu nedostane tolik prostoru, kolik by si zasloužil, a ačkoliv na něm ono nevyžádané dobrodružství zanechá trvalé následky, nějaký hlubší psychologický vývoj zkrátka chybí. Ve změti vedlejších postav a jejich perspektiv se těžko orientuje, jen zlomku (např. Navrátilové, byrokratovi nebo posádce vesmírné stanice) se podařilo být něčím víc než jménem na papíře.

Generál mluvil o civilních ztrátách a o tom, jak musí zajistit, aby k dalším ztrátám nedocházelo, ale že tentokrát je v sázce nejenom osud České republiky, ale i celého světa… a je dost dobře možné, že se tady v Čechách o tom osudu světa skutečně rozhodně. Fráze to byly pěkné, jenže běžného pěšáka nezajímaly. Nakonec je jedno, jestli po vás střílí mimozemšťan, Talibánec nebo Kartaginec. Mrtvý jste úplně stejně. (citace z 35 % e-knihy)

Strnadův efekt balancuje na hraně mezi zábavnou oddechovkou a nápaditou vizí s přesahem. Coby samostatný román poskytuje skvělou příležitost zkusit autorovu tvorbu bez nutnosti upisovat duši delší sérii a vyjma solidně vybudované fanouškovské základny pana Kotouče by mohl oslovit například příznivce F. Kotlety, J. Maříka či P. Fritze.

Jan Kotouč je považován za stálici tuzemské literární scény v oblastech military sci-fi a space-opery. Začínal na psaní fan-fikcí z univerza Star Wars, ale brzy se posunul k vytváření vlastních světů… a dnes má na kontě již tři dokončené série: Sektor Hirano (2015-2017, Fantom Print), Centrální impérium (2019-2020, Fantom Print) a Nad Českými zeměmi slunce nezapadá (2016-2023, Brokilon, edice Alternativa). Pravidelně též přispívá povídkami do všelikých antologií, nejčastěji z dílny nakladatelství Epocha (viz Ve stínu ŘíšeVe stínu apokalypsy, Ve stínu magie, Krásky a vetřelci Zákon genu).

Subjektivní názor: I když válečné sci-fi úplně nepatří k mým nejoblíbenějším subžánrům (srdce mě táhne spíš k epickým dílům se spoustou politických intrik ve stylu Duny nebo Nadace) a nedokážu naplno ocenit všechny technické detaily nebo si dokonale představit využité zbraně/stroje, poutavý příběh a humor pro mě knihu činily stravitelnější. Nejvíce se mi líbily pasáže s byrokratem, scéna s historickými šermíři a samozřejmě zebra!

Závěrečné hodnocení: 75 %


Anotace:
Matěj Strnad si žil relativně spokojeným obyčejným životem. Možná by rád víc vídal svého syna z prvního manželství, rád by měl lepší práci a rozhodně by chtěl něco zlepšit ve svém milostném životě, ale vlastně byl spokojený.

Potom se však po celé Zemi začaly objevovat podivné mimozemské portály. Z nich vycházelo záření, které pomalu zabíjelo lidstvo. Matěj by tuto katastrofu vnímal s podobnou zděšenou bezmocí jako zbytek lidstva, jenže jeden takový portál se náhodou objevil přímo před ním.

Všichni kolem Matěje zahynuli, on se probudil v nemocnici s mimozemským kusem technologie v těle a schopností zavírat portály. Jenže z portálů začnou vyskakovat podivná chromová monstra, jejichž jediným úkolem je Matěje zabít.

Matěj Strnad, skladník z Mostu, eskortovaný armádou České republiky, teď musí zavírat portály a tím zachránit lidstvo. Matěj tomu říká „bizarní schopnost“, o níž se neprosil. Zbytek světa tomu říká…

… Strnadův efekt


Nakladatelství: Brokilon
Rok vydání: 2023
Žánr: military sci-fi
Počet stran: 350
Formát: PDF, epub, mobi

Komentáře