Recenze: SOFINKA & KOUZELNÁ CUKRÁRNA 2 (Tomáš Nídr)

Tradiční pohádky v netradičním hávu

„Tak třeba tady Cukrína se řídí heslem ‚Kdo nic nedělá, nic nezkazí‘. Celou svoji kariéru dělá jedno velké…p“ „Ale já přece vyrábím kočičí jazýčky,“ vstoupilo mu do řeči zvíře. „A k tomu Super Extra Special Kakao. Oboje se prodává výborně a lidé za to platí jako mourovatí, tak tady na mě neprskej,“ odsekl kouzelný čtvernožec. Pravda, se svou produkcí se právě nepředřel. Stačilo mu dobře se najíst. Potrava, která mu proputovala střevy, v pevné podobě vyšla jako skvělá hořká čokoláda a v tekuté jako kakao nejvyšší jakosti. (str. 115)


Za recenzní výtisk děkuji
autorovi Tomáši Nídrovi.
Chci zakoupit tento titul!


Uběhlo pár let a Sofinka Lívancová nám trochu povyrostla. Chuť péct a podílet se na chodu cukrárny společně s jejími rodiči ji ale nepřešla, a my tak v rukou držíme druhý tucet sladkých pohádek. Spousta dobrot, kouzelných postav a neočekávaných situací z jednoho malého, ale vyhlášeného podniku. A vypadá to, že rozhodně nebude posledním.

Zdroj: archiv recenzentky

Titul pokračuje ve stejném módu jako předchozí kniha (recenze), tzn. dvanáct příběhů nesoucích název podle známých dezertů: Cupcakový příběh, Medovníkový příběh, Sacherový příběh, Cheesecakový příběh apod. Ústředními postavami zůstávají Sofinka, tatínek Tomáš, maminka Klaudie a jejich pomocník David Kynutý. Vyprávění je protkáno osobami, s nimiž jsme se seznámili v prvním díle, poznáme ale i řadu dalších, spíše epizodických rolí, jež mají význam pouze v konkrétní situaci. Pokud toužíte zachytit všechny drobné nuance a odkazy, doporučuji číst chronologicky.

Nezainteresovaný pozorovatel, z jehož úst se dozvídáme veškeré podrobnosti, děj zasazuje do monarchie, kde není nouze o nadpřirozené úkazy. Přes to všechno dokáže vytvořit dojem, že sledujeme jednu obyčejnou rodinu v běžném pracovním shonu. Drobné neshody či neuposlechnutí jsou vykompenzovány vzájemnou spoluprací a nehynoucí láskou.

Krysy jako by jí rozuměly. Přes nedůvěřivé pohledy a občasné vycenění hlodáků se zakously na protilehlých krajích. Cupcake do nich zahučel jako do stoky. Čtyřnožci na sebe najednou hleděli lehce přihlouple jako zamilovaní středoškoláci. Začali kníkat, pak se očuchávali, otírali se o sebe a najednou byla ruka v rukávě. „Láska je láska, když choděj krysy s krysama,“ prozpěvovala si spokojená cukrářka. (str. 22-23)

Ve variacích na standardní pohádky tentokrát zabrousíme k Otesánkovi, Pyšné princezně, Za humny je drak či O budulínkovi. Ale nemyslete si, nic nebude tak, jak se na první pohled zdá, a poslední zmíněnou klasiku dostanete v lehce mexickém muerto stylu. Tomáš Nídr rozehraje vaši fantazii a získáte odpovědi na řadu otázek; zda se rytíř může zamilovat do Bílé paní, jakým způsobem vznikl dort Sacher, proč v čínské čtvrti mizí kočky či jak to vlastně funguje mezi Santou a Ježíškem.

Ježíšek, který si bolest na kříži uměl představit až moc dobře, přikývl: „Zaslouží si za svou obětavost štědrou odměnu.“ Opět pozvedl paži k nebi. Betlémská hvězda odstrčila maskovací mráček, vsunula pod smrček Lívancových svůj paprsek a najednou byla podlaha zasypaná dárky. (str. 151)

Cukrožravý drak, vzdělání jakožto lék na všechno, že se rodiče vyplatí poslouchat, dokonce námět ráčkujícího piráta stávajícího se gentlemanem. Pro děti zajímavé, mnohdy poučné motivy s dobrodružným nádechem. Na své si ale přijdou i dospělí, konkrétně v Medovníkovém příběhu. Juraj Bureš s poznávací značkou STB 25085. Dříve prosperující vesnice s nejlepším medem v okolí se při jeho starostování ocitá zaplavená řepkou, a i když jejich dříve uznávanou komoditu vyváží se sloganem Best in honey, už to není, co bývalo. Pak mu ale zkříží cestu medvěd Vaněk… Dříve narozeným asi nemusím vysvětlovat to množství paralel s naším bývalým premiérem Babišem a prezidentem Havlem. Přestože jsem se bavila nad důmyslně zhotovenou satirou, na dětské čtení mi to přišlo až moc politicky zabarvené. Nechť konečný soud vyřkne cílový čtenář.

První hlava byla prázdná, druhá vysypaná, třetí dutá, čtvrtá vydlabaná, pátá vykotlaná a i v šesté bylo jako vymeteno. V případě tohoto tvora rozhodně neplatilo, že víc hlav víc ví. (str. 84)

Navzdory tomu, že si jazyk stále zachovává vysokou kvalitu, hravost a obrazotvornost, přibylo mnohem více překlepů, naopak ubylo přirozeného humoru. Leckteré pasáže mi přišly zbytečně moc na sílu. Knize se však nedá upřít, že je přeplněna slovními hříčkami, narážkami na současný svět a krásnými ilustracemi. 

Zdroj: archiv recenzentky

Barevné provedení má i tentokrát na svědomí manželka Tomáše Nídra Claudia Llauca Chávez. S nápady na vizuální podobu pohádkových hrdinů přispívá i osmiletá dcera Sofía Nídrová, jež je první posluchačkou i kritičkou. Obrázky skvěle komponují s textem, odráží charakter i emoce aktérů.

Sofinka & Kouzelná cukrárna je dílem, jež pobaví, poučí i povede k zamyšlení. Pokud nemáte doma příliš zdatného čtivce, který však potřebuje zářez do čtenářského deníku, tento počin s radostí slupne jako malinu. 

Tomáš Nídr, vystudovaný politolog, dlouhá léta pracoval v zahraniční rubrice Mladé fronty Dnes jako editor a redaktor. Dodnes publikuje v řadě českých médií analýzy a reportáže ze svých cest, nicméně psaní dětské literatury ho pohltilo a v mysli se mu rýsuje mnoho dalších dezertů a pohádkových postav.

Zdroj: archiv recenzentky

Za sebe mohu konstatovat, že jsem se bavila stejně dobře jako u první knihy, ale mírně opadlo nadšení z originality a tvořivosti. Líbila se mi práce s postavami z předchozího titulu, i odkazy na osobnosti a kulturu současnosti.

Závěrečné hodnocení: 90 %



Kniha plná sladkých pohádek. Novinářský inkubátor pomáhá vydat výjimečnou knihu nových českých pohádek. Novinář Tomáš Nídr pro svou dceru Sofinku vymýšlí pohádky z kouzelné cukrárny, a jeho žena, architektka Claudia, je s neobyčejným citem ilustruje.

Jedná se o druhý díl, tedy již o druhý tucet sladkých pohádek.

Nakladatelství: Novinářský inkubátor
Ilustrace: Claudia Llauca Chávez
Série: Sofinka a kouzelná cukrárna (2.)
Rok vydání: 2022
Žánr: dětské čtení
Počet stran: 162
Vazba: pevná

Komentáře