Recenze audioknihy: HISTORKY Z TINDERU (Lucie Macháčková)

Zábavné anekdoty (nejen) o randění
z úst oblíbené stand-up komičky

O Tinderu zlé jazyky praví, je to aplikace na sex. Což je samozřejmě pravda, ale škála jeho využití je stejně široká jako zadnice Kim Kardashian. (citace ze stopy 1, 00:54)

Pokrok nezastavíš. Nač se v dnešní době tahat po barech a klubech, když si spřízněnou duši hravě najdete z pohodlí obýváku pomocí pár tahů po displeji? Jenže mobilní aplikace Tinder není jen katalogem sexy chlapů! Ve skutečnosti virtuální prostor skrývá mnoho nástrah: od psychopatů přes tajně ženaté až po týpky schopné napsat tvrdé y ve slově víkend. A zatímco Lucie by se už nejraději navlékla do svatebních šatů, její partneři myslí spíše na to, jak ji dostat z kalhotek

Být žena v jednadvacátém století je náročná záležitost. Necháváš se zvát? Jsi zlatokopka. Chceš za sebe platit? Zraňuješ mužské ego. Chceš platit za oba? Vydržuješ si milence. (citace ze stopy 1, 13:14)

Audiokniha přináší celkem sedmatřicet historek, o stopážích zhruba deset až dvacet minut. Každé vyprávění provází různé odbočky (kterých je tak akorát, aby se v mezičase přihodilo několik fórů, ale zároveň jsme se příliš nevzdalovali od hlavní dějové linie) a závěr zpravidla nechává vyznít trefnou pointu.

Narátorka hovoří ke svému publiku moderním jazykem, dbá na svižnost a žertovnou notu – prostě stand-up comedy v (ne)přímém přenosu. Styl humoru vykazuje známky nadsázky a většina vtípků by se dala kategorizovat jako rafinované či sofistikované. Upozorňuje na genderovou nerovnost (ve smyslu vnímání optikou společnosti, např. za promiskuitu žena dostává nálepku děvky, zatímco muž borce). Někdy těží ze stereotypů, jindy je naopak boří. Ve snaze o propojení událostí napříč kapitolami se bohužel nevyhneme oslím můstkům.

Rovněž nutno podotknout, že název titulu může být maličko zavádějící. Přestože se tematika Tinderu a online seznamek opakovaně probírá, zaměřuje se především na randění a vztahy obecně. Lucie samozřejmě kromě líčení vlastních zážitků bere na přetřes i trapasy svých známých, ačkoliv některé události působí opravdu neuvěřitelně, nebo přinejmenším zveličeně. Jako bonus nám sem tam dovolí nahlédnout za oponu branže komiků.

Vystupovala jsem na oslavě narozenin, kde nikdo ze zúčastněných nevěděl, co je to stand-up comedy. A když jsem přišla na pódium a vzala si mikrofon, všichni se na mě koukali s nevyřčenou otázkou: Proč ta striptérka mluví? (citace ze stopy 6, 00:34)

Interpretace se zhostila sama autorka Lucie Macháčková, na jejímž projevu se odráží bohaté zkušenosti s vystupováním – mistrně artikuluje i intonuje, dokáže předat dál své emoce a vtáhnout do děje. Doprovod sestává z rytmické taneční hudby.

Pár historek pravděpodobně půjde jedním uchem dovnitř a druhým ven, ale cílem audioknihy není ani tak předat nějaké důležité poselství jako spíš pobavit v přítomném okamžiku. Lucie zosobňuje parťačku do nepohody, srší sarkasmem na všechny strany a její pohled na svět ocení zejména svobodomyslné ženy.

Lásko, miluju tě tak, že bych šel bosý tisíce mil rozžhaveným pískem, jen abych slyšel tvůj smích.

Óóó, to je krásné. A došel bys prosím s košem?

Ježiš teď ne, mám rozehranou hru na kompu.

(citace ze stopy 15, 03:05) 

Lucie Macháčková absolvovala Divadelní fakultu Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a o stand-up comedy se začala zajímat během stáže ve Velké Británii. Věnuje se též scenáristice, lektorství a nově i spisovatelskému řemeslu. Na úspěch debutu a bestselleru Historky z Tinderu (2022, Cosmopolis – recenze) má v plánu navázat titulem Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala (vyjde na podzim 2023 v nakladatelství Ikar).

Subjektivní názor: Autorka, interpretka a hrdinka v jedné osobě mi byla mimořádně sympatická, ať už coby člověk svými životními postoji, tak příjemnou performancí s tou správnou dávkou uštěpačnosti. Jelikož sdílím obdobný smysl pro humor, poslech mě hned několikrát rozesmál a navzdory pár slabším chvilkám se postaral o skvělé odreagování.

Závěrečné hodnocení: 82 %


Příběhy o lásce, sexu a dalších katastrofách

Z nejhorších rande jsou ty nejlepší historky – protože neštěstí nechodí po horách, ale po single holkách! Populární stand-up komička Lucie Macháčková s humorem a nadsázkou glosuje milostné karamboly.
 
Vtipná kniha plná ironie i optimismu přináší postřehy nejen ze světa seznamovací aplikace Tinder. Příběhy o lásce, randění i pořádných trapasech vás rozesmějí a zahřejí na duši – ať už jste single, zadaní, anebo něco mezi.
 
Dozvíte se:
co se stane, když se zabouchnete na divokém večírku
co dělat, když při šnorchlování v moři omylem narazíte na svého ex
jak nejlépe rozchodit rozchod
proč rozhodně nikdy nechodit se synem své psycholožky
jak to chodí na speed datingu
proč (ne)fungují převozníci
jak přelstít seznamkového podvodníka

Nakladatelství: Grada – Cosmopolis
Interpretka: Lucie Macháčková
Rok vydání: 2023
Žánr: humor, ze života
Délka: 7h 07m
Formát: mp3

Komentáře