Recenze: V KRVAVÉM PÁSU (Jakub Mařík)

Spojenci, nebo noví nepřátelé?

Když došlo na diplomacii, Kallirisová k ní přistupovala jako k výběru vhodné munice. Na někoho stačilo přímé ostřelování, u dalších jste potřebovali naváděné střely, které se dostaly přes jejich obranu a zasáhly jen pečlivě zvolená místa. A pak tu byli lidé jako kapitán Peréz. Na ty jste potřebovali kazetovou pumu, která jim hlasitě bouchne do obličeje a postará se, aby si až do konce dávali sakra velký pozor, kam šlapou. (z 11 % knihy)


Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Mystery Press.
Chci zakoupit tento titul!


Korzáři jsou bytosti, jež díky nanitům ovládnou vaše motorické funkce a získají přístup ke všem znalostem. Své informace sdílejí a válka s nimi je čím dál obtížnější. V předchozích dílech proběhly bitvy ve vesmíru i na ledové planetě. V současnosti to vypadá na relativní klid zbraní, ale bezpečí je zdánlivé. Lidé nemohou nikdy přesně vědět, které plavidlo ukradnou, rozeberou ke svým účelům a posádku zotročí. Ani o samotných Korzárech toho moc nevědí, ale to se možná brzy změní…

Varování: Následující text může prozradit informace z předešlého dílu.

17. listopad 2131 je dnem, kdy se má poprvé konat diplomatické setkání s mimozemskou civilizací. Gasbivacephové, pro všechny hanlivě Sépiani, mají s vesmírnými teroristy dlouholeté zkušenosti. Skýtá se možnost uzavřít spojenectví a společně sdílet nabyté vědomosti. K setkání je vybráno nejbezpečnější místo ve vesmíru; Cunturón de Sangre, tzv. Krvavý pás. Jenže nic neprobíhá dle očekávání a kromě starých nepřátel začínají dělat problémy i náboženští fanatici Edenité. Nejhorší je však mít na palubě krysu, co vás zradí v ten nejméně vhodný okamžik. Lze vůbec někomu věřit?

Román je tvořen z šedesáti třech kapitol odehrávajících se v kosmu 22. století. Autor nemá ústředního hrdinu, ale pohled rozprostírá do vícero postav, neboť důležitější je akce a přímé nebezpečí než užší zaměření na jejich charakteristiku. Text se hemží nepřeberným množstvím hodností, jmen a technických detailů. Mariňáci, piloti, bojová plavidla, transportéry aj. vám mohou trochu splývat, pokud již uplynul nějaký čas od čtení předchozích částí. Na úplném konci je však přehledný seznam, jenž vám může usnadnit orientaci.

Coldwell vběhl do límce právě včas, aby viděl, jak sebou Korzár trhl nazad, když ho Labaničová zasáhla do středu hrudníku. V přechodové komoře už vládla umělá gravitace a o několik hrudních obratlů chudší Korzár se zhroutil na kulomet. Druhý Korzár se odlepil od stěny. Běžící Coldwell po něm vypálil rychlou dávku, aby ho zahnal od osiřelého kulometu. Korzár palbu zbrkle opětoval. Coldwell ucítil náraz, jak jedna kulka sklouzla po okraji břišního plátu, ale posilovací servomotory obleku byly tak rozpumpované, že ho to ani nezpomalilo. (z 55 % knihy)

Koho si rozhodně zapamatujete, je zástupce kapitána Jan Marhoul, velitel letky Claude Aicard a čety 1. družstva mariňáků major Gelu. Jejich výrazové prostředky a povahy jsou natolik signifikantní, že je buď budete milovat, nebo nenávidět. Přestože jazyk může znít odborně a přetechnizovaně, nemusíte být kosmický inženýr ani voják, abyste porozuměli hlavní myšlence a celkovému fungování. Spisovná čeština mísící hovorovější i ryze slang pro danou zájmovou skupinu. Nezaznamenala jsem výrazné gramatické či pravopisné chyby, jež by komplikovaly plynulost.

V těžké době, kdy spojenectví visí na vlásku a nepřátelé udeřili v plné síle, stejně zůstává místo pro vztahy a humor. Sice v malé míře, zato přiléhavě a adekvátně zakomponované.

„Alexeji, chlapče, nezamítla náhodou tvoje máma hypotéku cikánský čarodějnici nebo tak něco?“ „Cože?“ zamračil se nechápavě Alexej. „Co je tohle za otázku?“ „Jen si říkám, jak moc musíš být prokletý, když tu nejsi ani deset minut, a máme první potvrzený kontakt v historii stanice. No nekoukej tak na mě a zjisti mi o tom kontaktu všechno, co jde!“ (z 2 % knihy)

Dominantou celé knihy je akce a dobrodružství.
Přestřelky, boje muže proti muži, arzenál zbraní i zpestření v podobě mimozemské rasy. Skáčeme z lehkého křižníku do stíhacích letounů či bombardérů, zkrátka tam, kde hrozí bezprostřední nebezpečí. V případě linky zaměřené na náboženské fanatiky se vynořuje řada otázek a kdo ví, třeba nedávno vyšlé pokračování V mrtvé zóně nám na ně odpoví.

Ve stínu slunce přišlo s neotřelou myšlenkou mezigalaktického konfliktu, již bravurně rozehrálo v druhém dílu V ledovém sevření, který i v současnosti považuji za nejlepší. V krvavém pásu má perfektní dynamiku, gradaci napětí a přetrvávající roušku tajemna, jen je patrný pomalejší rozjezd a naopak moc rychlý konec, což je trochu škoda navzdory množství otevřených témat. Osobně bych trochu proškrtala postavy, protože orientace opravdu není nejjednodušší.

Marhoul seděl na okraji postele, díval se na sako své uniformy a poslouchal puštěnou sprchu. Po třinácti dnech na palubě Salamis, kde sprcha nabízela jen tiše vypouštěnou vodní mlhu, byl hukot tekoucí vody až hypnoticky uklidňující. Vesmírná stanice UTSS Cartagena udržovala geostacionární pozici nad planetou, kde oceány zabíraly více než osmdesát procent povrchu, a přestože i tady voda procházela neustálým recyklačním koloběhem, nedaleký přírodní zdroj dovoloval i menší plýtvání. To provozovateli hotelu na sedmé palubě samozřejmě nebránilo, aby si za sprchu naúčtoval tak vysoký příplatek, že by si za něj na jiné stanici mohl najmout druhý pokoj. (z 3 % knihy)

Pokud jste milovníci military sci-fi, rozhodně by vás plánovaná pentalogie UTSS Salamis neměla minout. Na jedné straně akční jízda, na druhé formální udílení rozkazů s přísnou hierarchií hodností. Mezi jednotlivými díly je lepší nemít dlouhou prodlevu.

Jakub Mařík, teplický rodák, v současnosti pracující jako překladatel angličtiny. Výrazná tvář české fantastiky má za sebou publikování v časopise Pevnost, řadě antologiích či v populární sérii Kladivo na čaroděje. Ve volných chvílích rád skládá puzzle, zahradničí a provozuje pěší turistiku.

Na titul jsem se moc těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Přiznávám, že uplynulo hodně vody, než jsem se k četbě dostala, a i když mé vzpomínky byly spíš matné než jasné, záhy jsem se dostala do obrazu. Vnitřně jsem vzdala snahu zapamatovat si každého, kdo se vyprávěním mihne, a to doporučuji i vám. Při přílišném nesoustředění se na detaily si román více vychutnáte jako celek.

Závěrečné hodnocení:  89 %


Válka s Korzáry nekončí ani ve chvíli, kdy se v lidmi kolonizované části vesmíru objeví potenciální mocný spojenec – mimozemská rasa, která má s tajemnými agresory vlastní drsné zkušenosti.

Za místo první diplomatické schůzky zástupců obou civilizací je zvolen Krvavý pás – shluk asteroidů s bohatou zásobou transolaritu, kde se nachází stanice s nejsilnějším ochranným štítem, jaký kdy lidstvo vytvořilo. Obranou Cinturón de Sangre je spolu s vlajkovou lodí jihoamerické flotily navíc pověřena i UTSS Salamis, jejíž přítomnost si cizinci výslovně vyžádali.

Mohou však lidé cizincům věřit, když první mimozemský kontakt skončil nevyhlášenou válkou? A kolik důvěry jsou potenciální spojenci ochotní vložit v lidstvo, když je poslední roky napadají pozemské lodě a implantáty ovládaní lidští mariňáci? A pak jsou tu samozřejmě i Korzáři, jimž se vidina takového spojenectví ani v nejmenším nezamlouvá a kteří nemíní zůstat stranou.

O dalším směřování války s Korzáry se rozhodne v Krvavém pásu.

Nakladatelství: Mystery Press
Série: UTSS Salamis (3.díl)
Rok vydání: 2022
Žánr: military sci-fi
Počet stran: 328
Formát: mobi, epub, PDF

Komentáře