Recenze: VE STÍNU SLUNCE (Jakub Mařík)

Vesmírný boj s neznámými Korzáry 

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Mystery Press

Chci zakoupit tento titul!


Čtenáři české fantastiky autora rozhodně znají, a to převážně díky jeho povídkám, kterých má na svém kontě přes dvacet. Za jednu z nich byl dokonce v roce 2008 nominován na Cenu Karla Čapka. Přispěl i do známé série Kladivo na čaroděje, antologií či do časopisu Pevnost. Jeho první samostatný román nyní vychází u nakladatelství Mystery Press.

Ocitáme se na palubě válečné lodi UTSS Salamis. Je 22. století a lidská rasa čelí neznámým protivníkům – tzv. Korzárům. Nic bližšího o nich není známo, jen že po jejich návštěvě dochází k vyvraždění posádky, zcizení lodi a jejímu následnému technickému vytunění. A to vše proto, aby byla využita v dalším boji proti lidské rase. A právě v tuto chvíli i vesmírná loď Salamis okusí, jaké to je být v hledáčků Korzárů.

I když víme, že čelíme vetřelcům zvenčí, na první pohled řeší posádka jiný problém. Na třetí palubě pravoboku najdou mrtvolu, která má podříznutý krk a rozjíždí se vyšetřování, jež má odhalit, kdo z nich je vrah. Vzniká tedy detektivní linka s paralelní linkou v podobě hrozby od cizáků.

S otevřeným krkem Atwookd nepřeháněl, rozšklebená rána na hrdle odhalovala přerušenou krkavici a naříznutou průdušnici, mrtvý si v posledním zoufalém pokusu zachránit život vrazil prsty doslova až do krku. Krvavé jezero obklopovalo celé tělo, jedna velká jednolitá skvrna, narušená jen otiskem špičky boty u boku oběti. Marhoul přidřepl a podíval se nejprve na otisk, pak na Atwoodovy boty. Na špičce pravé našel tmavé skvrny. Nijak na to neupozornil, narušení místa činu bylo minimální. Podíval se zpátky na otisk. Když do kaluže Atwood šlápl, krev už se srážela a tuhla, neměla dost sil, aby šlápotu znovu zaplnila. K vykrvácení tedy muselo dojít těsně po skoku, spíš přímo v průběhu boje s Tiamat. (ze 16 % knihy)

Mohlo by se zdát, že zástupce kapitána Marhoul je osoba, která určuje, jakým směrem se bude vyprávění odvíjet. I když jeho směřování je nepochybné, svou roli mají i jiné postavy. Za zmínku stojí velitel letky Claude Aicard, hlavní lékařský důstojník Elias Jensen, major Gelu, desáník Heller, podporučík Sanchezová a další. U všech se autorovi dovedlo vykreslit jejich osobu i charakteristiku natolik, že se vám postavy obtiskly do paměti a nemohli jste si je splést s nikým jiným.

Poněvadž se jedná o military sci-fi, máme tady klasický meziplanetární konflikt a jeho řešení. Vše probíhá ve vesmíru za asistence mračna technických prvků, zbraní a vojenských hodností. Co knihu činí něčím více než jen mezigalaktickou bitkou, je způsob, jakým autor budoval napětí. Na začátku četby se čtenář octne přímo v konfliktu, kde jen padají názvy zbraní, lodí a lidí. Vše je zmatečné a sama jsem měla chvíli problémy se orientovat, pak najednou útlum a nastupuje pozvolný popis fungování lodi a částečné objasnění příčin boje, takže nastává chvíle, kdy máte čas pochopit souvislosti. A přesně, když máte jasno, dochází k objevu mrtvoly a pak už jen k větší a větší gradaci potíží posádky, a tím pádem napětí pro čtenáře.

Autor umí pracovat s jazykem a četba jeho popisů je skvělá. Postavy jsou natolik plastické, až se vám v hlavě jednotlivé scény přehrávají jako film. Někdy bylo horší se napojit na popisy lodí a techniky, ale nikdy to netrvalo natolik, abych se začala nudit. Kniha je přístupná i lidem, kteří běžně po tomto subžánru nesahají.

Ve stínu slunce je první díl z plánované pentalogie, a proto bychom měli počítat s tím, že řada věcí je jen nastíněna. Myšleno spíše rámcově, ne že by se jednalo o neukončený příběh a vy byste potřebovali rovnou další díl. Trochu bylo znát, že konec byl zrychlenější, a dovedu si představit, že by se mu věnovalo více prostoru. Možná právě proto, jak dobře autor popsal nosné postavy, by stálo za zvážení další díl rozvrhnout cíleně do vyprávění z více pohledů. Trošku negativně hodnotím, že autor dal konkrétnější popisy lodí, výzbroje a posádky do dodatku na konci knihy, a ne na začátku, což by mi to jako čtenáři e-knihy dost usnadnilo orientaci. Takhle jsem se to dozvěděla až na konci. Velice realisticky jsou znázorněné vojenské bitvy i záchranářská ošetření.

Za mě se jedná o čtivou, zajímavou a chytlavou žánrovku a těším se, co nám bude odhaleno v dalších dílech. Silné charaktery a zajímavá zápletka s inteligentním vyústěním. Vše se uzavře, a přitom se vše otvírá.



Anotace:
Když se v první polovině 22. století začnou ztrácet kosmické lodě, vypadá to, že za to mohou piráti, povstalci z kolonií nebo nezměrné hlubiny vesmíru. Když se začnou vracet vyzbrojené neznámými zbraněmi a napadat plavidla a vesmírné stanice, lidstvo velmi rychle zjistí, že je již celé měsíce ve válce, o které nemělo nejmenší tušení.

Tajemní Korzáři útočí bez varování, nikdy se nepokoušejí o kontakt a při sebemenším riziku, že bude jejich loď obsazena, spustí totální autodestrukci. Lidé s nimi bojují už takřka deset let, ale živého Korzára s výjimkou unesených posádek zatím nikdo neviděl. Nelítostný nepřítel je stejnou záhadou jako na začátku války.

UTSS Salamis měla být první lodí, která obsadí korzárské plavidlo a získá odpovědi na nejpalčivější otázky o záhadném protivníkovi. Místo toho jen s obtížemi unikne ze ztracené bitvy a nyní se ukrývá ve svrchní koroně rudého obra Gamma Crucis, kde ji před žhnoucím peklem chrání jen experimentální ochranný štít.

Ve stínu slunce měla být Salamis v bezpečí, ale jak brzy dokáže nález těla zavražděného technika, Korzáři jsou mnohem blíž, než si kdokoli z posádky myslel…

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2020
Žánr: military sci-fi
Počet stran: 288
Formát: mobi, epub, pdf


Komentáře