Recenze: BOHEMIAN ROYALS – HRADNÍ INTRIKÁŘI (Lena Valenová)

V Českém království přituhuje...


„Co po tobě chci? Abys mě nepřehlížel? Abys se mnou mluvil? Abys dostál svých manželských povinností?“ Dlaní mu přejela po bílé košili. Dotkla se ho na stejném místě jako předtdím Konstancina ruka.
Albert od své ženy poodstoupil.
„Máš všechno, na co si vzpomeneš! Máš lidi, co ti uvaří jakékoliv jídlo, v kteroukoliv hodinu dne, lidi, co tě obléknout, učešou, nalíčí, řeknou, co kdy dělat, co kdy říct. Třikrát týdně nám uklízejí celý byt! Osobní řidič tě zaveze, kamkoli si řekneš, a za nic, opakuji, za nic nemusíš platit. Ani o vlastní diář se nemusíš starat! Co tedy ještě chceš? Sex pět dní v týdnu? Abych se tě každý den vyptával, co jsi měla k obědu?“
Viktorie našpulila rty.
„Tomuhle jsem se před rokem neupsala,“ zasyčela.
„Ani já ne,“ odpověděl Albert stejným tónem. (str. 335-336)


Za recenzní výtis děkuji autorce Leně Valenové.


Varování: Recenze může částečně prozrazovat děj prvního dílu.

Série Bohemian Royals je svěžím příspěvkem na tuzemské literární scéně, který dystopicky odkrývá možnost žít v českém království. Námět je založený na motivech britské královské rodiny, a tedy jaké by to bylo mít vlastního krále a královnu namísto prezidenta a první dámy? Rovněž bychom bez dechu sledovali životní cesty nejvyšší šlechty? 

Rozhodně ano. Leně Valenové se podařilo umně zakomponovat vládnoucí modrou krev do současné doby. Ke všemu je nám prostředí velmi známé, jelikož děj se převážně odehrává v Praze, která je zde představena i s několika zajímavými legendami. Také zabrousíte na Šumavu či do Brna. 

V prologu však princové na měsíc odlétají za otcem do Španělska, čemuž se autorka bude zřejmě věnovat v příštím dílu. Zajímavé je, že tato kapitola vyznívá spíše jako závěrečná scéna, neboť Valenová na dějovou linii napojuje prakticky hned poté, co Korunovace skončila. 

Díky tomu získáte přehled, co se stalo princezně, jelikož na konci předešlé knihy musela být odvezena do nemocnice. Rodina se tedy snaží ututlat nejen tento fakt, aby nevznikl nějaký skandál, ale samozřejmě se bojí i o sedmnáctiletou Leontýnu... 

Lety, jak jí říkají přátelé, je však odolná, tudíž se nemusíte obávat, že se bude jen zotavovat. Čeká ji spousta pozornosti, a to nejen ze strany čtenáře, ale též celého Českého království. Se svými bratranci se zúčastní Královského trojboje a nebudete ochuzení ani o romantické chvíle či velké odhalení. 

I Felix si žije vlastním životem a snaží se vyrovnat jak s bývalým milencem, tak s přitažlivostí ke svému bodyguardovi. Také o něm se dozvíme velmi zajímavé informace, které budou pro Felixe k nezaplacení a řádně zahýbou jeho světem. 

Pozornost je samozřejmě upírána na krále, kterému mnozí z vás – stejně jako já – drží pěsti. Kralování se mu rozhodně daří, dokonce v tomto díle pohne i se svým pátráním, což je velmi příznivou zprávou. Onen taj na hradě je totiž podobně jako romantické linky velkým hnacím motorem a je jen dobře, že ho Lena Valenová neupozadila třeba jako Albertovy osobní problémy... 

Max se stále  nachází v pozadí – a také se tak cítí, protože zájem se točí zejména kolem možných dědiců trůnu a on je až úplně poslední. Ovšem v jeho životě se viditelně rýsuje něco, co zřejmě bude problém. Jeho nejbližší si toho už začali všímat a mnozí čtenáři budou zvědaví, co má autorka v plánu ještě vymyslet.

Témat je totiž opravdu hodně. Autorka se však především k radosti všech milovnic romancí zaměřuje na mezilidské vztahy. Můžete se dočkat několika podání milostných zápletek, které jsou příjemně komplikované, řeší se již od prvního dílu a díky tomu, že prakticky není žádný happyend, přesto se vám dostává vzrušujících momentů, neztrácí glanc. Je poznat, že spisovatelka velmi dobře ví, jak si udržet čtenářskou pozornost a jak psát jiskřivé příběhy o lásce. Ničemu nevadí, že jich je tolik a nejsou ukončené, jelikož jsou skutečně propracované. Na účelové scény narazíte minimálně a klišé, která jsou očekávaná, jsou taktéž užitá ve velmi malé míře. Co se týče intimit, mnohé jistě potěší, že se Valenová nesnižuje k popisům erotických momentů, i když na druhou stranu by možná mohly dodat knížce šmrnc – přece jen se jedná o čtení pro dospělé. Důvěrností se vám však dostane v dostačujícím poměru  a lepší, než nevhodně sepsaná erotická scéna, je za mě radši žádná. 

Pro náročnější čtenáře může být kladem zobrazení pražských legend, které jsou takovým milým zpestřením, a hlavně prim hrající tajemství. Co se na hradě děje? Co znamenají všechna ta zvláštní vidění? Skutečně se do děje vkrádá nadpřirozeno? Myslím, že budete spokojeni, protože tvůrkyně se ani v tomto případě nesnižuje k ničemu účelovému a vše dává smysl. Kvalitní promyšlený koncept se Leně Valenové daří v obou knihách a vypadá to, že před sebou máme opravdu velmi silnou sérii, která by se mohla dostat mezi hodnotné romantické romány. 

Co se může zdát problémem, jsou některé charaktery. Zatímco ty dobré se autorce daří vytvářet schopněji a umí jim dodat klady i zápory, záporné poznáte na první pohled a v jejich případě vás tedy nepřekvapí prakticky nic. Dá se říct, že jsou tak trochu zloduchy přes kopírák, zároveň ve vás vyvolávají ty správné emoce a nesnášíte je. Očekáváte od nich vše špatné, a toho se vám také dostane. Možná i proto působí negativnější postavy účelovým dojmem, jako by šlo o záměrně vsazené loutky, které mají přiostřovat děj, což je škoda. V jejich případě by chtělo přidat o něco více přirozenosti. Překvapující se přece jen jedna osobnost stává, jelikož zpočátku nepůsobí jako ta se špatnými úmysly. Nakonec se objeví něco netušeného, co zamíchá kartami v neprospěch královské rodiny, ovšem i v tomto případě předpokládám, že to bude zobrazeno jinak a změní se opět v kladný element. Náročnější milovníky královského dobrodružství nemusí potěšit, že jsou někteří hrdinové tak snadno čitelní, ovšem body mohou zachránit ti, již jsou vytvořeni lépe.

Kniha je obohacená o pasáže ve formě útržků, které znázorňují veřejné zprávy z médií představující život královské rodiny. Rovněž potěší, že důraz je dán i na podstatné plány, které členové rodiny musí plnit, jako jsou například návštěvy různých lokalit, zvaní hostů či pořádání akcí. Mnohé určitě pobaví Královský trojboj. Valenová neopomněla ani humor, jenž je přirozený jako šarm v případě postav, ale také je do příběhu důmyslně vkládán spíše jako doprovodný detail – kupříkladu v podobě jmen Rudolf Železný, tedy jako Železná ruda. Nechybí ani politické dění, které je v některých případech až žraločí. 

Bohemian Royals jsou od hlavy až k patě ryze české – od jmen až po představování tuzemské historie a bájí. Rozhodně něco pro vlastence, kteří na naše království, pardon, republiku, nedají dopustit. Jediné, co dokresluje moderní dobu, je v maličkém množství využití anglických výrazů v přímé řeči u mladého osazenstva hradu, což se sice některým čtenářům líbit nemusí, na druhou stranu je to autentické. Mladí lidé občas zakomponují v komunikaci anglické výrazy. 

Co se týče závěru, byl opět dramatický jako ten předešlý, a zcela jistě bude mít většina čtenářů zoufalou touhu přečíst si pokračování. Možná se bude jmenovat Zapomenutý dědic? Nesvedu si ani tipnout, co spisovatelka chystá, protože to, co nám představila, bylo opravdu velkolepé. Pro nadšence mezilidských vztahů a dramat takřka neodolatelný koktejl se spoustou nápaditých prvků jako bonus. 

Bohemian Royals nejsou žádný prostým čtením, ba naopak jsou komplexním a komplikovaným dílem pro náročnější publikum a milovníky Česka. Důraz je kladen na naši domovinu a královskou rodinu, která je ze všech úhlů vyobrazena tak přirozeně, až máte pocit, jako by skutečně existovala. Jako by autorka opravdu věděla, jak to v královských rodinách chodí, neboť vše je zde hodně autentické. 

Jelikož není možné číst Hradní intrikáře bez Korunovace (recenze), sáhněte po prvním dílu, pokud jste jej nečetli. Tohle je, dámy, série, kterou skutečně musíte mít doma, jste-li fanoušky tohoto žánru. 

Mně osobně až na ty účelové postavy vlastně nic nevadilo a ani nelze cokoliv vytknout. Vše je vydařené a musím říct, že jsem si dobrodružství užívala jako u prvního dílu. Přiznávám se, že nejvíc mě baví gay romance, ale stejně tak jsem byla spokojená s Leontýnkou a těším se, až se více projeví i Max. Jak už tušíte, tak zjevným záměrem je, aby čtenář neměl v oblibě Victorii a naopak se mu líbila Kony – přesně tak to cítím a doufám, že Albert jednoho dne taktéž prozře. Záporné postavy ve mně vyvolávají to, co mají, ale opravdu jsou si velmi podobné a hlavně černobílé. Což je škoda. U tak rozsáhlého konceptu, který je promyšlený až takřka do sebemenšího detailu, by chtělo reálnější padouchy, aby byla série naprostým skvostem, kterým má předpoklady se stát.

Závěrečné hodnocení: 86 %


Je po korunovaci, kterou poznamenala další tragédie. Jak se panovnický pár vypořádá se závazkem vůči celé zemi a s blízkostí Albertovy středoškolské lásky? Leontýna dosud žila v bezpečí zdí královského paláce. Snaha o vystoupení z vlastního stínu a naslouchání hlasu svého srdce se jí ale krutě vymstila. Felixův svět je vzhůru nohama. Má plnou hlavu osobního strážce a nemůže přestat myslet na Albertův tajný plán. Karty jsou rozdány k nové hře. Kdo ale ve skutečnosti udává její pravidla?

Nakladatelství: Pointa
Série: Bohemian Royals (2.)
Žánr: román pro dospívající
Rok vydání: 2023
Počet stran: 424
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře