Recenze: BOHEMIAN ROYALS – KORUNOVACE (Lena Valenová)

 Napínavý příběh plný intrik i životních osudů královské rodiny z Prahy

Bohemian Royals – Korunovace (Lena Valenová, série: Bohemian Royals 1., nakladatelství Pointa)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Leně Valenové.
Chci zakoupit tento titul!


Spisovatelka Lena Valenová o sobě prohlašuje, že je duší cestovatelka a podle počtu navštívených míst s ní rozhodně můžete souhlasit. Momentálně sice žije v New Yorku, ale píše pro české publikum. Na svém kontě má již sérii Moře nálezů a ztrát, kterou jsme vám představovali. Rovněž i samostatné romány jako je Cool Girl či #Sledujmě. Nejnovějším počinem je první díl série Bohemian Royals, která svým nápaditým námětem vskutku okouzlí. 

Téma je totiž opravdu vzrušující. Lena Valenová se rozhodla pro důmyslné propojení Českého státu s motivy království a tak v této publikaci není hlavou státu prezident, ale naopak král. Máme tak možnost seznámit se s celou královskou rodinou. 

Král je mrtev, ať žije král! Monarcha Václav a jeho nejbližší utrpěli smrtelnou nehodu. Nástup na trůn tak padl na Alberta, který byl vždycky spíše průšvihářem a žil mimo tuzemsko. Albert rozhodně není nadšený, že musí převzít otěže po svém starším bratrovi. Na rozdíl od Václava k tomu nikdy nebyl veden a teď na něj břímě dopadá s o to větší tíhou. Vše se stane ještě napínavější, když do děje vstoupí jeho bývalá středoškolská láska a stránkami začne prosakovat závist a obava. 

Druhou v pořadí po Albertovi by měla být princezna Leontýna. Mladá sympatická dívka rozhodně neplánuje stát se královnou, touží spíše po obyčejném životě. Nechce být ve zlaté kleci a ráda by, aby lidé vnímali ji a ne pouze její titul. Když se Leontýna seznámí se stážistou, začne si připadat o něco živější, přestože stále truchlí po Václavovi a jeho rodině. 

Dalším adeptem na královský trůn je Felix. Bohém a homosexuál, který se bouří a snaží se žít běžný život více než poslušná Leontýna. V noci se krade z hradu za svým milencem nebo mezi normální občany. Nemá přátelé a mimo Rickyho mu vlastně není nikdo blízký. Co se ale stane, když povinně dostane osobní stráž v podobě mladého a hezkého muže, který se zdá být možnou propustkou do nitra Prahy, ale i zábavou? 

Hrdinové jsou uvěřitelní. Takřka všichni, až na Leontýnu, mají výrazné nejen dobré, ale i špatné stránky. O to snadněji si získávají své čtenáře. Leontýna je slušná a sympatická dívka, ale působí prvoplánovým dojmem, přestože její psychologie je působivá, postava patří mezi méně nápadné. I vedlejší postavy mají, co nabídnout, i když v některých případech jejich charakter snadno odhadnete. Jedna negativní osoba vám padne do očí hned díky svým antipatiím. 

Mezilidské vztahy, intriky a tajemství jsou hnacím motorem příběhu, který z počátku postrádá větší spád. Začátek se spíše táhne, autorka nás seznamuje s hrdiny i prostředím, v některých případech zachází do myšlenkových pochodů zřejmě víc, než by bylo možná vhodné. Kupříkladu u Leontýny je toho tolik, až to někomu nemusí vyhovovat. Dějová linie je v první polovině slabá, příliš se toho neděje a život královské rodiny se po tragédii nostalgicky odvíjí, zatímco její členové se brodí ve svém vlastním marastu a snaží se bojovat se svým žalem i povinnostmi. 

Druhá polovina už je akčnější. Do děje vstupuje napětí formou tajemství, ale právě i propletených mezilidských vztahů, které se začínají vhodně rozrůstat. Je jich více, než tušíte. I přestože očekáváte pouze vypravování v er-formě ze tří úhlů pohledů, zjistíte, že se do nich vloudí někdy i jiné možnosti a tak třeba doprovázíte chvíli i Konstance, bývalou lásku budoucího krále. Taje jsou skutečně silným motivem pro čtení, bohužel však neočekávejte, že se vysvětlí. Autorka si v tomto případě pouze připravila půdu, proto bude závěr pro někoho mučením. 

Romantika je víceméně reálná. Příliš se nepodobá nadlehčené či přehnané formě, kterou známe z některých romantických knih či červené knihovny. Jestli chcete oslňující milostný ohňostroj, na své si nepřijdete. Naopak ale toužíte-li po reálnějším náhledu na lásku, pak si vyprávění královské rodiny vychutnáte. Máte náhled na lásku Alberta a jeho ženy Viktorie, kde už sice není dravé milenecké jiskření, ale za to je jejich vztah zajímavý až k zamyšlení, copak se za ním skrývá – zda-li tedy něco, nebo mě jen šálil zrak. Ke všemu se vrací právě Konstance…

Lýtka se zapalují i princezně Leontýně, která se začne sbližovat s intelektuálem. Takové typy hrdinů nepatří zrovna mezi ty, nad kterými by čtenářky vzdychaly, ale třeba si vás Jonáš získá svým optimismem a sečtělostí.  

Pro čtenáře LGBTQ tvorby bude třešničkou na dortu život prince Felixe, který již svého milence má, ovšem vztah není vůbec běžný. Copak by to šlo, aby princ měl možnost s někým normálně chodit? Takové štěstí Felix bohužel nemá a uvědomuje si, co všechno mu schází. Navíc je do jeho blízkosti nastrčen bodyguard, který ho má doprovázet mimo areál hradu úplně všude. Felix rozhodně není ten typ, který by z toho měl radost, ale co když na tom osobním strážci něco je? 

Styl psaní je opravdu šikovný. Je poznat, že Lena Valenová není žádná debutantka. Umí pracovat s textem, má bohatou slovní zásobu a až na pomalejší tempo v první polovině a někdy opakování zřejmých myšlenek vlastně není co vytknout. 

Především mnozí autorce pochválí jednoduchý, leč propracovaný motiv. Je znát, že si Valenová dělala rešerše a nastíní nám nejeden historický fakt či zajímavost, který se dotýká hradu i jeho blízkých prostor. Neověřovala jsem vše, ale co jsem ověřila, vycházelo z reálií a věřím, že vás tak kniha skutečně může obohatit, čímž se pro mnohé stává ještě kvalitnější.  Ke všemu povedené zpracování vážnějších témat, jakým jsou vyrovnání se se smrtí blízké osoby či převzetí zodpovědnosti, rovněž zaujme.

Bohemia Royals jsou pro snílky splněním českého snu, ve kterém je Česko monarchií a každá čtenářka tak může snít o svém princi z Prahy. Napínavá tajemství dělají román neodolatelným pro všechny milovníky dramat, a jelikož nechybí ani romantika, přijdou si tak na své všichni. Určitě se neobávám tento titul doporučit všem čtenářkám, které anotace zaujme. 

V mém případě se jednalo o první blízké setkání s autorčinou tvorbou, přestože mi Lena Valenová není neznámá. Přes poklidnější začátek bylo trochu obtížnější se začíst, především úvodní Leontýnina kapitola byla za mě až příliš zbytečně dlouhá. Sama Leontýna, ač je propracovanou hrdinkou, spadá mezi ty nejméně zajímavé. Zaujal mě Albert a jeho život dospělého muže, který se cítí být v pasti. Jako milovnice LGBTQ žánru jsem se samozřejmě hodně těšila na Felixe a nezklamal. Nevybouřený osmnáctiletý mladík má, co nabídnout, i když se dokázal chovat jako arogantní a rozmazlené princátko. Charakter byl báječný včetně těch milostných peripetií. Taje byly tím zásadním, co mě drželo v napětí a ten závěr byl úžasný…

Škoda jen, že to skončilo tímto způsobem a nevyřešilo se vlastně takřka nic z toho podstatného. Doufám, že má Lena Valenová připravené pokračování, které vyjde co nejdříve, jelikož takové konce jsou spíše účelovým mučením a čtenář je málokdy ocení. Co se týče mých zkušeností s knihami nakladatelství Pointa, tak Bohemian Royals je to nejlepší z beletrie, co jsem od nich četla. Mimo tento žánr mohu doporučit díla Lucie Oudové. 

Závěrečné hodnocení: 87 %


Anotace:
Co kdyby na Pražském hradě nesídlil prezident, ale královská rodina?

Král je mrtev, ať žije král! Druhorozený Albert se po tragické smrti bratra a jeho rodiny vrací na Pražský hrad, aby převzal dědičný úřad. Na přípravě korunovačního dne se podílí také jeho středoškolská láska Konstance. Náhlý návrat do rodného města tak otevírá staré rány.

Leontýna – Albertova sedmnáctiletá sestra – se jen těžko vyrovnává se ztrátou nejbližších a jediný, kdo jí dokáže vykouzlit úsměv na tváři, je Jonáš. Může ale královská dcera důvěřovat někomu, koho sotva zná?

Také čerstvě plnoletý princ Felix se musí přizpůsobit novým opatřením, která plynou z jeho současného postavení v rámci rodinné hierarchie. Stačí jeden pohled na nového osobního strážce a je mu jasné, že je v maléru.

Co je pro jednoho přítěží, je pro druhého životní příležitostí.

Jak se s nenadálou situací vypořádají obyvatelé Pražského hradu?

KRÁL, který nikdy neměl usednout na trůn.

PRINCEZNA, která se nikdy neměla stát královnou.

PRINC, který měl navždy zůstat princem.


Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Žánr: dívčí román
Ze série: Bohemian Royals (1.)
Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře