Recenze audioknihy: SUĎTE SPRAVEDLIVĚ (Emma Riedová)

Notář Petr a jeho dva pomocníci rozkrývají zločiny, 
na které je i sám pražský rychtář krátký 

Suďte spravedlivě (Emma Riedová, interpreti: Kryštof Hádek, Vasil Fridrich a Lukáš Hlavica, vydavatelství Témbr), audiokniha

Právo má být jako kámen. Skála, na níž budujeme stavby svých životů, a kterou tudíž není radno jen tak drolit. Právě pro zachování této skály přece skláníme před zákonem hlavu i ve chvílích, kdy pro nás není výhodný. (citace ze stopy 2, 16:41)


Za recenzní audioknihu děkuji společnosti Euromedia Group.
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!


Na úvod se seznámíme nejen s hlavními hrdiny, ale také na nás dýchne genius loci Starého města pražského okolo léta páně 1300, tj. na sklonku vlády Václava II. Vážený notář Petr sice oplývá bystrou myslí a vynikající znalostí práva, jenže už se na něm pomalu začíná podepisovat stáří a hodil by se mu k ruce šikovný písař. Navzdory svému původu dostává šanci židovský mladík Jakub a společně se sluhou Vítkem je tak trojlístek budoucích detektivů kompletní.

K prvnímu případu se přimotají, když se vydávají na Cimické panství zaznamenat poslední vůli umírajícího. Kteří příbuzní mají o nemocného opravdovou starost a kteří jako hladoví supi napjatě vyhlížejí jeho skon? Kdo si přijde na pěkné dědictví, a kdo naopak odjede s holým zadkem? Mohou kartami zamíchat nedávno nalezené kosti dívky, o které se šeptá, že patřila do rodiny?

Druhý případ zastihne Jakuba na cestách během úkolu doručit důležité listiny. Rozhodne se přenocovat v útulném hostinci, avšak následujícího rána nachází krčmářka jednu z pocestných zavražděnou a zohavenou! Okruh podezřelých se zdá až nepříjemně těsný – a je jen otázkou času, než se nedůvěřivé pohledy obrátí směrem k židovi…

Ve třetím případu čelí notář Petr opravdu prekérní situaci. Ztratila se totiž městská sbírka na relikviář – včetně svatých ostatků, jež v něm měly být posléze vystavovány. Sbírku přitom střežily tři klíče, které drželi ve vlastnictví tři různí členové rady. Stojí za hanebnou krádeží někdo cizí, třebas původní majitelé ostatků? Nebo si mezi sebou konšelé hřáli hada na prsou?

Souvisí jejich příběhy nějak? Spojuje je skutečně něco? Nebo to je všechno jen náhoda a smrt zkrátka  obchází krajem? (citace ze stopy 17, 16:29)

Vyprávění se odehrává v ich-formě minulého času a střídají se perspektivy hlavních hrdinů. Zatímco tištěná předloha čelí mírné kritice pro nerozlišování jednotlivých pasáží, v audioverzi se tento problém vyřešil zapojením různých interpretů (každý mluví za jinou postavu). Obsahově je dílo rozděleno do čtyř částí: úvodní příběh s názvem Našeptávač a tři volně navazující případy (Cimická tajemství, V závějích a Tři železné klíče). Přestože titul budí dojem sbírky povídek, nejlépe funguje coby celek (např. dílčí události ze začátku knihy mají podstatný vliv na rozuzlení posledního ze zločinů).

Po stránce jazyka si počin vede takřka na výbornou, pro užívání dobových výrazů a zakomponování historických reálií oplývá atmosférou a autentičností. Koncept více úhlů pohledu nejen lépe vtáhne do děje, ale pěkně se na něm ukážou rozdíly mezi společenskými vrstvami – jinak bude mluvit a přemýšlet obyčejný podruh, jinak vzdělaný hodnostář. Překvapivě se objevuje i pár sexuálních scén, naštěstí díky elegantním popisům nepůsobí rušivě.

Detektivní zápletky jsou propracované do detailu a vyšetřovatelé kladou důraz na logiku. Jenže nevyhnutelně, dříve nebo později, pochopíte autorský záměr (aneb za zločinem vždy stojí ten, koho bychom čekali nejméně) a zas takový wow efekt se nekoná, navzdory spletité a nepředvídatelné motivaci pachatelů. Všechny antagonisty rovněž spojuje schéma vyhrocené situace, kdy na notáře či jeho pomocníka obrátí svůj hněv a nějakým způsobem jim usilují o život, čímž ve finále kontraproduktivně napomohou vyřešení případu.

Tím, že každá z ústředních postav spadá do jiného spektra společnosti, se skvěle doplňují. Notář Petr platí za inteligentního člověka, který zná zákon jako své boty a nespokojí se s rádoby očividným rozuzlením. Chytat vrahy a zloděje sice nemá v popisu práce, ale jeho postřehy jsou u rychtáře vždy vítány. Přestože na žida Jakuba někteří pohlíží skrze prsty, pro svou mazanost a schopnost najít skulinky v pravidlech nepřestává dělat na notáře dojem. A sluha Vítek zase ví o všem, co se kde šustne a nebojí se při potírání zločinu uchýlit k hrubé síle.

Kde teče křesťanská krev, tam není pro žida bezpečno. (citace ze stopy 15, 06:07)

Audioknihou nás provází trojice interpretů: Lukáš Hlavica v roli mistra Petra, Kryštof Hádek za písaře Jakuba a Vasil Fridrich propůjčil hlas pomocníku Vítkovi (ovšem pouze v rámci svých pasáží). Všem účinkujícím se povedlo naplno vžít do svých charakterů  ačkoliv výkon pana Hádka je snad o chlup přesvědčivější než ostatní, zatímco pan Fridrich bohužel kvůli menšímu významu ztvárněné postavy nedostal tolik prostoru. Hudební vsuvky se nesou ve stylu středověkých rytmů a melodií, dominují píšťaly. Věřím, že většině publika přinesou příjemné zpestření, ale určitě se najdou i tací, kteří budou mít nutkání hodit imaginárnímu trubadúrovi do obličeje syrové vejce.

V žánru historické detektivky bych Suďte spravedlivě zařadila mezi nadprůměrné a kvalitní tituly, přičemž audiozpracování předlohu nepochybně ještě o kousek pozvedá. Nezbývá než doufat, že nejde o jednorázovou záležitost a my potenciálně stojíme u zrodu úspěšné série.

Poslech bych doporučila hlavně fanouškům cyklu Podrychtář Václav od Pavla Hrdličky, na své si nicméně přijdou i příznivci Vlastimila Vondrušky, Jaromíra Jindry, Jana Bauera, Františka Niedla a spol.

Spravedlnost by měla sloužit každému, ať už je ve městě nový nebo je všem znám, ať je chudý nebo bohatý. (citace ze stopy 1, 20:48)

Emma Riedová vystudovala na Univerzitě Karlově práva a dějiny umění a nyní pracuje jako advokátka. Ve své tvorbě kromě zkušeností z branže uplatňuje i vášeň pro historii. V roce 2014 debutovala románem Královské intriky, o dva roky později následovalo Pařížské rekviem (obojí pod záštitou Knižního klubu). Loňskou novinku Suďte spravedlivě (na projektu četla již kolegyně Linda Dobřická –recenze) má na svědomí nakladatelství Brána a letos se příběh dočkal i audioknižní podoby u vydavatelství Témbr. 

Subjektivní názor: Ze záznamu jsem si užívala každou minutu, snad vyjma erotiky (což mimochodem zapříčinilo při poslechu bez sluchátek před rodinkou malý trapas). Líbilo se mi na chvíli uprchnout před všední realitou do uchvacujících kulis středověké Prahy, postavy jsem si oblíbila a případy hodnotím jako velice zdařilé (přestože ten poslední mi svými náměty až příliš připomínal Pro hrst dukátů od Juraje Červenáka).

Závěrečné hodnocení: 89 %


Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska. V poutavém vyprávění dalších dvou detektivů, Jakuba a jeho sluhy Vítka, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království.

Vydavatelství: Témbr
Interpreti: Kryštof Hádek, Lukáš Hlavica, Vasil Fridrich
Rok vydání: 2023
Žánr: historická detektivka
Délka: 13h 23m
Formát: mp3

Komentáře