Recenze: SUĎTE SPRAVEDLIVĚ (Emma Riedová)

 Potřebuješ-li vyřešit záhadný mord, zavolej notáře Petra!

Suďte spravedlivě: Případy mistra Petra (Emma Riedová, nakladatelství Euromedia – Brána), historická detektivka

Za recenzní výtisk děkuji autorce Emmě Riedové.
Chci zakoupit tento titul!


Emma Riedová pracuje jako advokátní koncipientka. Už od střední školy ji však provází láska k historickým povídkám s detektivními zápletkami a u nich již na literární scéně zůstala. Debutovala v roce 2015 románem Královské intriky. Dnes se zaměříme na její novinku Suďte spravedlivě.

Při pohledu na obálku na nás hledí přímo sám protagonista, díky obálce se moje představivost rozjela na plné obrátky a já si mezi známými pražskými ulicemi představovala tohoto muže.

Vítejte ve Větším městě pražském léta páně 1300. Potkáváme se s váženým notářem, mistrem Petrem. Stařec na prahu života už svou práci ovšem není schopen odvádět tak rychle a kvalitně, jak byl zvyklý, protože ho sužují neduhy stáří. Potřeboval by pomocníka. Hledat vzdělaného katolíka, co by byl ochoten pro něj pracovat, je jako najít jehlu v kupce sena. Prostřednictvím svého sluhy Vítka narazí na inteligentního a všímavého Jákoba. Ten vyznává židovskou víru, což v tehdejší společnosti nebyl zrovna fakt dodávající na oblíbenosti. Mistr Petr v něm však najde spojence a ihned ho přijme do služby. Spolu s Vítkem tak tvoří trio detektivů, jimž neunikne žádný vrah ani zloděj v celé Praze i okolí.

Příběh je vypravován v ich-formě, střídají se úhly pohledu všech tří hlavních charakterů. V první třetině publikace je značně obtížné rozlišit, zda vypráví Vítek, nebo Jákob. Postupně se však Vítkova mluva zostřuje a Jákobova umírňuje, takže jsou rozdíly patrnější. Pasáže z pohledu mistra Petra jsou k rozeznání, hned od prvopočátku díky latinským příslovím, která velmi rád užívá.

„Arbor ex fructu cognoscitur, strom se pozná po ovoci,“ přikývl mistr Petr. „Soudím lidi podle jejich činů, ne podle jejich původu.“ (str. 52)


Jazyk je květnatý, plný básnických přirovnání. Neobsahuje dlouhé popisné pasáže, ale skrze pražské obyvatele se tehdejší stav společnosti rýsuje velmi zřetelně. Text je prostoupen velkým množstvím archaických výrazů. Některé jsem si musela dokonce vyhledat, protože bohužel nejsou vysvětleny pod čarou. Z kontextu je lze sice snadno pochopit, ale jejich osvěta by byla čtenářsky přijatelnější. Vysvětlivky se týkají pouze částí Prahy nesoucích dnes jiné jméno. Autorka tak vyprávění dodává i reálné kulisy.

Mou mysl ale v tu chvíli plně zaměstnával tesařův skrytý poradce. Kdo to znám ho? Je zde usedlý, nebo přivandrovalý? Mladý, nebo kmet? Musí to být vzdělaný muž, a ty já znám snad všechny, co jich v Praze je! (str. 30)


Autenticita z dialogů a chování hrdinů přímo sálá. Lapky a mordýři si tu podávají dveře v jednom kuse. Bohatá vrchnost se cítí nadřazena nad běžný lid a náboženství patří k nejvyšším prioritám. Vysoké nároky na mravnost, přehnané standardy oblékání a chování taktéž podporují dojem dob dávno minulých.

Počin je rozdělen do čtyř částí: Našeptávač, Cimická tajemství, V závějích a Tři železné klíče. V Našeptávači se během soudní pře mezi místním kupcem a tesařem setkáváme právě s Jákobem, který se posléze přidává k notáři. Zbývajícími částmi jsou detektivní případy, ke kterým se naši hrdinové nachomýtnou a snaží se je vyřešit. Mistr Petr je detektiv každým coulem a svoje závěrečná obvinění má vždy promyšlena do nejmenších detailů. Jákob je sice mladík plný romantických ideálů, ale jeho postřehy jsou velmi všetečné. Vítek jakožto bývalý voják, jehož síla tkví hlavně v pažích a využívá ji k obraně svého pána, má lokty ostré a nechybí mu velká dávka odvahy.

Ostatní vedlejší postavy zůstávají ploché a do jejich pohnutek příliš nevidíme. Nejpropracovanější je rozhodně Jákob. Vidíme až do jeho nejniternějších tužeb a obav. Bojuje s výčitkami, že zanedbává svou víru a také ho trápí mimomanželský poměr s místní překrásnou vdovou.

Dočkáme se i pár peprnějších erotických scén, které jsou příjemným zpestřením hlavní premisy děje, což je vyšetřování zločinů a chytání jejich pachatelů.

Detektivní linka je velmi zdařilá, všechny tři kauzy byly velmi zapeklité a do finálního rozuzlení zůstávala pointa skryta. U posledního případu byl však konec trochu moc urychlený, ale také asi nejpřekvapivější.

Záporem jsou velmi dlouhé kapitoly, které jen výjimečně obsahují předěl. Mohlo se ovšem jednat i o záměr Riedové, díky tomu totiž knihu skoro nelze odložit. 

Dílo nadchne příznivce historie a detektivek. Bude se líbit spíše starším čtenářům či těm, kteří nemají problém s archaickou mluvou a latinskými výrazy.

Nejdříve jsem měla potíže se začíst, ale s první změnou scenérie a ponořením se do záhy v Cimicích jsem se nemohla odtrhnout, nejvíce se mi líbila tato část plná tajemných zákoutí a temných rodinných vazeb ze středověku.

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anotace:
Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska. V poutavém vyprávění dalších dvou detektivů, Jakuba a jeho sluhy Vítka, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království.

Nakladatelství: Brána 
Rok vydání: 2022
Žánr: historická detektivka
Počet stran: 368
Vazba: pevná

Komentáře