Recenze: S MALOU POMOCÍ PŘÁTEL (Jan Švancara)

Detektiv na dně láhve... 

Podzimní boogie woogie (Jan Švancara, 2. díl ze série Viktor Náplava, nakladatelství Pointa), detektivní román
„Ty, Viktore, nezdá se ti, že to bereš trochu moc zhurta? Víš, do poradny chodí manželé, kteří spolu žijí a mají nějaké problémy. Ale my dva? Vždyť jsme spolu ani nechodili.“ (str. 62)


Do portfolia vydavatelství Pointa přibyl netrpělivě očekávaný román S malou pomocí přátel od brněnského spisovatele Jana Švancara. Detektivka plná napětí a nečekaných zvratů, a také humoru, který si zamilujete.

Od vydání Švancarova debutu s názvem Podzimní Boogie woogie uplynuly bezmála tři roky, ale naštěstí jde o autora, který pravidelně přispívá na svou webovou stránku, takže má fanoušek během čekání na další knihu stálý přísun zábavy i poučení v jeho fejetonech, článcích a povídkách.

Hned od prvních odstavců v bytě kocovinou ztýraného protagonisty se ukazuje, že v novém textu se objeví několik starých známých z minulého dílu série.

Policejní rada předhodí Viktorovi tučné sousto v podobě postřeleného bodyguarda „kontroverzního“ podnikatele. Někdo zřejmě už měl aktivit tohoto kmotra plné zuby a svou frustraci se rozhodl ventilovat za pomoci pistole na slony.

Zkušený rada tuší v napohled jednoduchém případu nehezké hlubiny, využije tedy, že se v kapse postřeleného bodyguarda našla Viktorova vizitka, a povolá tím do akce svérázného detektiva.

Viktor Náplava zůstává věren pověsti nenapravitelného vtipálka, lehkomyslníka a moudrého blázna. Hláškuje, hraje si se slovíčky a neváhá přestoupit nebo přiohnout zákony, aby dosáhl svého. Oproti minulému dílu však trochu více bilancuje, přehodnocuje vlastní život, filozofuje a nečekaně též přijímá do staromládenecké domácnosti osiřelého kokršpaněla.

„Ahoj, nepozveš mě na panáka?“

Tady hrozilo, že mu rada bude muset žehlit další mravnostní delikt.

„Nerad bych tě urazil, vílo, ale přijď, až budeš alespoň tak stará jako moje whiskey,“ prohlásil Viktor rezolutně. Ani mu nedošlo, že za ty peníze bude zdejší pan Jameson pravděpodobně ještě před pubertou. (str. 21)


Na pozadí vyšetřování se mezitím rozehrává nenápadný druhý plán, pojednávající o přátelství a nezištné pomoci. A také o morálních zásadách konfrontovaných s realitou války v Afghanistánu nebo socialistického Československa.

Vyprávění je vedeno v er-formě z Viktorova pohledu. Styl umožňuje čtenářům hlouběji proniknout do myšlenek a pocitů hrdiny a lépe se s ním ztotožnit.

Precizní využití češtiny v kombinaci s vtípky a jazykovými hříčkami a řečovou charakteristikou postav vytváří živoucí a příjemně plynoucí celek.

Není bez zajímavosti, že se děj odehrává v Brně, a jelikož spisovatel dovedně zakomponoval místní reálie a také specifické výrazové prostředky rodilých Brňáků, podařilo se mu vybudovat přitažlivou a autentickou atmosféru. Románu určitě přidaly i zmínky o skutečných historických událostech.

To má nejnovější Švancarův počin společné i s debutem. Zatímco však v předchozím titulu byly výrazné akční pasáže a velmi nečekané zvraty, zde spíš sledujeme poctivou detektivní práci, několik možných motivů a rozvoj charakterů a vztahů mezi postavami. Ukazuje se nám tím opět jiná rovina autorova talentu.

Tempo je svižné, styl neuvěřitelně čtivý a hravý, autor je mistr rodného jazyka. Od první do poslední stránky není prostor pro nudu.

Nepopírám, že i někteří vojáci, kteří udělali testy, nemohou mít později nějaké kriminální sklony, ale jak říkám, za Filipa Mareše bych dal ruku do ohně.“

„Vlastní ruku?“ (str. 43)


Přiznávám, že část charismatu této knihy pro mě spočívá i v zasazení do města, které mám ráda. Přesto se nebojím doporučit titul i mimobrněnským čtenářům detektivek, kteří touží po napětí a větší než malé porci inteligentního humoru.

S malou pomocí přátel je nadčasový kousek, který dokáže zaujmout i náročnějšího konzumenta.

Závěrečné hodnocení: 91 %


Druhý díl detektivní série ze současného Brna, kterým vás opět provede svérázný detektiv Viktor Náplava.

V Brně před justičním palácem je za bílého dne postřelen muž, v jehož kapse se najde vizitka detektiva Náplavy. Soukromému očku tak nezbývá nic jiného než rozlepit víčka, překonat ranní kocovinu a pustit se do pátrání. Ve druhém příběhu brněnské série vás samorostlý detektiv vezme s sebou nejen do svého oblíbeného baru, ale i do kasáren nebo do manželské poradny. S malou pomocí starých i nových přátel vám Viktor namíchá koktejl záhad, napětí a ironie, ze kterého vás nebude bolet hlava.

Nakladatelství: Pointa
Série: Viktor Náplava (2.)
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivka
Počet stran: 160
Vazba: pevná

Komentáře