Recenze: METALSTORY – PŘÍBĚH KOVU 2 (Michael Newchop)

 Epická bitva uprostřed nekonečného vesmíru...

„My, Lid kovem odkojený, Tvůrci vděčíme za vše.“


Za recenzní výtisk děkuji autoru Michaelu Newchopovi.
Chci zakoupit tento titul! 


Druhá kniha série Metalstory  Příběh kovu od západočeského autora s anglicky znějícím pseudonymem, která na podzim vyšla v nakladatelství Klika, přináší epické finále, bitvu obřích armád, nečekané spojence a spekulativní pointu.  

Na internetu jsem zaznamenala informaci, že příběh byl do dvou částí rozdělen jen proto, aby bylo možné jej zknihařit. Fyzická podoba obou výtisků je docela objemná, takže se rozhodnutí zdá pochopitelné, ovšem do určité míry tím utrpěla první část. Pro druhou totiž zbylo mnohem víc akce a méně práce s budováním světa.

Pokračování Metalstory začíná opravdu takřka přesně na místě, kde úvod série skončil. Pro jistotu tak upozorním, že tuto recenzi nelze napsat bez vyzrazení části předchozí pointy.

Hlavní hrdina Miah vykonal odvážný čin a podařilo se mu přežít, což je dobrá zpráva pro ty, kdo si nepotrpí na novátorské postupy založené na odpravování zásadních postav. Lze také říci, že se protagonistova psychologie vyvíjí, což považuji za další pozitivní prvek.

V rámci boje proti Železné Mysli ovládající všechny kovové bytosti musí Miah výrazně zesílit, pracovat na své odolnosti i znalostech a hlavně na vůdcovských schopnostech. S ohledem na žánr dobrodružné sci-fi napsané k poctě tradičním knihám kánonu se to autorovi vcelku zdařilo. Sympatická je i nevtíravá romantika, která pouze opatrně koření příběh a dodává postavám hloubku, ale nepřekáží.

Styl je vyvážený, s nánosem stravitelného patosu, který občas příjemně naboří sebeironizující humorná narážka. Potěší i dobře odvedená korektura. Spíše knižní obraty proložené technickým názvoslovím zajímavě doplňuje propracovaná řeč z cizí planety a pojmenování u nás neexistujících skutečností.

Obloha, skrze niž teď nelétají žádné projektily ani střely, se začíná trhat jako cáry papíru. Hluboký řev nebeských sil, znásilňovaných tím nejhrubším způsobem, protestuje proti porušování bytostného řádu věcí. Nebesa vybuchují v pestrobarevném gejzíru vyšších sfér, jak se rozeklaná titánská puklina otevírá. Mohutná tlaková vlna přišpendlí k zemi nás i nepřátelské roboty. (str. 259)

S tím souvisí i budování světa včetně technologických detailů, odlišných měr délkových, časových i jiných, fascinující zvířena a historie. Vše do sebe precizně zapadá  a pokud ne, běžný čtenář to asi neodhalí. Přiznám se ovšem, že mnohá, velice složitá osobní jména jsem měla tendenci očima jen přelétnout, neboť se ve své komplikovanosti takřka nedala přečíst.

Tempo není vyloženě superakční, nicméně ubíhá o dost svižnějším způsobem než v úvodu série. Čtenář má v rukou vlastně už pouze poslední třetinu jednoho rozsáhlého románu, což v běžném schématu znamená tu část nejnadupanější dějem. Obrovský kus prostoru dostala závěrečná epická mimozemská bitva.

Rozuzlení dvou distorzí reality je docela originální. Autor si pohrál se čtenářskou pozorností a zejména se zákonitostmi světa, který mu umožnil jeho svérázné řešení, aniž by působilo neuvěřitelně.

Celkově není bez zajímavosti, obzvlášť v době překotně se rozvíjející umělé inteligence, jak Michael Newchop pojal svůj robotický Lid kovem odkojený, jakou mu přisoudil autonomii a míru schopnosti rozpoznávat, popřípadě prožívat city.

O závěru by se dalo dlouze diskutovat. Někdo bude patrně druhým epilogem nadšen, jinému radost neudělá. Trocha střídmé kontroverze neuškodí a pokud by měl čtenář problém, může se soustředit raději na první epilog, který je optimističtější.

Co mě trochu mrzí, je, že se nedozvíme nic o tom, proč byl původně hlavní hrdina uvězněn ve zvláštním Domově pro seniory. Jinak je však můj dojem velice pozitivní a po dočtení přetrvává příjemný pohodový pocit.

Dílo bez uzardění doporučím spíše milovníkům tradičnější dobrodružné literatury, kterým nevadí jistá hrdinská příběhová schémata, a zároveň takovým, kteří snesou kapku filosofického přesahu.

Závěrečné hodnocení: 89 % 


„My, Lid kovem odkojený, Tvůrci vděčíme za vše.
za naše nesmrtelná těla v království plném smrti,
za naši logickou mysl v nekonečném moři chaosu,
za naši duchovní sílu vzdorovat hrůzám nevědění,
za naši službu těm, kteří nemají Tvé dary.
My, Lid kovem odkojený, nikdy nezapomínáme.
Tvůrci vděčíme za vše.“

Závěrečná část vědecko-fantastického románu METALSTORY – Příběh kovu vrcholí epickou bitvou na planetě Pu-ma, v rytmu dupajících Zubatců, za šustotu kroutících se Červů, skřípajícího řevu Bestií a chladné logiky robotů.

Jaké je pozadí grandiózního plánu, který ohýbá a utváří vesmír?


Nakladatelství: Klika
Série: Metalstory (2.)
Rok vydání: 2022
Žánr: sci-fi
Počet stran: 372
Vazba: brožovaná

Komentáře