Recenze: METALSTORY – PŘÍBĚH KOVU 1 (Michael Newchop)

Roboti, lidé a nebezpeční predátoři... 

„Čekat znamená předpokládat, že máš čas. A kolik si myslíš, že toho času máš, Michaeli?“ (str. 96)


Za recenzní výtisk děkuji autoru Michaelu Newchopovi.


Autor se záhadným, anglicky znějícím pseudonymem na podzim úspěšně absolvoval kampaň na Startovači a poslal tak do světa dvoudílný sci-fi román o tajemství kovu na vzdálené planetě, o cestách mezi dimenzemi a různých variantách reality.

Počáteční bod spletitého příběhu leží na místě, na němž obyčejně akční sci-fi knihy ani nekončí, natož aby tam začínaly – totiž v domově důchodců.

Hlavní hrdina dožívá své poslední dny v tichu plzeňského domu pro seniory a matně si vzpomíná na dobu, kdy býval aktivním agentem jakési tajné služby. Stále víc upadá do stařecké otupělosti, trápí jej neduhy a tělo neposlouchá, jak byl zvyklý. Posledními zbytky vůle se však rozhodne vytrhnout z šedi, v níž se pomalu, ale jistě topí jeho staré já, a splnit si životní sny.

Prchne ze zdánlivě obyčejného zařízení a vydává se na pouť do Jižní Ameriky. V Bolivijských horách se ve starobylém městě setkává se záhadným Pastevcem. Ví, že má v patách Nemesis – zabijáka, jehož úkolem se stalo tvrdohlavého staříka eliminovat. V okamžiku vražedného výstřelu se ovšem aktivuje pradávný portál a dědouškovo sebeironické, zkušenostmi nabité vědomí vytrhne z těla a katapultuje na úplně jiné místo v jiném čase, v úplně jiném světě.

Vnitřek boxu vyplňuje pěkně naditá křiklavě žlutá taška s nápisem IKEA.

„IKEA? Vážně? No tomu říkám nápad!“

„Mně to neříkej. Nebyl to můj nápad. A na to, co je uvnitř, se fakt netěším.“

„To já taky ne, staříku. Vůbec se netěším.“

S taškou, která by spolehlivě posloužila místo reflexní vesty při výměně kola na zasněžené švédské dálnici, vycházím, tedy opět se stařecky ploužím, po schodech nahoru a mizím na toaletě pro osoby se sníženou schopností pohybu. (str. 34)


Román prošpikovaný zajímavými obrazy
a nápady otevírá témata robotiky a rozdílu v přístupu k technologiím a zároveň chvílemi vypadá, jako by stál na pomezí sci-fi a fantasy. Archetypy Tvůrce, Dárce, Ochránce či Trpitele vytváří spíše fantaskní atmosféru, tomuto dojmu nahrává i popis prostředí na planetě Pu-ma a života tamějších obyvatel.

Tvorbě světa dal autor velkou péči. Setkáváme se s dvacítkovou početní soustavou, jiným odměřováním času, spoustou slov ze smyšleného jazyka a s originální historií. Neváhá si pohrávat také s alternativní realitou v kulisách současné České republiky. Působí to promyšleně a zajímavě, nicméně některé vysvětlivky a poznámky pod čarou mohou zaujaté čtenáře poněkud obtěžovat.

Vypravěčem je z největší části sám hlavní hrdina, který čtenáři ich-formou sděluje své postřehy, hořké vtípky i úvahy. Výjimečně se vyskytují pasáže napsané ve třetí osobě, ty ukazují téměř snové záblesky v pozadí prvního plánu.

Je patrné, že se jedná o část dvoudílného celku, neboť s představováním atmosféry i zápletky spisovatel nespěchá. Tempo je vyvážené, akční pasáže autor buduje velmi schopně. Výjimečné začátečnické stylistické škobrtnutí nebo překlep zaniká v celkově příjemném dojmu, který publikace zanechává.

Jedním z prvků, který dělá z Metalstory tak čtivé dílo, je humor a občasná ironická nadsázka. Zábavné jsou i popkulturní odkazy.

Po několika dnech jsem začal být s výsledkem spokojen. A proto jsem se odhodlal k významnému kroku a nabídl hath-brnění Ea-rah, aby si je poprvé vyzkoušela.

To jsem si ale naběhl! Ženské tělo je přeci jen jinak stavěné.

Když se Ea-rah konečně vtěsnala dovnitř, vyčítavě se na mě podívala: „Ale Miahu! A prsa si mám schovat do rukávů nebo kam vlastně?“ (str. 230)


Nečekaným a nezvyklým prvkem je i to, že jméno protagonisty se shoduje s pseudonymem tvůrce. Zdá se, že šlo o snahu vytvořit si prostor pro mystifikaci, která by zvyšovala důvěryhodnost vyprávění z pohledu jakoby očitého svědka.

Obálka vytvořená umělou inteligencí v několika rovinách báječně ladí k celkovému vyznění a příjemným bonusem je také fakt, že na spisovatelských webových stránkách Michaela Newchopa lze nalézt další zdařilé vizualizace.

Příběh kovu lze doporučit příznivcům klasické sci-fi, zároveň však neobsahuje tolik technických detailů, aby odradil čtenáře akční dystopické fantasy. Mohu říci, že na druhý díl se skutečně těším a jsem zvědavá na vyústění naznačených zápletek.

Závěrečné hodnocení: 86 %


Domov sv. Aloise v Plzni je vymývárnou mozků. Poslední štace pro vysloužilé tajné agenty, o jejichž služby už není zájem. Odtud se odchází výhradně nohama napřed. Stařík Michael Newchop má ale jiné plány, a tak prchá, aby si splnil svůj poslední sen. Po jeho stopách však okamžitě vyráží profesionální zabiják. V prastarých ruinách Tiwanaku zabiják konečně dostihne svou oběť. Když ale srdce staříka zasáhne smrtelná rána z pistole, stane se cosi neočekávaného… A ten okamžik je počátkem sledu událostí, které zatřesou osudem neznámé planety a možná i celého vesmíru. První část vědecko-fantastického románu inspirovaného Dunou Franka Herberta a teorií pravěkých astronautů se odehrává na planetě Pu-ma, kde již po tisíciletí zuří konflikt neslučitelných vůlí a sil. Na místě drsném a zároveň krásném, kde má hlavní slovo mysl a kov…

Nakladatelství: Klika
Série: Metalstory (1.)
Rok vydání: 2022
Žánr: sci-fi
Počet stran: 300
Vazba:
brožovaná

Komentáře