Recenze: PŘEVZETÍ (Vojtěch Záleský)

Akční fantasy thriller s osobitým námětem

Převzetí (Vojtěch Záleský, Albatrosmedia – nakladatelství CooBoo), městská fantasy
Střely z první salvy provrtaly vedoucímu autu motor a také holeň, lýtkový sval a srdeční tepnu řidiče. Řidič zaúpěl, s posledním výdechem se jeho tělo zhroutilo na volant a strhlo řízení na pravou stranu. (str. 18)


Za recenzní výtisk děkuji autorovi 
Vojtěchu Záleskému.
Chci zakoupit tento titul!


Ústředním hrdinou knihy je Paul Erdes, ale úvod se dotýká Rema, jeho vzornějšího bratra, který se rozhodl stát se knězem. Prolog je tajemný a přitáhne pozornost.

Paul a jeho parta se pohybují na šikmé ploše, a když se přetrhne magické pouto, je divočejší sourozenec zmatený. Zprvu se trochu motá v kruhu, než se do toho plně opře a rozhodne se s přáteli vyhledat Rema. Po boku mu stojí změtvora Meg, bývalý parťák Flynn a morder, který své jméno získá později, ale díky anotaci už víte, že se jmenuje Mike. 

Svižné a dynamické vypravování v er-formě je plné zajímavých a rozličných popisů, občasných metafor a vytříbených slovních obratů. Vhodně tak vytváří atmosféru, která s ohledem na thrillerové prvky vyznívá nejen reálně, ale také je plná napětí. Retrospekce vhodně odhaluje předešlé dění, tudíž se čtenář díky vzpomínkám dozvídá i to, co by mu jinak uniklo. Dějová linie je prakticky rozdělená na dvě části, které se střídají. V první, jež je rozvětvenější, hraje prim Paul a v té druhé, na kterou není tolik kladen důraz, i když také dostává dostatek prostoru, se odehrává linka Meg – ta povětšinou řeší svá osobní dramata a snaží se přijmout samu sebe. 

Nejedná se o běžnou jednotvárnou fantasy, která vám představuje jeden druh nadpřirozených bytostí. V tomto případě se autor rozhodl pro nový podnět a představuje koncept využití energie záření. Promyšlené, poměrně neotřelé a příhodně komplikované, ovšem ne každému se bude zdát, že je vše i náležitě vysvětlené. V některých momentech se možná budete lehce ztrácet. 

Také tvorové, kteří Paula doprovází, působí zpočátku originálně, ovšem podle popisů se může (ale nemusí) jednat o inspiraci ze známějších děl. Náročnější čtenář by dal za vděk nejspíš lepšímu vysvětlení fyziologie, například u změtvorů, kteří jsou opravdu osobitými výrůstky. Podobně je na tom Hilf, jenž může být někým považován spíše za komickou vložku, neboť se značně podobá zmutovanému mývalovi Rocketovi ze Strážců Galaxie. Mně osobně byli nejbližší mordeři, jejichž vzhled lze přirovnat k Nasteree ze série Naslouchač od Petry Slavíkové. Velmi zajímavé jsou jejich možnosti a pouta, jež jsou schopni navazovat s lidmi. Rozhodně mají potenciál, stejně jako titul samotný. 

Paul Erdes je sympaťák  trochu postrádá sebereflexi, ale dokáže se sám sobě i zasmát. Vypadá to, že i přes skutečnost, že je nezávislý, závisí na parťácích, kteří mu vždy kryjí záda. Meg je hodně sebejistou hrdinkou, i když má vlastní trápení. Autorovi se podařilo velmi autenticky sepsat silnou ženu a vykreslit jí kvalitní psychologii. Meg je díky svým psychickým trablům, které nikomu neukazuje, zřejmě nejvíce propracovanou postavou. 

Musela vzít situaci do vlastních rukou. 

Než sáhla po lahvi u pasu, zatnula dlaň v pěsti a pocítila, jak se jí zhoupl žaludek. Vylila na sebe vodu, její kůže zvlhla a z těla jí okamžitě vyrašily oslizlé zelené šlahouny. Kdyby to nebylo nutné, ani by na to nepomyslela, ale teď bylo důležitější přežít než přemýšlet nad tím, že jí ze zad trčí něco, co bytostně nesnáší. Těmi věcmi si kryla tělo i obličej. Pokud ji nějaká kulka zasáhla, zaplula do jedné z nich jako do želatiny a zůstala tam uvězněná. (str. 19-20)


U vedlejších osob čtenář může nabýt dojmu, že ačkoliv z počátku měly vlastní zájmy, podřizují se Paulovi víc a víc a postupně žijí jen skrze něj. Nedají na Paula dopustit a pomáhají mu někdy až tolik, že dění je účelovější.

Hlavním hnacím motivem se již od prologu stává jeho touha najít bratra, a ač to tak v první třetině nevypadá, později se této myšlenky Paul drží zuby nehty. Dá se říct, že v polovině nastává očekávaný zlom a záměr se mění, ovšem cíl zůstává prakticky stejný. Prvoplánový nápad tím pádem nemusí všechny nadchnout, třebaže čtenáře během dobrodružství doprovází přestřelky, honičky i dramatické chvíle s magickou vložkou. Záleží na vás, jak moc vás spisovatel strhne. 

To vše se ale může stát i problémem. Zatímco někteří se snadno začtou, jiní mohou získat pocit, že i když je děj akční, nenašli si nikoho, s kým by jej prožívali a komu by drželi pěsti. Přestože autor dobu prohibice, která se v tomto případě dotýká magie, popsal zajímavě a vcelku věrně, USA tehdejší doby působí spíš zvláštně. Některé prvky jsou vypuštěné a jiné naopak přidané, což je šikovná změna. 

Lze tvrdit, že začátek je poměrně jednotvárný. Pátrání, lanaření týmu, dokončení starých zakázek… Paul myslí na svého bratra, takže se nám dostane několika vzácných vzpomínek. Ale chvíli trvá, než se do děje vkrade jiskra a ta podstatná zarputilost, se kterou Paul začne objevovat.

Ke konci přibývá scén, v nichž jde o život, a dokonce i občasných zábavných situací, které nepatrně utlumují surovou atmosféru a dodávají příběhu šmrnc. Tato dávka nečekané komičnosti je originální – skoro jako by šlo o autorův podpis – ač ji nelze přirovnat přímo k černému humoru nebo podobným skvostům, protože je víceméně jemná a nezastiňuje výraznější prvky. Gangsterka v závěru překvapí a potěší, že se, jak již tušíte podle anotace, nejedná o happyend. Ke všemu knížka neobsahuje žádné milostné drama, ani maličko, takže máte možnost vyhnout se klišé romanci. Naopak jestli po nějakém vzrušujícím románku prahnete, tak tohle není správná volba. 

Celkem neotřelé young adult fantasy bych doporučila spíše mužskému osazenstvu a ženám, které nepotřebují nějaké větší emoce (i když finále je možná až zbytečně emotivní a trochu patetické). Zkrátka přímočaré thrillerové dobrodružství, které nepřekvapí, přesto má něco navíc. 

Autor Vojtěch Záleský vydal prvotinu ve spolupráci s Lukášem Štěrovským v roce 2020 u nakladatelství Moba pod názvem Ďáblovo zlato. Dokonce jsme vám jej v recenzi představovali a není divu, že za titul získal cenu poroty v soutěži Cena Jiřího Marka. Spisovatel je rovněž i literární redaktor, což se mu kladně podepisuje na stylu psaní a je radost jeho tvorbu číst. 

Subjektivní názor: Bohužel patřím k těm čtenářům, kteří si nedokázali najít nějaký vztah k postavám knihy. Nejbližší mi byla Meg, která měla nejpropracovanější psychologii, ale bylo mi vlastně jedno, co s Paulem, Flynnem a dalšími bude. Nezáleželo mi ani na Removi a necítila jsem to správné nutkání jako Paul, které ho pohánělo jít dál. Navíc podobnost s fantasy tvory, které znám, mě příliš nepotěšila. I přesto mi knížka přijde propracovaná a svým způsobem osobitá, má velký potenciál, ale není to úplně ono. Po přečtení jsem o Převzetí mluvila s několika dalšími čtenáři, kteří titul četli, a stejně jako já i oni měli pocit, že šlo dobrodružství mimo ně. Škoda, protože styl psaní se mi opravdu moc líbil, byl vtipný i zajímavý, obdobně jako některé části děje. Proto hodnotím objektivně jako lepší průměr. 

Závěrečné hodnocení: 72 %


Anotace:
Rem Erdes zmizel. Jeho bratr Paul ví, že za tím musí vězet něco děsivého, protože Rem je jedním z mocných kněží – a ti nemají přirozeného nepřítele. Paul proto vyráží do New Amsterdamu a společně s Willem Flynnem, změtvorem skrývajícím tvář za podivnou maskou, odhaluje první znepokojivé stopy. Spolu s dalšími přáteli nakonec vytvoří netradiční pátrací tým. To však ještě netuší, že je čeká nebezpečí, které dalece přesahuje jejich nejdivočejší představy


Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2023
Žánr: thriller, fantasy
Počet stran: 344
Vazba: pevná

Komentáře